Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΑΡΕΛΙΑ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΧΥΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΣΤΟ ΑΡΚΑΝΣΑΣ



 Tέλη Μαρτίου και από τον παλαιό πετρελαιαγωγό Pegasus της Exxon Mobil Corp  διέρρευσαν χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου στη περιοχή Mayflower της πολιτείας Αρκάνσας των ΗΠΑ. Η καταστροφή απίστευτη, αν και αμέσως διακόπηκε η ροή και έκλεισε ο αγωγός. Οι εικόνες και τα βίντεο, που τις τελευταίες μέρες κάνουν το γύρω του κόσμου, καθώς και η αρθρογραφία σημαντικών προσωπικοτήτων δείχνει ότι οι αγωγοί θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα στο εξής. Χθες μετά από ημέρες καθαρισμού η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε ότι από τη Κυριακή άρχισε η ανασκαφή και απέκοψαν το κομμάτι του πετρελαιαγωγού στην ευρύτερη γειτονιά του Mayflower από την οποία είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν οικογένειες  τα σπίτια τους.  
 

Η Exxon ανακοίνωσε ότι μόνο 4 κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους τη Δευτέρα, εφόσον έγινε καθαρισμός σε όλο το North Woods.  Συνολικά έχουν πληγεί 22 κατοικίες, οι οποίες αμέσως εκκενώθηκαν και τώρα απομένουν 18 σπίτια, τα οποία θα δοθούν πίσω στους ένοικους σε διαφορετικές φάσεις, εφόσον καθαριστούν.  Η εταιρεία του αγωγού Pegasus pipeline, μεταφέρει μέσω αυτού 90.000 βαρέλια την ημέρα από τον Καναδά στο Τέξας μέσω Ιλινόις. Στις 29 Μαρτίου διακόπηκε η μεταφορά στο υποτμήμα Mayflower του Arkansas, περίπου 20 μίλια βοριοανατολικά του Little Rock. Τα ζώα της περιοχής έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα... η εταιρεία είπε ότι καθάρισε μόνο 2 raccoons και 10 χελώνες, που απελευθερώθηκαν στο  Bell Slough State Wildlife Management Area, κοντά στο Mayflower. Υπήρξε και μια άλλη ανακοίνωση για 16 πάπιες μέσα στο πετρέλαιο που καθαρίστηκαν κι αυτές για να απελευθερωθούν σε μερικές εβδομάδες. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 

Ο αγωγός είχε κατασκευαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και το ρήγμα στο αγωγό, που προκάλεσε το τοξικό χάος, είναι 20 ιντσών. Η εταιρεία της πρώτες μέρες ανακοίνωσε ότι ανακτήθηκαν 12.000 βαρέλια πετρελαίου.  Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε ένα άρθρο του σήμερα είναι καταπέλτης «όταν βλέπω μολυσμένα εδάφη και αγωγούς να περνούν μέσα από τις αυλές των ανθρώπων και μέσα από υγροβιότοπους, αρρωσταίνω...»  Διαβάστε περισσότερα στο link με το άρθρο του. Ίσως το μόνο θετικό είναι ότι θα βοηθήσει το ατύχημα όσους αγωνίζονται ενάντια στον αγωγό Keystone XL, οποίος θα προκαλέσει 10 φορές από ότι ο Pegasus pipeline περισσότερη μόλυνση στις αμερικανικές κοινότητες και τα νερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου