Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Έκκληση της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΚΑΡΤΝΕΪ στο χώρο της μόδας για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Η 47χρονη σχεδιάστρια και ακτιβίστρια για το περιβάλλον Στέλλα Μακάρτνεϊ ποτέ δεν συμπεριέλαβε δέρμα ή αληθινή γούνα στις συλλογές της, ενώ έχει πει πως ο γενικός της κανόνας είναι «να μην καθαρίζει τίποτα εκτός κι αν είναι αναγκαίο». Με τον ερχομό του Οκτώβρη η Βρετανίδα σχεδιάστρια απηύθυνε έκκληση στον κόσμο της μόδας να «ξυπνήσει» και να βοηθήσει στη διάσωση του πλανήτη. Ακριβώς μετά το πρώτο της ντεφιλέ με την ιδιότητα της προσωπικής συμβούλου του ιδιοκτήτη του οίκου LVMH Μπερνάρ Αρνό δήλωσε: «Ο κόσμος καλεί για την αλλαγή και είναι καθήκον μας να ενεργήσουμε τώρα. Δεν είμαστε τέλειοι.. κι όπως όλες οι επιχειρήσεις, αποτελούμε μέρος του προβλήματος».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες μετά την κριτική, που διατύπωσε ο ιδιοκτήτης του οίκου ειδών πολυτελείας LVMH Μπερνάρ Αρνό, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σε βάρος της ηγερίας του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η σχεδιάστρια έγινε η προσωπική σύμβουλος του Αρνό σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, όταν εκείνος εισήλθε τον Ιούλιο στην εταιρεία της οποίας η Στέλλα Μακάρτνεϊ παραμένει βασική μέτοχος. Η Μακάρτνεϊ είχε συνιδρύσει τον οίκο Stella McCartney το 2001, ως κοινό επιχειρηματικό εγχείρημα με την Kering, τον κολοσσό της μόδας και ιδιοκτήτρια των οίκων Alexander McQueen και Gucci. Πέρσι η Kering πώλησε τις μετοχές της στην Μακάρτνεϊ. "Είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσω τον πλήρη έλεγχο" δήλωσε η ίδια. "Ανυπομονώ για το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή μου και για το τι μπορεί να καταφέρει αυτό το εμπορικό σήμα και η ομάδα μας" πρόσθεσε. Αν και ο LVMH, που κατέχει τους οίκους Dior, Louis Vuitton και Givenchy, προωθεί στις καμπάνιες την προστασία του περιβάλλοντος, ο Αρνό εκτίμησε ότι η νεαρή Σουηδέζα επιδίδεται σε μια «απόλυτη καταστροφολογία σχετικά με την εξέλιξη του κόσμου».

Η βιωσιμότητα «είναι το μέλλον της μόδας, όχι μονάχα μια τάση» υπογράμμισε η Στέλλα Μακάρτνεϊ. Η δημιουργός δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει γούνα, δέρμα ή φτερά ζώων από την ίδρυση του οίκου της το 2001. «Εάν έλεγα στον LVMH να σταματήσει να χρησιμοποιεί δέρμα, ίσως να το έβρισκαν αρκετά δύσκολο» είπε η σχεδιάστρια στο Reuters μετά την επίδειξη μόδας. «Προτείνω, όμως, να απαγορεύσει τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών με νερό στα κεντρικά και τα καταστήματά του και να τα αντικαταστήσει με δοχεία από αλουμίνιο, κάτι που είναι εφικτό. Μπορώ όχι μόνο να παρέχω συμβουλές αλλά επίσης να βάλω μπροστά μια λύση γρήγορα. Ο κατάλογος είναι μακρύς και πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου». Το 2018 Η Μακάρτνεϊ, η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας που έγινε και η πρώτη που έλαβε την Ειδική Τιμητική Διάκριση για την Καινοτομία στα φετινά Fashion Awards (Βραβείων Μόδας) στο Λονδίνο για την "καινοτόμο χρήση υλικών και τη δέσμευσή της να ευαισθητοποιεί σε περιβαλλοντικά ζητήματα"!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου