Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

AMAZONΙΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ... ΦΩΤΙΕΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΥΛΟΤΟΜΟΙ, ΛΑΡΘΡΟΘΗΡΙΑ, ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ...



Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ Αουά ΚΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του Μασιέλ Περέιρα ντος Σάντος της FUNAI


Οι φωτιές στον Αμαζόνιο καίνε προστατευμένες περιοχές δασών όπου ζουν ιθαγενείς κι ήδη υπάρχουν αναφορές για εξαφάνιση ολόκληρης φυλής ιθαγενών. Μόνο από τις 15 μέχρι τις 20 Αυγούστου είχαμε πυρκαγιές σε 131 διαφορετικά σημεία, όπου έχουν εντοπιστεί ιθαγενείς στις ζούγκλες του Αμαζονίου. Επίσης φόβοι υπάρχουν ότι γεωργοκτηνοτρόφοι θα καταπατήσουν αυτές τις εκτάσεις, που άλλοτε ήταν τροπικό δάσος στη Βραζιλία, ενώ εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με τους λαθροθήρες, τους χρυσοθήρες και τους παράνομους υλοτόμους να καίνε και να δολοφονούν. Αποκορύφωμα σήμερα στην φρίκη που ζει ο Αμαζόνιος είναι η δολοφονία ενός Βραζιλιάνου ο οποίος υπερασπιζόταν επί χρόνια τους αυτόχθονες λαούς στον Αμαζόνιο. Οι αδίστακτοι δράστες τον εκτέλεσαν μπροστά στην οικογένειά του!

Οι φωτιές είχαν φτάσει μέχρι την περιοχή της Araribóia στην πολιτεία Maranhão στα ανατολικά του Αμαζονίου, εκεί όπου ζει μια απομονωμένη φυλή ιθαγενών, οι Awa-Guaja. Πρόκειται για την πιο απειλούμενη φυλή του κόσμου αυτή τη στιγμή. Οι Αουά δεν μένουν πια εδώ. Οι Αουά αφανίστηκαν. Οι Awa-Guaja άφησαν τα εδάφη τους κι έγιναν νομάδες για να ξεφύγουν από τους κτηνοτρόφους, τους βοσκούς και παράνομους υλοτόμους που διεκδικούσαν τα εδάφη τους. Στο σημείο εκείνο ζούσαν περίπου 80 άτομα, ενώ συνολικά οι Awa-Guaja αριθμούν περίπου 350 ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ντόπιους, η φυλή Αουά που ζούσε στο δάσος του Αμαζονίου δολοφονήθηκε. Χρόνια τώρα οι Αουά απειλούνταν από ξυλοκόπους που είχαν ανακαλύψει τον πλούτο, που υπήρχε στην περιοχή. Η γη τους είχε κατακλυστεί από ανθρώπους που έχτιζαν παράνομους οικισμούς. Ένοπλοι πληρωμένοι δολοφόνοι εμφανίζονταν και σκότωναν τους Αουά. Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν αναφέρει πως εταιρείες υλοτομίας εκμεταλλευόντουσαν το δάσος κι εξόντωναν τους Αουά για πλουτισμό. Μια φυλή που έτρεχε και κρυβόταν συνεχώς.

Με τη τελευταία μεγάλη φωτιά στην Αμαζονία πιστεύουν πως οι Αουά χάθηκαν. Η φυλή Αουά είχε χαρακτηριστεί ως “η πιο απειλούμενη με εξαφάνιση φυλή του κόσμου”. Οι Αουά δολοφονήθηκαν, μάλλον τους έκαψαν ζωντανούς στο δάσος τους, στο σπίτι τους. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο και η κυβέρνησή του δέχονται έντονες επικρίσεις το τελευταίο διάστημα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της αποψίλωσης του τροπικού δάσους και των πυρκαγιών στην Αμαζονία. Η μη κυβερνητική οργάνωση FUNAI έχει τρεις βάσεις στη Βάλε ντο Τζαβαρί για να προστατεύει μια περιοχή έκτασης περίπου ίσης με αυτή της Αυστρίας, όπου ζουν 6.000 αυτόχθονες, που ανήκουν σε οκτώ φυλές και άλλες περίπου 16 φυλές που δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Το National Indian Foundation, γνωστό και ως Funai, έχει αναλάβει την προστασία των φυλών που ζουν στην ζούγκλα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία των Αυτοχθόνων (FUNAI) εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη «θλίψη του για τη δολοφονία του Μασιέλ Περέιρα ντος Σάντος», ο οποίος είχε συμμετάσχει σε αποστολές του οργανισμού αυτού στην Ταμπατσίνγκα, μικρή πόλη στα σύνορα με το Περού και με την Κολομβία. Έκαναν μάλιστα λόγο για «ενδείξεις» κατά τις οποίες ο φόνος πιθανόν διαπράχθηκε «λόγω του αγώνα του εναντίον των παράνομων πρακτικών στην περιοχή αυτοχθόνων Βάλε ντο Τζαβαρί». Ο Περέιρα ντος Σάντος εργαζόταν εδώ και πάνω από 12 χρόνια για το FUNAI, αναλαμβάνοντας αποστολές «προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών». Η περιοχή Βάλε ντο Τζαβαρί, όπου είναι συγκεντρωμένος «ο μεγαλύτερος αριθμός απομονωμένων αυτοχθόνων στον κόσμο», γίνεται συχνά στόχος «λαθροθήρων, χρυσοθήρων και παράνομων υλοτόμων», σύμφωνα με την Indigenistas Associados.

Μερικά χιλιόμετρα από την Ταμπατσίνγκα, όπου δολοφονήθηκε ο Περέιρα ντος Σάντος, αντιπρόσωποι επτά λατινοαμερικάνικων χωρών συναντήθηκαν, για να συζητήσουν μέτρα προστασίας του δάσους του Αμαζονίου. Η Indigenistas Associados προέτρεψε τις αρχές να δείξουν πως η Μπραζίλια «δεν ανέχεται τη βία εναντίον όσων αγωνίζονται, στο πλαίσιο του κράτους του νόμου, για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων». Πολλοί από τους αυτόχθονες έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται λόγω της αποικιοκρατίας, ενώ σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις ασθένειες που τους μεταδίδουν οι ξένοι. Η Funai «είναι η μόνη κυβερνητική οργάνωση στον κόσμο που έχει αφιερωθεί στην προστασία των αυτοχθόνων, οι οποίοι έχουν μικρή ή απολύτως καμία επαφή με την τοπική κοινότητα ή άλλες φυλές», όπως αναφέρει η ΜΚΟ Survival International, που δρα υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Η Funai ιδρύθηκε το 1910 από τον Βραζιλιάνο εξερευνητή Candido Rondon, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός για την φιλοσοφία ζωής του σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των φυλών. «Πέθανε αν χρειαστεί, αλλά μην σκοτώσεις ποτέ». Η ομάδα του Funai κατάφερε να τραβήξει τα πλάνα μιας νέας φυλής τον Αύγουστο, μετά από ένα δύσκολο ταξίδι. Στην περιοχή πλησίον του ποταμού Τζαβάρι ζουν οκτώ φυλές ιθαγενών που έχουν κάποια επαφή με τον κόσμο και ακόμη 11 που είναι απολύτως απομονωμένες. Σύμφωνα με την Survival International, περισσότερες από 100 φυλές ιθαγενών ανά τον κόσμο ζουν σε απόλυτη απομόνωση. Παρότι οι αποικιοκρατικές κυβερνήσεις επιχειρούν και καταφέρνουν – αρκετές φορές – να αποκτήσουν επαφές με τους αυτόχθονες, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους αυτής της πρακτικής και προτρέπουν να αποφασίζουν οι ίδιες οι φυλές αν θέλουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό.
«Το να επιβάλεις την εξέλιξη σε ιθαγενείς, απλά δεν είναι λειτουργικό», σημειώνει η ΜΚΟ, τονίζοντας πως τίποτα δεν μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η καταπάτηση – και πολλές φορές κλοπή – των εδαφών των ιθαγενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, τουλάχιστον 10 μέλη φυλής στη περιοχή Τζαβάρι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, δολοφονήθηκαν άγρια. Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι ανθρακωρύχοι σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία καυχήθηκαν ότι σκότωσαν βάναυσα μέλη της φυλής. Μάλιστα, οι ανθρακωρύχοι έδιναν και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς κατακρεούργησαν τα σώματα των ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι, επιδεικνύοντας ακόμα και λάφυρα που εικάζεται ότι είχαν αρπάξει από τους ιθαγενείς. Πλέον, οι βραζιλιάνικες Αρχές που ασχολούνται με υποθέσεις αναφορικά με τους αυτόχθονες και οι ανθρακωρύχοι ισχυρίστηκαν ότι αναγκάστηκαν να τους σκοτώσουν καθώς, όπως δήλωσαν, «έπρεπε να τους σκοτώσουμε ή να σκοτωθούμε». Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας, οι δολοφονίες συνέβησαν πριν από περίπου έναν μήνα. Ο αρμόδιος εισαγγελέας για την υπόθεση, Πάμπλο Λουθ ντε Μπελτραντ, επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Είπε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην κοιλάδα Τζαβάρι.

Όπως δήλωσαν παρακολουθούν το θέμα, αλλά τα εδάφη είναι μεγάλα και η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Αυτές οι φυλές είναι ανέγγιχτες... ακόμα και η ίδια η Funai έχει μόνο σποραδικές πληροφορίες γι' αυτούς. Έτσι, είναι δύσκολη δουλειά και απαιτείται η συνεργασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών. Τον Απρίλιο, η Funai έκλεισε 5 από τις 19 βάσεις που χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί και να προστατεύει τις απομονωμένες φυλές. Οι βάσεις χρησιμοποιούνται για την αποτροπή εισβολών κυρίως ανθρακωρύχων, αλλά και για ενδεχόμενη επικοινωνία με τις φυλές. Τρεις από αυτές τις βάσεις βρίσκονταν στην κοιλάδα του Τζαβάρι, η οποία είναι γνωστή ως η πιο απρόσιτη περιοχή και πιστεύεται ότι φιλοξενεί τις πιο αγνές φυλές από οπουδήποτε αλλού στη Γη. Περίπου 20 από τις 103 μη ταξινομημένες φυλές που καταγράφηκαν στη Βραζιλία βρίσκονται στην κοιλάδα αυτή. Γεγονός που σημαίνει ότι εάν αποδειχθεί πως όντως σφαγιάστηκαν αυτοί οι ιθαγενείς, πρόκειται για γενοκτονία και τεράστια ανθρωπολογική καταστροφή μιας εξαιρετικά σπάνιας φυλής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου