Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Η μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή στην Αρκτική για να μελετηθεί η κλιματική αλλαγή


Επιστήμονες από 19 χώρες ξεκινούν τη μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή που έχει γίνει ποτέ στην Αρκτική, διάρκειας ενός έτους, προκειμένου να μελετήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι ιδιαίτερα ορατή στον Βόρειο Πόλο. Το παγοθραυστικό Polastream του γερμανικού Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ, στο Μπρεμερχάφεν, πρόκειται να αποπλεύσει από το Τρόμσε της βόρειας Νορβηγίας, στο πλαίσιο της αποστολής “Mosaic”. Εκατοντάδες επιστήμονες, που θα εναλλάσσονται πάνω στο πλοίο, θα μπορέσουν έτσι να περάσουν τον επόμενο χρόνο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Συνολικά, περίπου 600 ειδικοί θα εναλλάσσονται στο πλοίο για τις επόμενες 390 ημέρες. Το παγοθραυστικό θα καλύψει 2.500 χιλιόμετρα. Η αποστολή Mosaic είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι ερευνητές να μελετήσουν την Αρκτική κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς μέχρι τώρα δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη θραύση των πάγων. Οι ομάδες θα ζήσουν 150 πολικές νύχτες, με θερμοκρασίες που μπορεί να πέσουν ακόμη και στους -45 βαθμούς Κελσίου. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα έχουν ως μοναδικό καθήκον τους να εντοπίζουν και να απομακρύνουν τις πολιτικές αρκούδες και να φροντίζουν για την ασφάλεια των επιστημόνων κατά τη διάρκεια του έργου τους.
Οι ειδικοί θα μελετήσουν την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τους πάγους και το οικοσύστημα για να συλλέξουν δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι μόνο τον Βόρειο Πόλο αλλά και όλον τον πλανήτη.

Το πλοίο Polarstream θα συνοδεύεται από τέσσερα παγοθραυστικά της Ρωσίας, της Κίνας και της Σουηδίας, ενώ αεροσκάφη και ελικόπτερα θα αναλάβουν να μεταφέρουν τους επιστήμονες και να τους εφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα είδη. Καμία άλλη περιοχή της Γης δεν υπερθερμάνθηκε με τόση ταχύτητα τις τελευταίες δεκαετίες και οι μελέτες προειδοποιούν ότι δεν θα ξανασχηματιστούν οι πάγοι που λιώνουν.. Εδώ βρίσκεται το επίκεντρο της υπερθέρμανσης και ταυτόχρονα, μέχρι τώρα γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτήν την περιοχή”, πρόσθεσε ο Ρεξ. Η κατάσταση στην Αρκτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. “Στις αρχές του έτους διαπιστώσαμε κάτι ακραίο: στο κέντρο της Αρκτικής έκανε περισσότερη ζέστη απ’ ότι στη Γερμανία”, επισήμανε.




Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Οι ποδηλάτες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας & δράσεις στους δήμους



Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, υποδέχτηκε ομάδες ποδηλατών, οι οποίες αφού ξεκίνησαν από διάφορους δήμους της Αθήνας κατέληξαν στο κτίριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Λεωφόρο Μεσογείων. Μαζί με τους ποδηλάτες έφτασε ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης. Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας με τους ποδηλάτες σημείωσε πως είναι εξαιρετικά θετικό ότι το ποδήλατο μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας, ακόμα περισσότερο στις πόλεις. Σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις γίνεται σταδιακά βασικό μέσο καθημερινής μετακίνησης και η διευκόλυνση των ποδηλατών είναι υποχρέωση κάθε σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, πολύ περισσότερο που η διεύρυνση της χρήσης το ποδηλάτου συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ακόμα ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα, το Υπουργείο θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο μέτρων για τη διεύρυνση των ποδηλατοδρόμων σε όλη τη χώρα. Η πολιτική αυτή θα στηριχθεί στις δεσμεύσεις του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, καθώς και σε μελέτες που έχουν εκπονηθεί και θα εκπονηθούν τόσο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη όσο και για τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας. Η προσπάθεια αυτή είναι ενταγμένη στη συνολική πολιτική του Υπουργείου για την κλιματική αλλαγή.
Στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητα 2019» από τις 16 εως τις 22 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν πολλοί δήμοι. Οι δράσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» και τον αποκλεισμό του κέντρου από τα οχήματα από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Στο πλαίσιο της εκστρατείας Βιώσιμης Κινητικότητας του 2019 δίνεται επίσης έμφαση στη σχέση όλη αυτή του ποδηλάτου, του περπατήματος με την υγεία των πολιτών και με θέματα κοινωνικοποίησης, Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», δηλαδή η Κυριακή κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.





Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

20 Σεπτεμβρίου 2019: εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαδήλωσαν για το κλίμα


Πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 η μεγαλύτερη διαδήλωση παγκοσμίως για το κλίμα με σκοπό επείγουσες δράσεις για να αναστραφεί η καταστροφική Κλιματική Αλλαγή. Επίκεντρο της παγκόσμιας κινητοποίησης ήταν το μαθητικό περιβαλλοντικό κίνημα Fridays For Future της Γκρέτα Τούνμπεργκ, το οποίο διοργανώνει δράσεις από 20 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου σε 186 χώρες μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά της κλιματικής αλλαγής. Στόχος η κλιματική δράση και η κλιματική δικαιοσύνη. Οι δράσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Κλιματικής Δικαιοσύνης (Climate Justice Week) με στόχο να ασκήσουν πιέσεις προς τις κυβερνήσεις προκείμενου να λάβουν μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής και να αναπτύξουν την περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων.Οι διαδηλώσεις έγιναν στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, συνολικά συμμετείχαν 2993 πόλεις σε 162 χώρες σε 7 ηπείρους.

Ενδεικτικά στη Γερμανία συμμετείχαν κοντά στο 1 εκατομ. 400 χιλιάδες διαδηλωτές, στην Αυστραλία 400 χιλιάδες, στο Λονδίνο 100 χιλιάδες, στο Ενδιβούργο 20 χιλιάδες, στη Στοκχόλμη 10 χιλιάδες, στην Ιρλανδία 30 χιλιάδες, στο Ισλαμαμπάντ 3 χιλιάδες, στην Ουκρανία 2.600 χιλιάδες.... Στην παγκόσμια κινητοποίηση ως τις 27/9 συμμετέχουν ακτιβιστές ιθαγενείς, εργατικές ενώσεις, θρησκευτικοί ηγέτες, οργανώσεις όπως η 350.org και βεβαίως η Greenpeace. Χρονικά η παγκόσμια κινητοποίηση συμπίπτει με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στην κορυφαία αυτή συνάντηση των ηγετών του κόσμου αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις (κυρίως τους μεγάλους ρυπαντές όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα), αλλά και τις υπερεθνικές ενώσεις ώστε να δεσμευθούν σε φιλόδοξα μέτρα για την υλοποίηση αυστηρότερων κλιματικών στόχων και την επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πήγες ενέργειας.

Η εταιρεία Patagonia έκλεισε τη Παρασκευή τα καταστήματα της σε ένδειξη αλληλεγγύης με την μαθητική απεργία στην οποία δήλωσαν συμμετοχή και εργαζόμενοι των τεχνολογικών εταιρειών Amazon, Google, Twitter και Microsoft. Σύμφωνα με την Συνθήκη των Παρισίων του 2015 οι χώρες συμφώνησαν να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχισθεί η προσπάθεια ώστε να περιοριστεί περαιτέρω η άνοδος στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Στη σύνοδο της Ν Υόρκης οι χώρες θα παρουσιάσουν τους στόχους τους και τις διαδικασίες υλοποίησης τους με βαση την δέσμευση, που ανέλαβαν οι ηγέτες του κόσμου στη Συμφωνία του Παρισιού πριν από τρία χρόνια, ώστε να εμποδίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 2 ℃ και να εργασθούν ώστε να διατηρήσουν την αύξηση όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον Γεν. Γραμ. Γουτέρες η δέσμευση αυτή ήταν πραγματικά το ελάχιστο δυνατόν για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, σε προσφατη ομιλία στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Με απλά λόγια, πρέπει να βάλουμε φρένο στις θανατηφόρες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και να προωθήσουμε τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο μήνυμά του, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε το τεράστιο οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής και τις ευκαιρίες που προσφέρει η δράση για την κλιματική αλλαγή. «Οι ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής και η κοινωνικοοικονομική πρόοδος αλληλοενισχύονται, με αναμενόμενα κέρδη 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τις συνήθεις συναλλαγές, αν ακολουθήσουμε την σωστή πορεία», υποστήριξε, αναφέροντας τα ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης για την Κλιματική Οικονομία από την Διεθνή Επιτροπή Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής. Η γενική συζήτηση στο πλαίσιο της 74ης συνόδου της Γ.Σ των Ηνωμένων Εθνών άρχισε στις 17 Σεπτεμβρίου και επικεντρώνεται στην «ενίσχυση των πολυμερών προσπαθειών για την εξάλειψη της φτώχειας, την ποιοτική εκπαίδευση, τη δράση για το κλίμα και την ένταξη».


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στις 26 Σεπτεμβρίου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών εκπροσωπώντας την Ε.Ε., ενώ τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Τούσκ θα απευθύνει λόγο στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα με κεντρικό στόχο να επιταχυνθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σχέδιο στρατηγικής με το οποίο επιβεβαιώνει τη δέσμευση της να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ που θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο ως προς τον στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, παρέχει πάνω από το 40% της παγκόσμιας χρηματοδότησης από δημόσιους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με Κοινή Διακήρυξή τους, 32 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώνουν τις φωνές τους, ζητώντας «Πρωτοβουλία για Περισσότερο Φιλόδοξους Στόχους για το Κλίμα».

Ειδικότερα, στην Κοινή Διακήρυξή τους, με τίτλο «Πρωτοβουλία για Περισσότερο Φιλόδοξους στόχους για το Κλίμα», οι 32 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τονίζουν:

1. Η κλιματική αλλαγή είναι η βασική πρόκληση της εποχής μας. Η γενιά μας είναι η πρώτη που βιώνει την ταχεία αύξηση των θερμοκρασιών σε ολόκληρο τον κόσμο και, πιθανότατα, η τελευταία που έχει την ευκαιρία για αποτελεσματική καταπολέμηση της επικείμενης παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.

2. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι επαρκώς τεκμηριωμένες και γίνονται αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο: Η δραματική αύξηση των κυμάτων καύσωνα, των πλημμυρών, των ξηρασιών και των λασπορροών, η τήξη των παγετώνων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η λειψυδρία και οι κακές σοδειές είναι μερικές μόνο από τις άμεσες συνέπειες, με καταστροφικές επιπτώσεις, όπως η πείνα και ο αναγκαστικός εκτοπισμός ανθρώπων.

3. Στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτή η αύξηση είναι πρωτοφανής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

4. Η κλιματική κρίση προκαλεί ανησυχία σε όλους μας. Η κλιματική αλλαγή βλάπτει την παγκόσμια οικονομία. Απειλεί διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η δασοκομία, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές και οι υδάτινοι πόροι και, αναπόφευκτα, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο.

5. Τον Δεκέμβριο του 2015, ο κόσμος βίωσε μια σημαντική στιγμή ελπίδας και εμπιστοσύνης: Στην COP 21, η Παγκόσμια Κοινότητα υιοθέτησε τη Συμφωνία-ορόσημο των Παρισίων, με στόχο να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχισθεί η προσπάθεια να περιοριστεί περαιτέρω η άνοδος στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

6. Η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, στην έκθεσή της σχετικά με τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, επιβεβαιώνει σαφώς ότι βιώνουμε ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής· δείχνει επίσης σαφώς τα τρωτά σημεία, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που συνεπάγεται η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη για τις ανθρώπινες κοινωνίες και τα φυσικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των επιπτώσεων ως προς την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

7. Τα τρέχοντα μέτρα που έλαβε η Διεθνής Κοινότητα, όπως εκφράζονται στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (ΕΚΣ) στη Συμφωνία των Παρισίων, δεν επαρκούν για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων που καθορίζονται στη Συμφωνία των Παρισίων. Πρέπει να γίνουν περισσότερα -και η δράση πρέπει να είναι γρήγορη, αποφασιστική και κοινή.

8. Μετά την επιτυχή έγκριση του κανονισμού του Κατοβίτσε στην COP 24 και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Διαλόγου «Talanoa», είναι πια η στιγμή να ενισχυθεί η δράση και οι φιλοδοξίες.

9. Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και όσοι άλλοι υπογράφουμε αυτή τη Διακήρυξη, είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι όχι απλώς αναγκαία από μόνα τους, αλλά θα δημιουργήσουν πρόσθετα αμοιβαία οφέλη και νέες ευκαιρίες για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα ουσιαστικά μέτρα θα μας βοηθήσουν να οδηγήσουμε τον πλανήτη μας σε ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.

10. Βάσει της επιστημονικής και τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης καθώς και των οικονομικών μέσων που διαθέτει σήμερα ο κόσμος, έχουμε συλλογικά την υποχρέωση έναντι των μελλοντικών γενεών να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούμε στις δυσμενείς επιπτώσεις της, σεβόμενοι την ανάγκη για μια δίκαιη μετάβαση των κοινωνιών μας.

11. Απευθύνουμε έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα και προς όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη της Συμφωνίας των Παρισίων: Ας ενεργήσουμε από κοινού, αποφασιστικά και γρήγορα για να σταματήσουμε την παγκόσμια κλιματική κρίση.

12. Υπό το φως των συμπερασμάτων της Ειδικής Έκθεσης της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή και των αποτελεσμάτων της COP 24, καλούμε όλα τα Μέρη να αντιμετωπίσουν το 2019 ως έτος φιλόδοξων στόχων για το κλίμα, προσερχόμενα στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2019 με συγκεκριμένα σχέδια και πρωτοβουλίες για τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πέρα από τους σημερινούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030, στο βαθμό που αυτοί οι στόχοι δεν είναι σύμφωνοι με τους σκοπούς της Συμφωνίας των Παρισίων, και ο στόχος να τεθεί στο μηδέν μέχρι το 2050, με αφετηρία ενισχυμένες, εθνικά καθοριζόμενες συνεισφορές το επόμενο έτος.

13. Τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι όλες οι χρηματοπιστωτικές ροές συνάδουν με την πορεία προς τις χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και με τη φιλική προς το κλίμα ανάπτυξη, και ζητούμε από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ευθυγραμμίσουν τις επενδύσεις τους με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων, να αυξήσουν τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και να αποεπενδύσουν το συντομότερο δυνατόν από την οικονομία των ορυκτών καυσίμων.

14. Ας εκμεταλλευτούμε τις πολλαπλές ευκαιρίες και τα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ας διαμορφώσουμε ένα θετικό μέλλον για τον πλανήτη μας. Ας κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές έναν κόσμο στον οποίο αξίζει να ζει κανείς.


Στην Ελλάδα το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει τη συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στους ιστορικούς τόπους και στα μουσεία. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μνημειακό απόθεμα είναι ένας νέος, επιβεβαιωμένος κίνδυνος, σε διεθνές επίπεδο που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς, όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Επικεφαλής της επιτροπής θα τεθεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας Κώστας Καρτάλης, ενώ τα μέλη της θα αποτελούνται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα οκτώ μνημεία, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Δήλος, η Επίδαυρος, ο Μυστράς, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, οι Φίλιπποι, το Ηραίο Σάμου, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 με επιστημονικές ομάδες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Στα σχέδια διαχείρισης που θα δημιουργηθούν για τους οκτώ αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία θα ενσωματωθούν, σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, τα ζητήματα της αντιμετώπισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.

Τον Ιούνιο παρακολούθησα το διεθνές συνέδριο «Climate Change Impacts on Cultural Heritage: Facing the Challenge», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Εξωτερικών και παρακολούθησαν εκπρόσωποι από 144 χώρες. Το Συνέδριο έκλεισε με ορισμένες διαπιστώσεις: την επέκταση της έρευνας για την προστασία του υλικού και άυλου πολιτισμού, την προσέλκυση οικονομικών κεφαλαίων και την ανάγκη εκπαίδευσης και πληροφόρησης της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Σε μια συνέχεια εκείνης της πρωτοβουλίας σήμερα, στο περιθώριο του διημέρου των εκδηλώσεων που προηγούνται της συνόδου κορυφής για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα, η UNESCO και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες διοργανώνουν την εκδήλωση «Σύμπραξη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά», προκειμένου η προστασία των μνημείων, υλικών και άυλων, να λάβει την απαραίτητη προσοχή σε διεθνές επίπεδο.
Electra koutouki, Prof.Zerefos

ΑΘΗΝΑ

Με δύο διαδηλώσεις την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα συμμετείχε στις παγκόσμιες κινητοποιήσεις για την Κλιματική Αλλαγή. Η πρώτη διαδήλωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα από μαθητές και η δεύτερη στις 6 το απόγευμα, από την Πρωτοβουλία ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή. Με αφορμή την εβδομάδα των μαθητικών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που θα λάβουν χώρα σε όλο τον κόσμο από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και έχοντας ως σημείο αναφοράς τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη, οι 31 οργανώσεις που αποτελούν τη «Συμμαχία για το Κλίμα» στην Ελλάδα υποστηρίζουν το ελληνικό μαθητικό κίνημα «Fridays For Future Greece» και τις δράσεις που διοργανώνει τη συγκεκριμένη εβδομάδα. Το κάλεσμα από το μαθητικό κίνημα Fridays for Future Greece ήταν ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!
23 Σεπτεμβρίου είναι η Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα 2019. Με αφορμή αυτήν, θα λάβουν χώρα παγκοσμίως δύο πορείες, 20 και 27 Σεπτεμβρίου, και, όπως και άλλες χώρες, η τοπική ομάδα της Ελλάδας θα οργανώσει επιπλέον δράσεις. Ξεκίνησε με την πρωτοβουλία ενός δεκαεφτάχρονου κοριτσιού, της Greta Thunberg.







Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Μπαχάμες: Περισσότερα από 1.500 τα θύματα του κυκλώνα Ντόριαν



Και φτάσαμε στη στιγμή που όλοι αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Ο κυκλώνας Ντόριαν πέρασε από τις Μπαχάμες την περασμένη εβδομάδα, ένας από τους ισχυρότερους κυκλώνες που έχουν πλήξει ποτέ τον Ατλαντικό. Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε καταφύγια και υπολογίζουν ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται στους 1.300 μετά το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα Ντόριαν. Την Τρίτη οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν για 2.500 θύματα, επισημαίνοντας όμως ότι στον αριθμό αυτό ενδέχεται να περιλαμβάνονται και άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους και φιλοξενούνται σε διάφορα καταφύγια στα νησιά. Η διαδικασία σύγκρισης των βάσεων δεδομένων είναι σε εξέλιξη ... με ενδείξεις για λιγότερα θύματα από την πρωταρχική εκτίμηση.

Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και στάλθηκαν στο Νιου Πρόβιντενς. Οι πτήσεις αεροσκαφών από το νησί Αμπάκο, που ισοπεδώθηκε εντελώς έχουν ξαναρχίσει. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρότρυνε τους ηγέτες Κρατών σε όλο τον πλανήτη να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα Παρασκευή 13/9 κι αύριο Σάββατο τις Μπαχάμες βρίσκεται στις Μπαχάμες για να εκφράσει τη «βαθιά αλληλεγγύη» του διεθνούς οργανισμού στα θύματα του κυκλώνα Ντόριαν. Ο Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αυξήσει την υποστήριξή της στον πληθυσμό και την κυβέρνηση στις Μπαχάμες.

Τις Μπαχάμες είχε ήδη επισκεφθεί στις 4 Σεπτεμβρίου ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μαρκ Λόουκοκ. Ο Λόουκοκ είχε ανακοινώσει τότε την αποδέσμευση κεφαλαίων ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίου για να προσφερθεί επείγουσα βοήθεια στα θύματα. Δέκα ημέρες μετά το καταστροφικό πλήγμα του κυκλώνα Ντόριαν στις Μπαχάμες, ο αριθμός των αγνοούμενων στο αρχιπέλαγος της Καραϊβικής μειώθηκε τη Πέμπτη σε περίπου 1.300 από 2.500

Η δραστική μείωση οφείλεται σε μια διαδικασία επαλήθευσης, βάσει της σύγκρισης των στοιχείων των αγνοουμένων και των φιλοξενουμένων σε κέντρα υποδοχής πληγέντων, εξήγησε εκπρόσωπος της NEMA, της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων στις Μπαχάμες. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του αρχιπελάγους, ο Άντονι Φέργκιουσον, επανέλαβε χθες την προειδοποίηση ότι ο απολογισμός των νεκρών πιθανόν θα αυξηθεί δραματικά, καθώς οι έρευνες στα συντρίμμια γίνονται με μεγάλη δυσκολία και βραδύτητα. Ενώ κι άλλες δυσκολίες έρχονται... καθώς στις 12/9 το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων και τυφώνων (NHC) ενημέρωσε πως ενδέχεται το Σαββατοκύριακο να εκδώσει προειδοποιητικό δελτίο για νέα τροπική καταιγίδα, καθώς παρακολουθεί ένα σύστημα που ενισχύεται στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το κέντρο προειδοποίησε πως αναμένει σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στις Μπαχάμες, συμπεριλαμβανομένων των νησιών που χτυπήθηκαν σκληρά από τον κυκλώνα Ντόριαν.

Ο Γκουτέρες επισημαίνοντας το πλήγμα του Ντόριαν στις Μπαχάμες, τις πλημμύρες στη Μοζαμβίκη, την ερημοποίηση στο Σαχέλ, τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την καταστροφή των κοραλλιών, παρότρυνε τους ηγέτες Κρατών σε όλο τον πλανήτη να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής. «Όλ’ αυτά επιβεβαιώνουν κάτι που λέμε εδώ και κάποιο καιρό: η κλιματική αλλαγή είναι γρηγορότερη από εμάς κι είναι ανάγκη να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση πολύ πιο φιλόδοξη για να την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Μπαχάμες, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής Θάλασσας Χιούμπερτ Μίνις κι άλλους αξιωματούχους στη Νασάου. Θα έχει επίσης συναντήσεις με πληγέντες από το ακραίο φαινόμενο και μέλη σωστικών συνεργείων που τους προσέφεραν βοήθεια, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου του ΟΗΕ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αναγκάσει μέσα στο 2019 να μετακινηθούν επτά εκατομμύρια άνθρωποι από τα σπίτια τους...αριθμός ρεκόρ, που τοποθετεί το 2019 σαν το πιο καταστροφικό χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες και χωρίς καν να υπολογιστεί ο κυκλώνας Dorian, που ισοπέδωσε τις Μπαχάμες.



Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

AMAZONΙΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ... ΦΩΤΙΕΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΥΛΟΤΟΜΟΙ, ΛΑΡΘΡΟΘΗΡΙΑ, ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ...



Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ Αουά ΚΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του Μασιέλ Περέιρα ντος Σάντος της FUNAI


Οι φωτιές στον Αμαζόνιο καίνε προστατευμένες περιοχές δασών όπου ζουν ιθαγενείς κι ήδη υπάρχουν αναφορές για εξαφάνιση ολόκληρης φυλής ιθαγενών. Μόνο από τις 15 μέχρι τις 20 Αυγούστου είχαμε πυρκαγιές σε 131 διαφορετικά σημεία, όπου έχουν εντοπιστεί ιθαγενείς στις ζούγκλες του Αμαζονίου. Επίσης φόβοι υπάρχουν ότι γεωργοκτηνοτρόφοι θα καταπατήσουν αυτές τις εκτάσεις, που άλλοτε ήταν τροπικό δάσος στη Βραζιλία, ενώ εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με τους λαθροθήρες, τους χρυσοθήρες και τους παράνομους υλοτόμους να καίνε και να δολοφονούν. Αποκορύφωμα σήμερα στην φρίκη που ζει ο Αμαζόνιος είναι η δολοφονία ενός Βραζιλιάνου ο οποίος υπερασπιζόταν επί χρόνια τους αυτόχθονες λαούς στον Αμαζόνιο. Οι αδίστακτοι δράστες τον εκτέλεσαν μπροστά στην οικογένειά του!

Οι φωτιές είχαν φτάσει μέχρι την περιοχή της Araribóia στην πολιτεία Maranhão στα ανατολικά του Αμαζονίου, εκεί όπου ζει μια απομονωμένη φυλή ιθαγενών, οι Awa-Guaja. Πρόκειται για την πιο απειλούμενη φυλή του κόσμου αυτή τη στιγμή. Οι Αουά δεν μένουν πια εδώ. Οι Αουά αφανίστηκαν. Οι Awa-Guaja άφησαν τα εδάφη τους κι έγιναν νομάδες για να ξεφύγουν από τους κτηνοτρόφους, τους βοσκούς και παράνομους υλοτόμους που διεκδικούσαν τα εδάφη τους. Στο σημείο εκείνο ζούσαν περίπου 80 άτομα, ενώ συνολικά οι Awa-Guaja αριθμούν περίπου 350 ανθρώπους. Σύμφωνα με τους ντόπιους, η φυλή Αουά που ζούσε στο δάσος του Αμαζονίου δολοφονήθηκε. Χρόνια τώρα οι Αουά απειλούνταν από ξυλοκόπους που είχαν ανακαλύψει τον πλούτο, που υπήρχε στην περιοχή. Η γη τους είχε κατακλυστεί από ανθρώπους που έχτιζαν παράνομους οικισμούς. Ένοπλοι πληρωμένοι δολοφόνοι εμφανίζονταν και σκότωναν τους Αουά. Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν αναφέρει πως εταιρείες υλοτομίας εκμεταλλευόντουσαν το δάσος κι εξόντωναν τους Αουά για πλουτισμό. Μια φυλή που έτρεχε και κρυβόταν συνεχώς.

Με τη τελευταία μεγάλη φωτιά στην Αμαζονία πιστεύουν πως οι Αουά χάθηκαν. Η φυλή Αουά είχε χαρακτηριστεί ως “η πιο απειλούμενη με εξαφάνιση φυλή του κόσμου”. Οι Αουά δολοφονήθηκαν, μάλλον τους έκαψαν ζωντανούς στο δάσος τους, στο σπίτι τους. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο και η κυβέρνησή του δέχονται έντονες επικρίσεις το τελευταίο διάστημα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της αποψίλωσης του τροπικού δάσους και των πυρκαγιών στην Αμαζονία. Η μη κυβερνητική οργάνωση FUNAI έχει τρεις βάσεις στη Βάλε ντο Τζαβαρί για να προστατεύει μια περιοχή έκτασης περίπου ίσης με αυτή της Αυστρίας, όπου ζουν 6.000 αυτόχθονες, που ανήκουν σε οκτώ φυλές και άλλες περίπου 16 φυλές που δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Το National Indian Foundation, γνωστό και ως Funai, έχει αναλάβει την προστασία των φυλών που ζουν στην ζούγκλα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία των Αυτοχθόνων (FUNAI) εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη «θλίψη του για τη δολοφονία του Μασιέλ Περέιρα ντος Σάντος», ο οποίος είχε συμμετάσχει σε αποστολές του οργανισμού αυτού στην Ταμπατσίνγκα, μικρή πόλη στα σύνορα με το Περού και με την Κολομβία. Έκαναν μάλιστα λόγο για «ενδείξεις» κατά τις οποίες ο φόνος πιθανόν διαπράχθηκε «λόγω του αγώνα του εναντίον των παράνομων πρακτικών στην περιοχή αυτοχθόνων Βάλε ντο Τζαβαρί». Ο Περέιρα ντος Σάντος εργαζόταν εδώ και πάνω από 12 χρόνια για το FUNAI, αναλαμβάνοντας αποστολές «προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών». Η περιοχή Βάλε ντο Τζαβαρί, όπου είναι συγκεντρωμένος «ο μεγαλύτερος αριθμός απομονωμένων αυτοχθόνων στον κόσμο», γίνεται συχνά στόχος «λαθροθήρων, χρυσοθήρων και παράνομων υλοτόμων», σύμφωνα με την Indigenistas Associados.

Μερικά χιλιόμετρα από την Ταμπατσίνγκα, όπου δολοφονήθηκε ο Περέιρα ντος Σάντος, αντιπρόσωποι επτά λατινοαμερικάνικων χωρών συναντήθηκαν, για να συζητήσουν μέτρα προστασίας του δάσους του Αμαζονίου. Η Indigenistas Associados προέτρεψε τις αρχές να δείξουν πως η Μπραζίλια «δεν ανέχεται τη βία εναντίον όσων αγωνίζονται, στο πλαίσιο του κράτους του νόμου, για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων». Πολλοί από τους αυτόχθονες έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται λόγω της αποικιοκρατίας, ενώ σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τις ασθένειες που τους μεταδίδουν οι ξένοι. Η Funai «είναι η μόνη κυβερνητική οργάνωση στον κόσμο που έχει αφιερωθεί στην προστασία των αυτοχθόνων, οι οποίοι έχουν μικρή ή απολύτως καμία επαφή με την τοπική κοινότητα ή άλλες φυλές», όπως αναφέρει η ΜΚΟ Survival International, που δρα υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Η Funai ιδρύθηκε το 1910 από τον Βραζιλιάνο εξερευνητή Candido Rondon, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός για την φιλοσοφία ζωής του σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των φυλών. «Πέθανε αν χρειαστεί, αλλά μην σκοτώσεις ποτέ». Η ομάδα του Funai κατάφερε να τραβήξει τα πλάνα μιας νέας φυλής τον Αύγουστο, μετά από ένα δύσκολο ταξίδι. Στην περιοχή πλησίον του ποταμού Τζαβάρι ζουν οκτώ φυλές ιθαγενών που έχουν κάποια επαφή με τον κόσμο και ακόμη 11 που είναι απολύτως απομονωμένες. Σύμφωνα με την Survival International, περισσότερες από 100 φυλές ιθαγενών ανά τον κόσμο ζουν σε απόλυτη απομόνωση. Παρότι οι αποικιοκρατικές κυβερνήσεις επιχειρούν και καταφέρνουν – αρκετές φορές – να αποκτήσουν επαφές με τους αυτόχθονες, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους αυτής της πρακτικής και προτρέπουν να αποφασίζουν οι ίδιες οι φυλές αν θέλουν να γνωρίσουν τον πολιτισμό.
«Το να επιβάλεις την εξέλιξη σε ιθαγενείς, απλά δεν είναι λειτουργικό», σημειώνει η ΜΚΟ, τονίζοντας πως τίποτα δεν μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η καταπάτηση – και πολλές φορές κλοπή – των εδαφών των ιθαγενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, τουλάχιστον 10 μέλη φυλής στη περιοχή Τζαβάρι, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, δολοφονήθηκαν άγρια. Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι ανθρακωρύχοι σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία καυχήθηκαν ότι σκότωσαν βάναυσα μέλη της φυλής. Μάλιστα, οι ανθρακωρύχοι έδιναν και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς κατακρεούργησαν τα σώματα των ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι, επιδεικνύοντας ακόμα και λάφυρα που εικάζεται ότι είχαν αρπάξει από τους ιθαγενείς. Πλέον, οι βραζιλιάνικες Αρχές που ασχολούνται με υποθέσεις αναφορικά με τους αυτόχθονες και οι ανθρακωρύχοι ισχυρίστηκαν ότι αναγκάστηκαν να τους σκοτώσουν καθώς, όπως δήλωσαν, «έπρεπε να τους σκοτώσουμε ή να σκοτωθούμε». Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας, οι δολοφονίες συνέβησαν πριν από περίπου έναν μήνα. Ο αρμόδιος εισαγγελέας για την υπόθεση, Πάμπλο Λουθ ντε Μπελτραντ, επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, αλλά επεσήμανε ότι δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Είπε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην κοιλάδα Τζαβάρι.

Όπως δήλωσαν παρακολουθούν το θέμα, αλλά τα εδάφη είναι μεγάλα και η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Αυτές οι φυλές είναι ανέγγιχτες... ακόμα και η ίδια η Funai έχει μόνο σποραδικές πληροφορίες γι' αυτούς. Έτσι, είναι δύσκολη δουλειά και απαιτείται η συνεργασία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών. Τον Απρίλιο, η Funai έκλεισε 5 από τις 19 βάσεις που χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί και να προστατεύει τις απομονωμένες φυλές. Οι βάσεις χρησιμοποιούνται για την αποτροπή εισβολών κυρίως ανθρακωρύχων, αλλά και για ενδεχόμενη επικοινωνία με τις φυλές. Τρεις από αυτές τις βάσεις βρίσκονταν στην κοιλάδα του Τζαβάρι, η οποία είναι γνωστή ως η πιο απρόσιτη περιοχή και πιστεύεται ότι φιλοξενεί τις πιο αγνές φυλές από οπουδήποτε αλλού στη Γη. Περίπου 20 από τις 103 μη ταξινομημένες φυλές που καταγράφηκαν στη Βραζιλία βρίσκονται στην κοιλάδα αυτή. Γεγονός που σημαίνει ότι εάν αποδειχθεί πως όντως σφαγιάστηκαν αυτοί οι ιθαγενείς, πρόκειται για γενοκτονία και τεράστια ανθρωπολογική καταστροφή μιας εξαιρετικά σπάνιας φυλής.






Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

TΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ


Στον Δήμο Τρικκαίων λειτούργησε το πρώτο σχολικό κυλικείο στην Ελλάδα, που τα προϊόντα του θα είναι «υψηλής διατροφική αξίας» και θα προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Πρόκειται για το 6ο Δημοτικό Σχολείο, που από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, θα προσφέρει βιολογικά στους μαθητές κι ανοίγει για όλη τη χώρα ένα νέο δρόμο για τις διατροφικές συνήθειες στα σχολεία.
Το Δίκτυο BioCanteens συντονίζεται από την πόλη Mouans-Sartoux (Γαλλία), ενώ εκτός του Δήμου Τρικκαίων συμμετέχουν η πόλη Troyan (Βουλγαρία), το Rosignano Marittimo (Ιταλία), η Pays des Condruses (Βέλγιο), η Torres Vedras (Πορτογαλία) και η Vaslui (Ρουμανία).

Η φιλοσοφία του δικτύου «BioCanteens SUSTAINABLE SCHOOL MEALS for green and healthy local food systems» στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Τρικκαίων, στοχεύει στην παροχή βιολογικών σχολικών γευμάτων και είναι ένα από τα 25 Δίκτυα Μεταφοράς, που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος URBACT. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Άκης Αναστασίου, η ένταξη των Τρικάλων στο πρόγραμμα «BioCanteens sustainable school meals for green and healthy localfood systems» σημαίνει ότι ανοίγεται ένα νέο πεδίο για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας, που θα στηρίζονται σε αγνές πρώτες ύλες αλλά και σε προϊόντα που παράγονται σε κάθε περιοχή, προωθώντας έτσι και την τοπική οικονομία παράλληλα. Στόχος είναι αυτό να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία. Η υγιεινή διατροφή να μπει στο επίκεντρο των σχολείων αλλά και των συμπολιτών μας.

Ο αντιδήμαρχος κ.Αναστασίου είπε ότι μακάρι μέσα από αυτό, να ενθαρρύνουμε και τους γονείς ώστε να επιλέγουν υγιεινά προϊόντα για το κολατσιό των παιδιών τους. Αλλά και ρεύμα θα παράγεται από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια! Στο ίδιο σχολείο σε λίγο καιρό από την έναρξη των μαθημάτων ξεκινά η διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες φωτισμού στην περίμετρο του σχολείου. Κι αυτό δεν θα συμβεί με κάποιο πολύπλοκο τρόπο, αλλά απλά μέσα από την επεξεργασία των φαγητών που πετιούνται στα σκουπίδια. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, τα τρόφιμα που περισσεύουν από το κολατσιό των παιδιών και καταλήγουν στα σκουπίδια θα μεταφέρονται σε μια μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία λειτουργεί χωρίς δυσοσμία και βλαβερές επιπτώσεις. Η μονάδα αυτή θα αναλάβει την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια για το φωτισμό περιμετρικά του 6ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων!

Πριν 10 χρόνια είχα ακριβώς την ίδια συζήτηση με την φίλη Διονυσία Ψαραδέλλη της εταιρείας ΠΑΜΦΟΡΟΣ ΓΑΙΑ, που ήδη προμήθευε βιολογικές πίτες σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Αττική, για την ανάγκη διάθεσης βιολογικών στα σχολεία. Τώρα από τα Τρίκαλα ξεκινά μια σημαντική προσπάθεια να δούμε επιτέλους με έναν διαφορετικό τρόπο τη σχέση των σχολείων με τις καθημερινές μας συνήθειες κι η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική στην κατεύθυνση αυτή.
Η ένταξη σε ένα πρόγραμμα προϋποθέτει πολλά όπως είναι η δημιουργία κουζίνας σε κάθε σχολείο για τη διάθεση των βιολογικών σχολικών γευμάτων. Όπως και η σχέση με την τοπική παραγωγική ταυτότητα (παραγωγή από τοπικές επιχειρήσεις), ενώ οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες να είναι είτε πιστοποιημένες ως βιολογικές είτε ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Από το 1998, η πόλη του Mouans-Sartoux, μία πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας, με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους, έχει συνδέσει τη διατροφή με την υγεία και το περιβάλλον. Για να ξεπεράσει την έλλειψη παραγωγής βιολογικών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος της γαλλικής πόλης δημιούργησε ένα δημοτικό αγρόκτημα και δύο καλλιεργητές προσλήφθηκαν για να καλλιεργήσουν και να παράγουν βιολογικά λαχανικά για τα σχολικά γεύματα που διανέμονται στα 3 σχολεία της πόλης (1.000 γεύματα την ημέρα). Τα αποτελέσματα «καλής πρακτικής» αυτής της πρωτοβουλίας αφορούν στη δημιουργία δημοτικού αγροκτήματος για την παραγωγή βιολογικών λαχανικών, στην παραγωγή 100% βιολογικών γευμάτων, με μια προοδευτική αύξηση της προέλευσης των πρώτων υλών βιολογικής προέλευσης και στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών προτύπων στα σχολεία.
Επίσης, ενισχύει την απασχόληση, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στις τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων, ενώ υφίσταται και μια δραματική μείωση των αποβλήτων τροφίμων με μια σειρά απλών λύσεων.