Το
COSMOS καθιερώνει τις προδιαγραφές για τα
φυσικά καλλυντικά στην Ευρώπη,
χρησιμοποιώντας
ορισμένους απλούς κανόνες, που διέπονται
από τις αρχές της πρόληψης και της
ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας
από την παραγωγή πρώτων υλών ως την
κυκλοφορία έτοιμων προϊόντων.
Το
νέο Πρότυπο αναπτύχθηκε σε Ευρωπαϊκό
και διεθνές επίπεδο από την SOIL ASSOCIATION
(Ηνωμένο Βασίλειο), την BDIH (Γερμανία),
την COSMEBIO & ECOCERT (Γαλλία) και την ICEA
(Ιταλία), ιδρυτές του COSMOS-standard AISBL (ενός
διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού
με έδρα το Βέλγιο) προκειμένου να οριστούν
κοινές προδιαγραφές για τα βιολογικά
ή/και φυσικά καλλυντικά
Αυτοί
οι κανόνες είναι οι εξής:
·
προώθηση της χρήσης προϊόντων βιολογικής
καλλιέργειας με σεβασμό προς την
βιοποικιλότητα
·
υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων με
σεβασμό προς το περιβάλλον
·
εφαρμογή καθαρών πρακτικών επεξεργασίας
και παραγωγής με σεβασμό προς την υγεία
του ανθρώπου και προς το περιβάλλον
·
ενσωμάτωση και ανάπτυξη της έννοιας
«Πράσινη Χημεία».
Το
τελευταίο σημείο, νέα πτυχή του προτύπου
COSMOS, αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη
αυτής της φιλοδοξίας, αν λάβουμε υπόψη
τις ιδιαιτερότητες αλλά και τους
περιορισμούς που εμφανίζει η διαδικασία
δημιουργίας καλλυντικών (ιδιαίτερα εν
συγκρίσει με τα τρόφιμα). Με αυτήν την
«πράσινη φιλοσοφία» και την επιθυμία
να συμβάλει ενεργά στην αειφόρο ανάπτυξη,
ο κλάδος της κοσμετολογίας δεσμεύεται
να ορίσει και να εφαρμόσει ένα πρότυπο
για τα βιολογικά και φυσικά καλλυντικά.
Το
Πρότυπο COSMOS λαμβάνει
υπόψη την τρέχουσα τεχνολογική
πραγματικότητα, ενώ παράλληλα εμπνέει
δυναμισμό ο οποίος θα οδηγήσει σε
καινοτόμες νέες τεχνολογίες. Περιλαμβάνει
2 διαφορετικά επίπεδα πιστοποίησης, το
ένα αφορά στα οργανικά καλλυντικά COSMOS
ORGANIC (τουλάχιστον το 95% των συστατικών
τους απαιτείται να είναι βιολογικά) και
το άλλο τα φυσικά καλλυντικά COSMOS NATURAL
(δεν μπορούν να περιέχουν περισσότερο
από 2% συνθετικές πρώτες ύλες). Για την
Πιστοποίηση των Βιολογικών & Φυσικών
Καλλυντικών ο Οργανισμός ΔΗΩ συνεργάζεται
με το Ιταλικό Ινστιτούτο ICEA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου