Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Στόχος η δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη τη χώρα εντός του 2020


Σύσκεψη για τη διαχείριση απορριμμάτων

Στόχος του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μέσα στο 2020 να έχουν δημοπρατηθεί σε όλη την Ελλάδα 17 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του Υπουργού ΠΕΝ, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκου, της Ειδικής Γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κας Νίκης Δανδόλου, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και μελετητών έργων από 17 περιοχές της Επικράτειας.


Η Σύσκεψη είχε θέμα την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης της αδειοδότησης και της δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την αντιμετώπιση επιμέρους γραφειοκρατικών προβλημάτων. Οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν την πρόοδο των έργων και υπέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα στο ΥΠΕΝ. Ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισε χαρακτηριστικά:
Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δεν γίνεται να καθυστερούμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Πολλοί λένε: «να μη χάσουμε τα λεφτά της ΕΕ, άλλοι λένε να μην πληρώσουμε άλλα πρόστιμα». Προσωπικά δεν τα λογαριάζω τόσο όλα αυτά, όσο λογαριάζω το ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι πρώτιστα θέμα εθνικού φιλότιμου, δημόσιας υγείας και Πολιτισμού. Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας, αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε παντού. Αυτό αφορά στο τι χώρα είμαστε, στο τι χώρα θέλουμε να είμαστε!

Οι εν λόγω Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων αφορούν στις εξής 17 περιοχές:
· Δυτική Θεσσαλονίκη
· Πάτρα
· Βόλος
· Λαμία
· Βόρειος Έβρος
· Λέσβος
· Χαλκίδα
· Λάρισα
· Ηράκλειο
· Αγρίνιο
· Σητεία
· Χερσόνησος
· Μύκονος
· Φωκίδα
· Άνδρος
· Τήνος
· Κεφαλονιά



Να σημειωθεί ότι σε όλη την Επικράτεια, αυτήν την στιγμή λειτουργούν μόνον 4 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και 2 πεπαλαιωμένες, που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο). Υπάρχει η ανάγκη να επιταχυνθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε μέχρι τα τέλη του 2020 να έχουν δημοπρατηθεί και οι 17 μονάδες, ύψους χρηματοδότησης άνω των 400 εκατ. ευρώ και η κα Δανδόλου, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η χρονική συγκυρία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, μιας και είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αστικά απόβλητα.




Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΑΝΤΟΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ



Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, το Πολυκέντρο Ανακύκλωσης - Aνταποδοτικής Aνακύκλωσης στην Καλλιθέα, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τους Δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ιωαννιτών, Ναυπλίου και Άνδρου. Τα εγκαίνια έγιναν από τον κ.Θεοδωρικάκο με παρουσία του Δημάρχου Καλλιθέας, κ. Δημήτρη Κάρναβου, ενώ παρευρίσκονταν μαθητές από το 2ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.

Μετά το Πολυκέντρο Ανακύκλωσης, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση επιπλέον δέκα Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα γνωστά «Σπιτάκια», στο Δήμο Καλλιθέας. Τα 45 «σπιτάκια ανακύκλωσης», που τοποθετούνται στους πέντε δήμους είναι προσφορά του συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και δεν έχουν κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο ΥΠΕΣ ή στους Δήμους. Μιλώντας προς τους μαθητές ο κ. Θεοδωρικάκος τους κάλεσε να πάρουν επάνω τους την υπόθεση της ανακύκλωσης, ώστε και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά και ο Δήμος τους και η χώρα μας να ωφεληθούν. Όπως εξήγησε στα παιδιά ο υπουργός Εσωτερικών με την ανταποδοτική ανακύκλωση κερδίζουν όλοι. Ωφελούνται οι ίδιοι, αφού για κάθε 33 συσκευασίες κερδίζουν 1 ευρώ. Κερδίζει ο Δήμος, αφού μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων στα οποία πρέπει να γίνει αποκομιδή και να μεταφερθούν στη Φυλή, κι έτσι, μέσω της εξοικονόμησης χρημάτων, θα υπάρχει δυνατότητα να προσφέρονται φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Κερδίζει και η χώρα, καθώς θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, θα γίνει πρωτοπόρα στην ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα είπε ο κ.Θεοδωρικάκος: «Με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση προσδοκούμε να υπάρξουν πολύ πιο ισχυρά αποτελέσματα. Να αλλάξει η ζωή μας. Να περάσουμε στο κλαμπ των πρωτοπόρων κρατών της Ευρώπης και αυτό θα είναι επ’ ωφελεία των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες από τους δήμους τους». Σημείωσε ακόμη: «Φιλοδοξία μας είναι μέσα στο 2020, ένα έτος που ονομάζουμε χρονιά της «Νέας Γενιάς Ανακύκλωσης», αυτό να γίνει σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουμε συζητήσει με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και πιστεύω ότι μέσα στο δίμηνο της νέας χρονιάς αυτό το μήνυμα θα μεταλαμπαδευτεί σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής. Και από εδώ θα μεταβιβαστεί σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών είπε ότι είναι τιμή του που το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» ξεκινά από την Καλλιθέας κι επισήμανε ότι η ανακύκλωση «εκφράζει μια νέα αντίληψη σεβασμού της φύσης και της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων». «Η ανακύκλωση όφειλε και οφείλει να είναι μια μεγάλη εθνική προτεραιότητα. Κατ' αρχάς, για λόγους καθαρά οικονομικούς. Κάθε μέρα ένας τεράστιος πλούτος πετιέται κυριολεκτικά στα σκουπίδια. Μια στοιχειώδης ανακύκλωση θα έφερνε απευθείας εισοδήματα στις τοπικές μας οικονομίες, αλλά και στην εθνική οικονομία. Υπολογίζεται ότι η οικονομία της ανακύκλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτει εισόδημα στην Ευρωπαϊκή οικονομία, πάνω από 150 δισ. ετησίως και πάνω από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η υστέρηση της χώρας στην ανακύκλωση στερεί τη χώρα από εισόδημα, αλλά και από πολύτιμες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στα οφέλη του δήμου όσον αφορά στην καθαριότητα ο κ. Κάρναβος είπε: «Μια καθολική ανακύκλωση θα έκανε πολύ πιο καθαρούς τους δρόμους, τα πεζοδρόμιά μας, τους δημόσιους χώρους και αυτό θα συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της τουριστικής μας εικόνας. Ιδιαίτερα τώρα για την Αττική που ξαναμπαίνει στο διεθνή τουριστικό χάρτη».



Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019: Η ΕΕ με ψήφισμα κηρύσσει παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και το περιβάλλον


Σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε παγκόσμια για το κλίμα και το περιβάλλον έκτακτη ανάγκη (a globalclimate and environmental emergency”) πιέζοντας τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν σε μηδενικό ισοζύγιο αερίων μέχρι το 2050. Η ΕΕ πρέπει να δεσμευθεί για μηδενικό ισοζύγιο αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, γι’ αυτό ενέκρινε σήμερα ψήφισμα ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα («COP25») που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 2 μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ακόμη από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλες οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις και ο προϋπολογισμός είναι σε πλήρη συμφωνία με το στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ως την εβδομάδα που η ΕΕ θα οδηγεί στη μάχη για την κλιματική κρίση (fight againstthe existential threatof the climate crisis). Σε ξεχωριστό ψήφισμα, το Κοινοβούλιο προτρέπει την ΕΕ να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή το συντομότερο δυνατό και το αργότερο έως το 2050.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την εκλεγείσα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να συμπεριλάβει στόχο μείωσης κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Με έμφαση στη μείωση των εκπομπών στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.Το ψήφισμα σχετικά με την κλιματική και περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης εγκρίθηκε με 429 ψήφους υπέρ, 225 ψήφους κατά και 19 αποχές. Το ΕΚ ενέκρινε το ψήφισμα για την COP25 με 430 ψήφους υπέρ, 190 ψήφους κατά και 34 αποχές.  Χαρακτηριστική είναι η φράση ότι πήραμε φωτιά, που ακούστηκε ανάμεσα στους ευρωβουλευτές.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να διπλασιάσουν τις συνεισφορές τους στο Διεθνές Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, λέει το ΕΚ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι μεγαλύτερες πηγές δημόσιων κεφαλαίων για το κλίμα και ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με αυτά στα οποία έχει δεσμευτεί σε διεθνές επίπεδο. Σημειώνουν επίσης ότι οι δεσμεύσεις των ανεπτυγμένων χωρών δεν ικανοποιούν το συλλογικό ετήσιο στόχο των 100 δισ. δολαρίων αρχής γενομένης από το 2020. Το ΕΚ τονίζει ότι οι υφιστάμενοι στόχοι για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών υπολείπονται των απαιτούμενων μειώσεων.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις εκπομπές από τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές στον υπολογισμό των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών τους (NDCs) και προτρέπουν την Επιτροπή να συμπεριλάβει τον τομέα της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS). Τέλος, καλούν επειγόντως όλες τις χώρες της ΕΕ να καταργήσουν σταδιακά όλες τις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2020. Χώρες, τοπικές κοινότητες και επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει το στόχο μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν τον έχει ακόμη εγκρίνει, καθώς η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία αντιτίθενται.
Η «COP25» θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2019. Ο Ιταλός David Maria Sassoli (Σοσιαλιστές, Ιταλία) θα παραστεί στο επίσημη τελετή έναρξης, ενώ αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον Ολλανδό Bas Eickhout, θα βρίσκεται εκεί από τις 9 έως τις 14 Δεκεμβρίου.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

 «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μόλις μια φιλόδοξη θέση εν αναμονή της προσεχούς Διάσκεψης για το Κλίμα στη Μαδρίτη. Δεδομένης της κλιματικής και περιβαλλοντικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, είναι απαραίτητο να μειώσουμε τις εκπομπές αέριων ρύπων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Στέλνουμε επίσης σαφές και καίριο μήνυμα προς την Επιτροπή, μερικές εβδομάδες πριν τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ανακοίνωσης για την Πράσινη Συμφωνία» δήλωσε ο Pascal Canfin (Renew, Γαλλία), πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας, και Ασφάλειας των Τροφίμων κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια τη Δευτέρα».



Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ


Τα αδέσποτα ζώα είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τη χώρα και ήταν μεγάλη η χαρά στην ανακοίνωση για χρηματοδότηση 20 εκατομ. ευρώ στους Δήμους για κατασκευή, συντήρηση και εξοπλισμό καταφυγίων αδέσποτων.  Όλη η διαδικασία χρηματοδότησης δήμων και Συνδέσμων δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους αφορούσε τα έτη 2019, 2020 και 2021. Συγκεκριμένα αφορά την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη σίτισή των αδέσποτων, την υιοθεσία ή την επανένταξή τους.

Με ερώτηση που κατέθεσαν 45 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς στον υπουργό Εσωτερικών φέρουν στο φως το ζήτημα της περικοπής χρηματοδότησης των δήμων για κατασκευή και  εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων, καθώς μειώθηκε ο προϋπολογισμός από 20 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ. Η σχετική πρόσκληση προς τους Δήμους, που είχε δημοσιευθεί επί υπουργίας του Αλ. Χαρίτση και έληγε στις 31/12/2019, αποτελούσε πάγιο αίτημα των φιλοζωικών ενώσεων και έδινε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των Δήμων, ενώ η περικοπή του προϋπολογισμού της  προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας.

Οι βουλευτές ρωτούν τον κ.Θεοδωρικάκο για ποιο λόγο προχώρησε στην περικοπή του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, και αν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση αυτή. Επίσης, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου να υποστηρίξει τους δήμους στην αξιοποίηση των πόρων της πρόσκλησης. Τέλος, και δεδομένου ότι οι νέες δημοτικές αρχές ανέλαβαν καθήκοντα μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, ρωτούν αν προτίθεται ο αρμόδιος υπουργός να δώσει παράταση για την υποβολή προτάσεων πέραν της 31/12/2019 (Αριθμ. 1593/166597 – ΦΕΚ Τεύχος Β 2894/05.07.2019)


Σύμφωνα με την απόφαση 2019 οι δαπάνες που είναι επιλέξιμες είναι:
– για τη βελτίωση υφιστάμενου καταφυγίου ζώων συντροφιάς, που αφορούν στον εξοπλισμό του και σε κινητά παραρτήματα,
– για τη βελτίωση ήδη υφιστάμενου δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων,
– για ιατρικό εξοπλισμό δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων για τη διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων ή επεμβάσεων,
– για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
– και για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Ο δήμος που επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκει. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα και του υπεύθυνου εκπροσώπου του φορέα, με τον οποίο θα έρχονται σε επαφή οι αρμόδιες αρχές (τηλέφωνο, fax, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φορέα, καθώς και οι αριθμοί ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), των ζώων, που διαχειρίστηκε ο φορέας το χρονικό διάστημα για το οποίο αιτείται χρηματοδότηση.





Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΩΠΑ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ




Εκατοντάδες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει την Αυστραλία από τις ανατολικές ακτές ως τις δυτικές τις τελευταίες μέρες ακατάπαυστα. Περισσότερες από 150 πυρκαγιές καίνε το Μπρισμπέιν ως τα περίχωρα του Σίδνεϊ υποχρεώνοντας τις Αρχές στην Αυστραλία να δώσουν εντολή σε κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες και τα καταλύματά τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες, που τους κυκλώνουν. Ένα μήνα τώρα δεν πέφτει βροχή σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας προσφέρει κάποια ανακούφιση στους πυροσβέστες. Η συνεχόμενη 3μηνη ξηρασία επιτείνεται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η προσοχή στράφηκε στη βορειότερη πολιτεία του Κουίνσλαντ, όπου πάνω από 80 πυρκαγιές απειλούσαν ζωές και σπίτια. Εκεί οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση «άμεσης εγκατάλειψης», που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, για πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων για τη Νούσα, έναν παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων, νότια του Μπρισμπέιν (πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ).


Δεν υπήρχαν στο παρελθόν πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση όπως αυτές. Η περίοδος των πυρκαγιών στην Αυστραλία, συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, ήταν φέτος περισσότερο πρόωρη και σφοδρή και ίσως να εξελιχθεί στην χειρότερη, που γνώρισε ποτέ η Αυστραλία. Οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση είναι συνηθισμένες στα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια της Αυστραλίας, αλλά η σφοδρότητα των πυρκαγιών, καθώς και το γεγονός ότι ξέσπασαν νωρίτερα κατά την ανοιξιάτικη περίοδο αιφνιδίασαν. Ένα ιδιωτικό ελικόπτερο ρίψης νερού συνετρίβη, ενώ επιχειρούσε σε πυρκαγιά δυτικά του Μπρισμπέιν, ο πιλότος γλίτωσε με μικρά τραύματα.

Τρεις άνθρωποι ως τώρα έχασαν τη ζωή στις πυρκαγιές, οι οποίες έχουν καταστρέψει 10 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και περιοχές χαμηλής βλάστησης, καθώς τροφοδοτούνται από τις ακραίες συνθήκες ξηρασίας. Περίπου 300 σπίτια έχουν καταστραφεί μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι φλόγες εκτείνονται από τη βόρεια ακτή της πολιτείας έως μερικά μέτρα από τα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϋ. Μάλιστα οι καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να αλλάξουν άμεσα. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς: «Δεν θα έχουμε θέσει όλες αυτές τις πυρκαγιές υπό έλεγχο για πολλές, πολλές εβδομάδες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϋ. «Δυστυχώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βροχή».


Σήμερα 13 Νοεμβρίου δεκάδες πυρκαγιές λόγω δυνατών ανέμων, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξερή βλάστηση, ενισχύθηκαν και έχουν φθάσει μέχρι τα προάστια του Σίδνεϊ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Κέντρο της πόλης. Πυροσβεστικά αεροσκάφη ψεκάζουν με επιβραδυντικό υλικό τα δένδρα και τις κατοικίες. Σύμφωνα με τις αρχές, από τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα προάστια του Σίδνεϊ, μόνο η μία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Από αέρος φωτογραφίες δείχνουν τις φλόγες να καταστρέφουν ένα δάσος ευκαλύπτων στην Τουραμούρα, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βορείως του Σίδνεϊ. «Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα», προειδοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία της πολιτείας της Νέας-Νότιας Ουαλίας. Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί προληπτικά στις πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Νέας-Νότιας Ουαλίας εξαιτίας των συνθηκών.


Οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους που ζουν σε μία τεράστια ζώνη γύρω από το Σίδνεϊ να αναζητήσουν καταφύγιο, κρίνοντας ότι δεν έχουν χρόνο να απομακρυνθούν πριν φθάσουν οι φλόγες. «Αρκετοί άνθρωποι έλαβαν υπ'όψιν τις προειδοποιήσεις και έφυγαν εγκαίρως, αλλά, όπως είναι προφανές, άλλοι αποφάσισαν να μην το κάνουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας-Νότιας Ουαλίας. «Για εκείνους που βρίσκονται ακόμη στις ζώνες που απειλούνται είναι πολύ αργά για να φύγουν. Αναζητήστε καταφύγιο, είναι η μόνη επιλογή σας», πρόσθεσε.
Από την Παρασκευή, οι πυρκαγιές στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων, έχουν καταστρέψει 150 σπίτια και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Περίπου 350 κοάλα, που ζούσαν στο καταφύγιο στη βόρεια παραλιακή πόλη Μακουάιρ πέθαναν στις πυρκαγιές, όπως εκτιμά η οργάνωση Koala Conservation Australia. Ο συνολικός πληθυσμός των κοάλα του καταφυγίου είναι από 500 έως 600, δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Σου Άστον.








Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Η Διακήρυξη για τη Κλιματική Επείγουσα Κατάσταση από 11.200 επιστήμονες και η γνώμη των Ελλήνων


SOS ΓΙΑ ΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά περισσότεροι από 11.200 επιστήμονες από 153 χώρες, συνυπογράφουν μια διακήρυξη με την οποία προειδοποιούν ότι πλέον υπάρχει, όχι απλώς κλιματική αλλαγή, αλλά κλιματική επείγουσα ανάγκη. Στη διακήρυξη συμμετέχει και η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με στατιστικές το 81% των Ελλήνων απαιτούν μέτρα για τη Κλιματική Αλλαγή. Η διακήρυξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience και βασίζεται σε ανάλυση επιστημονικών δεδομένων των τελευταίων 40 ετών (από το 1979 που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα), ενώ αφορούν πολλούς τομείς, όπως εκπομπές αερίων ρύπων, χρήση ενέργειας, θερμοκρασίες, αύξηση πληθυσμού, αποψίλωση δασών, τήξεις πάγων, ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ…

Η παγκόσμια climate emergency θα φέρει «ανείπωτα ανθρώπινα βάσανα» σύμφωνα με τους επιστήμονες αν δεν γίνει άμεσα μια ριζική και διαρκής στροφή στις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα και ανεβάζουν τη θερμοκρασία μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνουν, δεν διαφαίνεται καμία ουσιαστική πρόοδος, καθώς οι εκπομπές του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργό ρυθμό, όπως επίσης οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε ξηρά και θάλασσα, η στάθμη των ωκεανών, η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική, Αρκτική και Γροιλανδία, η απώλεια δέντρων από τη Γη, ο αριθμός των επιβατών που διακινούνται με αεροπλάνα, κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών κι άλλα.

Η κλιματική κρίση ήρθε και κλιμακώνεται ταχύτερα από όσο περίμεναν οι περισσότεροι επιστήμονες.  «Ενώ τα πράγματα είναι κακά, δεν είναι απελπιστικά. Προλαβαίνουμε ακόμα».   «Δηλώνουμε ξεκάθαρα και απερίφραστα ότι ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Είναι πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν, απειλώντας τα οικοσυστήματα και τη μοίρα της ανθρωπότητας» αναφέρουν. Ανάμεσα στις επείγουσες αλλαγές που προτείνουν στην επιστολή, είναι: η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, η μείωση ρυπογόνων αερίων όπως το μεθάνιο και η αιθάλη, η αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, η πλήρης μετατροπή της οικονομίας, ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς από τον άνθρακα και η σταθεροποίηση της αύξησης του πληθυσμού Μερικά από τα ενθαρρυντικά σημάδια που έχουν εντοπίσει, είναι: η μείωση των γεννήσεων παγκοσμίως, η αύξηση της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων…

Προλαβαίνουμε ακόμα να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Thomas Newsome από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.  Μάλιστα ήδη σε επιστολή τους από το 2017, 16.000 επιστήμονες από 184 χώρες προειδοποιούσαν πως η ανθρωπότητα και ο κόσμος διαγράφουν μία καταστροφική πορεία. Στην Ελλάδα σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της Metron Analysis για το WWF Ελλάς και οι Έλληνες μοιάζουν αρκετά εξοικειωμένοι τόσο με τον όρο, όσο και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα αναφέρει τα εξής: Ένας στους δύο Έλληνες αναγνωρίζει την κλιματική κρίση ως πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας, που απαιτεί επείγουσες λύσεις.
- 93% του κοινού δηλώνει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί την αιτία της κλιματικής αλλαγής. Ποσοστό 5% αποδίδει το πρόβλημα σε φυσικές αιτίες.
- 51% του κοινού θεωρεί την κλιματική αλλαγή σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες λύσεις. Σε λίγο πιο ήπιο τόνο, το 30% το αντιμετωπίζει ως υπαρκτό πρόβλημα που απαιτεί τη λήψη μέτρων, ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 3% δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή.
 - 60% του κοινού δηλώνει ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα ωφελήσουν την οικονομική ανάπτυξη, 18% ότι δεν θα επηρεάσουν καθόλου και 17% ότι θα επιβαρύνουν. - Στο επίπεδο των κυριότερων λύσεων, 62% του κοινού θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, 61% να αλλάξει σημαντικά ο τρόπος ζωής μας, 35% να ψηφιστούν νέοι νόμοι, ενώ 22% θεωρούν ως λύση τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.


Σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
- 90% του κοινού δηλώνει υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ μόνο 3% τάσσεται κατά.
- 89% του κοινού δηλώνει υπέρ της ηλεκτροπαραγωγής κατά 100% από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ μόλις το 5% τάσσεται κατά. Ταυτόχρονα όμως, το 30% θεωρούν ότι η ολική απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιμα είναι εφικτή μέσα στην επόμενη δεκαετία.
- 66% του κοινού δηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή τη συμμετοχή σε ενεργειακή κοινότητα για ηλεκτροπαραγωγή από καθαρές πηγές ενέργειας με παράλληλη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.
- 80% του κοινού δηλώνει προσωπικά υπέρ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι 69%.
- 86% του κοινού δηλώνει σαφώς κατά της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα (π.χ. λιγνίτη ή πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου) σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών. Στην ίδια ερώτηση, μόνο 9% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ.



Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ



Με θέμα τον ουσιαστικό περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης στο πλαίσιο της προστασίας του θαλασσίου Περιβάλλοντος συνεδρίασε η υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής. Στην ενημέρωση καλεσμένοι ήταν ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κα Χριστιάννα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού χώρου.

Με στόχο  τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης ένα χρόνο πριν από την καταληκτική ημερομηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφαρμογή της Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904)  δόθηκε έμφαση στην ανάδειξη των επιπτώσεων από τη χρήση πλαστικών και των πλαστικών αποβλήτων των αλιευτικών εργαλείων, τα οποία, λόγω του μακρού χρόνου ανακύκλωσής τους, καταλήγουν να αποτελούν το σημαντικότερο όγκο των θαλάσσιων αποβλήτων. Οι επιπτώσεις, όπως κατέστη σαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνεδρίασης, δεν περιορίζονται μόνο στα θαλάσσια οικοσυστήματα, αλλά εκτείνονται στη δημόσια υγεία και την οικονομική δραστηριότητα σε τομείς, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.
Το διακύβευμα των πλαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής κ.Αυγερινοπούλου, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 80-85% των θαλασσίων απορριμμάτων, που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης εξ αυτών, αντιστοιχούν στο 50% και τα είδη αλιείας στο 27% του συνόλου. Η θαλάσσια ρύπανση αγγίζει ανησυχητικά επίπεδα, με κατά μέσο όρο 13.000 κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων να βρίσκονται σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο του ωκεανού και με 13 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να διαρρέουν στον ωκεανό κάθε χρόνο. Όγκος που ισοδυναμεί με την απόρριψη του περιεχομένου ενός φορτηγού απορριμμάτων στον ωκεανό κάθε λεπτό.

Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης έριξε φως στη στρατηγική κυκλικής οικονομίας για διατήρηση της αξίας των προϊόντων, ακόμη και μετά την απόρριψή τους, στην βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση και στην αξιοποίηση των οικονομικών κινήτρων και των αντικινήτρων. Επισήμανε τη πίεση, που ασκούν τα καταναλωτικά, μαθητικά και φοιτητικά κινήματα, τα οποία ωθούν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν τα προϊόντα τους στη λογική ενός πιο οικολογικού σχεδιασμού. Η Γενική Γραμματέας, κα Χριστιάννα Καλογήρου, ανέφερε την ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κυκλικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και δημιουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων επιστροφής των αλιευτικών εργαλείων μιας χρήσης.  Για να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές αυτές, όπως τόνισε η κα Καλογήρου, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση της τετραπλής έλικας, ήτοι του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των κοινωνικών εταίρων.

Το στίγμα των διεθνών οργανισμών και της ακαδημαϊκής κοινότητας μετέφεραν ο Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σκούλλος, Πρόεδρος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η Δρ. Θωμαΐς Βλαχογιάννη, Χημικός Περιβάλλοντος και Οικοτοξικολόγος και Υπεύθυνη Προγραμμάτων στο Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη και ο Δρ. Χρήστος Ιωακειμίδης, Περιβαλλοντικός Ωκεανογράφος, Ειδικός σε θέματα θαλάσσιων απορριμμάτων, Συνθήκη της Βαρκελώνης – Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης, Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP).  Κοινή παραδοχή ήταν ότι η «πλαστική ρύπανση» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, κυρίως δε στην Μεσόγειο που είναι μια κλειστή θάλασσα, ενώ η πρόκληση είναι να μετατρέψουμε την επιστήμη και τα επιστημονικά δεδομένα σε πολιτικές δράσεις.

Το ζήτημα είναι η κατάργηση των χρήσεων και των καταχρήσεων του πλαστικού και όχι ο εκμηδενισμός του, καθώς είναι μια χρήσιμη ύλη στην οποία έγινε κατάχρηση. Τώρα όμως είναι απαρέγκλιτη ανάγκη να ληφθούν εγκαίρως  αποτελεσματικά μέτρα. Ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος συμμετοχικών δράσεων της WWF Ελλάς, και η κα Αικατερίνη Τοπούζογλου, Ιδρύτρια του ALL FOR BLUE, εκπροσώπησαν τη κοινωνία των πολιτών και κατέστησαν τα μέλη της Υποεπιτροπής κοινωνούς στην ανάγκη ενσωμάτωσης των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας στις παραγωγικές δραστηριότητες της Ελλάδας, λήψης πρόσθετων μέτρων και κατάλληλης σήμανσης των προϊόντων, ενώ τόνισαν την αξία της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδίως των μαθητών και των παιδιών. Την εικόνα των εταιριών που εμπλέκονται στη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς πλαστικά μιας χρήσης μετέφερε η κα Λυδία Πολυχρονοπούλου, η οποία παρουσίασε την επιλογή της εταιρείας να βρει εναλλακτικές λύσεις στο τρόπο παραγωγής του καλαμακίου και να αντικαταστήσει όλη την παραγωγή των τέως πλαστικών καλαμακίων μιας χρήσης με βιοδιασπώμενα, κομποστοποιήσιμα και χάρτινα καλαμάκια με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Κοινή παραδοχή ήταν ότι το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι παράγουμε πολλά πλαστικά και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν διατίθενται με περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές. Η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων θα επανέλθει και σε επόμενη συνεδρίαση για το σύνθετο αυτό θέμα. Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για ισχυροποίηση των θεσμών εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, με στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση του δικαστικού σώματος. Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την απονομή της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη εντός και εκτός ΕΕ, κυρίως τις περιπτώσεις κρατών στα οποία λειτουργούν αυτοτελή περιβαλλοντικά δικαστήρια, όπως το Environmental Court της Νέας Ζηλανδίας, ή μεμονωμένοι περιβαλλοντικοί δικαστές. Η δε ανάγκη για περιβαλλοντικούς δικαστές και την εκπαίδευση γύρω από τις περιβαλλοντικές επιστήμες και το δίκαιο έχει αναγνωριστεί διεθνώς από όργανα όπως ο ΟΗΕ. Η Δρ. Αυγερινοπούλου επεσήμανε ότι ο δικαστικός κλάδος θα πρέπει να ακολουθήσει την εξέλιξη αυτή.



Στην Ελλάδα,  δείγμα της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των περιβαλλοντικών δικαστών είναι και το ειδικό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξετάζει περιβαλλοντικές υποθέσεις. Αντίστοιχα, όμως, τμήματα ή μεμονωμένοι λειτουργοί θα πρέπει να λειτουργούν σε όλες τις δικαιοδοσίες. Θα πρέπει συμπληρωματικά αφενός να μελετηθεί ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της δικαιοσύνης για να ανταποκριθεί και στις ανάγκες της αποτελεσματικής περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ άμεσα θα μπορούσαν να διοργανωθούν σεμινάρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των δικαστών. 


Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Έκκληση της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΚΑΡΤΝΕΪ στο χώρο της μόδας για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Η 47χρονη σχεδιάστρια και ακτιβίστρια για το περιβάλλον Στέλλα Μακάρτνεϊ ποτέ δεν συμπεριέλαβε δέρμα ή αληθινή γούνα στις συλλογές της, ενώ έχει πει πως ο γενικός της κανόνας είναι «να μην καθαρίζει τίποτα εκτός κι αν είναι αναγκαίο». Με τον ερχομό του Οκτώβρη η Βρετανίδα σχεδιάστρια απηύθυνε έκκληση στον κόσμο της μόδας να «ξυπνήσει» και να βοηθήσει στη διάσωση του πλανήτη. Ακριβώς μετά το πρώτο της ντεφιλέ με την ιδιότητα της προσωπικής συμβούλου του ιδιοκτήτη του οίκου LVMH Μπερνάρ Αρνό δήλωσε: «Ο κόσμος καλεί για την αλλαγή και είναι καθήκον μας να ενεργήσουμε τώρα. Δεν είμαστε τέλειοι.. κι όπως όλες οι επιχειρήσεις, αποτελούμε μέρος του προβλήματος».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες μετά την κριτική, που διατύπωσε ο ιδιοκτήτης του οίκου ειδών πολυτελείας LVMH Μπερνάρ Αρνό, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σε βάρος της ηγερίας του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η σχεδιάστρια έγινε η προσωπική σύμβουλος του Αρνό σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, όταν εκείνος εισήλθε τον Ιούλιο στην εταιρεία της οποίας η Στέλλα Μακάρτνεϊ παραμένει βασική μέτοχος. Η Μακάρτνεϊ είχε συνιδρύσει τον οίκο Stella McCartney το 2001, ως κοινό επιχειρηματικό εγχείρημα με την Kering, τον κολοσσό της μόδας και ιδιοκτήτρια των οίκων Alexander McQueen και Gucci. Πέρσι η Kering πώλησε τις μετοχές της στην Μακάρτνεϊ. "Είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσω τον πλήρη έλεγχο" δήλωσε η ίδια. "Ανυπομονώ για το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή μου και για το τι μπορεί να καταφέρει αυτό το εμπορικό σήμα και η ομάδα μας" πρόσθεσε. Αν και ο LVMH, που κατέχει τους οίκους Dior, Louis Vuitton και Givenchy, προωθεί στις καμπάνιες την προστασία του περιβάλλοντος, ο Αρνό εκτίμησε ότι η νεαρή Σουηδέζα επιδίδεται σε μια «απόλυτη καταστροφολογία σχετικά με την εξέλιξη του κόσμου».

Η βιωσιμότητα «είναι το μέλλον της μόδας, όχι μονάχα μια τάση» υπογράμμισε η Στέλλα Μακάρτνεϊ. Η δημιουργός δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει γούνα, δέρμα ή φτερά ζώων από την ίδρυση του οίκου της το 2001. «Εάν έλεγα στον LVMH να σταματήσει να χρησιμοποιεί δέρμα, ίσως να το έβρισκαν αρκετά δύσκολο» είπε η σχεδιάστρια στο Reuters μετά την επίδειξη μόδας. «Προτείνω, όμως, να απαγορεύσει τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών με νερό στα κεντρικά και τα καταστήματά του και να τα αντικαταστήσει με δοχεία από αλουμίνιο, κάτι που είναι εφικτό. Μπορώ όχι μόνο να παρέχω συμβουλές αλλά επίσης να βάλω μπροστά μια λύση γρήγορα. Ο κατάλογος είναι μακρύς και πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου». Το 2018 Η Μακάρτνεϊ, η Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας που έγινε και η πρώτη που έλαβε την Ειδική Τιμητική Διάκριση για την Καινοτομία στα φετινά Fashion Awards (Βραβείων Μόδας) στο Λονδίνο για την "καινοτόμο χρήση υλικών και τη δέσμευσή της να ευαισθητοποιεί σε περιβαλλοντικά ζητήματα"!





ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ



Ένα μεγάλο παγόβουνο δεκαπέντε φορές όσο το Παρίσι ή όσο η ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, αποκολλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ανταρκτική, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι το γεγονός εντάσσεται στον κανονικό κύκλο της ζωής των παγετώνων κι όχι στη Κλιματική Αλλαγή. Το παγόβουνο έχει έκταση 1.582 τετραγωνικών μέτρων. Είναι πάχους 210 μέτρων και αποτελείται από 315 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου. Ονομάστηκε D28 αποκολλήθηκε από το φράγμα πάγου του Έιμερι, στο ανατολικό τμήμα της παγωμένης ηπείρου ανάμεσα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που προέρχονται από δύο δορυφόρους, έναν ευρωπαϊκό και έναν αμερικανικό της Nasa. Αυτά τα νούμερα μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά, αλλά η παραγωγή παγόβουνων εντάσσεται στον φυσιολογικό κύκλο της ζωής των φραγμάτων πάγου που είναι η προέκταση των παγετώνων στο νερό. Η ανατολική Ανταρκτική είναι διαφορετική από την δυτική Ανταρκτική και την Γροιλανδία. Οι δύο τελευταίες περιοχές θερμαίνονται με μεγάλη ταχύτητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.




Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Η μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή στην Αρκτική για να μελετηθεί η κλιματική αλλαγή


Επιστήμονες από 19 χώρες ξεκινούν τη μεγαλύτερη επιστημονική αποστολή που έχει γίνει ποτέ στην Αρκτική, διάρκειας ενός έτους, προκειμένου να μελετήσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι ιδιαίτερα ορατή στον Βόρειο Πόλο. Το παγοθραυστικό Polastream του γερμανικού Ινστιτούτου Άλφρεντ Βέγκενερ, στο Μπρεμερχάφεν, πρόκειται να αποπλεύσει από το Τρόμσε της βόρειας Νορβηγίας, στο πλαίσιο της αποστολής “Mosaic”. Εκατοντάδες επιστήμονες, που θα εναλλάσσονται πάνω στο πλοίο, θα μπορέσουν έτσι να περάσουν τον επόμενο χρόνο κοντά στον Βόρειο Πόλο.

Συνολικά, περίπου 600 ειδικοί θα εναλλάσσονται στο πλοίο για τις επόμενες 390 ημέρες. Το παγοθραυστικό θα καλύψει 2.500 χιλιόμετρα. Η αποστολή Mosaic είναι η πρώτη ευκαιρία που θα έχουν οι ερευνητές να μελετήσουν την Αρκτική κατά τη χειμερινή περίοδο, καθώς μέχρι τώρα δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη θραύση των πάγων. Οι ομάδες θα ζήσουν 150 πολικές νύχτες, με θερμοκρασίες που μπορεί να πέσουν ακόμη και στους -45 βαθμούς Κελσίου. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα έχουν ως μοναδικό καθήκον τους να εντοπίζουν και να απομακρύνουν τις πολιτικές αρκούδες και να φροντίζουν για την ασφάλεια των επιστημόνων κατά τη διάρκεια του έργου τους.
Οι ειδικοί θα μελετήσουν την ατμόσφαιρα, τον ωκεανό, τους πάγους και το οικοσύστημα για να συλλέξουν δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι μόνο τον Βόρειο Πόλο αλλά και όλον τον πλανήτη.

Το πλοίο Polarstream θα συνοδεύεται από τέσσερα παγοθραυστικά της Ρωσίας, της Κίνας και της Σουηδίας, ενώ αεροσκάφη και ελικόπτερα θα αναλάβουν να μεταφέρουν τους επιστήμονες και να τους εφοδιάζουν με τρόφιμα και άλλα είδη. Καμία άλλη περιοχή της Γης δεν υπερθερμάνθηκε με τόση ταχύτητα τις τελευταίες δεκαετίες και οι μελέτες προειδοποιούν ότι δεν θα ξανασχηματιστούν οι πάγοι που λιώνουν.. Εδώ βρίσκεται το επίκεντρο της υπερθέρμανσης και ταυτόχρονα, μέχρι τώρα γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτήν την περιοχή”, πρόσθεσε ο Ρεξ. Η κατάσταση στην Αρκτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. “Στις αρχές του έτους διαπιστώσαμε κάτι ακραίο: στο κέντρο της Αρκτικής έκανε περισσότερη ζέστη απ’ ότι στη Γερμανία”, επισήμανε.