Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018: ΗΜΕΡΙΔΑ LIFE DEBAG για τη πλαστική σακούλα στο θαλάσσιο περιβάλλον


Στις 7 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η τελευταία Ημερίδα για το Έργο LIFE DEBAG ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον (LIFE14 GIE/GR/001127), που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Σημαντικοί ομιλητές συμμετείχαν στην ημερίδα DEBAG στο Μέγαρο Μελά...ανάμεσα τους ο Καθηγητής Γ.Παπαθεοδώρου (συντονιστής του έργου), κ. Αγ. Κοσμοπούλου (Ίδυρμα ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ), κ.Κώστας Τριανταφύλλου (HELMEPA), κ. Α. Σωτηρόπουλος (TERRA NOVA ΕΠΕ), Δρ.Φίλιππος Κυρκίτσος (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης), κ.Χριστίνα Κονταξή (MEΣΟΓΕΙΟΣ SOS), Καθηγ.Μπίθας (ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ), κ. Σταυρούλα Κορδέλλα (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ)...

Στην Ημερίδα όπως ήταν φυσικό παραβρέθηκαν πολλοί του χώρου της Οικολογίας και Περιβάλλοντος, καθώς και φοιτητές. Επίσης υπογράφηκε Εθελοντική Συμφωνία από Εκπροσώπους Super Market. Όπως ενημερωθήκαμε κατά τη διάρκεια του έργου υλοποιήθηκε μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης με άξονα το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαινόμενο για το οποίο, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, η γνώση των πολιτών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελλειμματική.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του έργου είναι να αυξήσει τις γνώσεις των πολιτών σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα, που δημιουργούν οι πλαστικές σακούλες στις ακτές και στο θαλάσσιο περιβάλλον γενικότερα. Το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διάδοση της γνώσης και στη συνέχεια η προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών με πρόληψη.

Παρότι η διάχυση και τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο, βασικό πιλότο εφαρμογής των δράσεών του αποτελεί το νησί της Σύρου.
Στο πλαίσιο αυτό και σε ετήσια βάση, η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου καθιερώνεται ως «plastic bag free week», στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιούνται οι κεντρικές δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού.


Η απόδοση των δράσεων θα αξιολογηθεί από την ομάδα υλοποίησης του έργου μέσω της παρακολούθησης και της καταγραφής των απορριμμάτων στο περιβάλλον του νησιού σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Με την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσω έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων καθώς και μέσω κοινωνικών δικτύων, το έργο στοχεύει να απευθυνθεί σε ένα ευρύ ακροατήριο ώστε το μήνυμα «Ας αφήσουμε τις πλαστικές σακούλες στο παρελθόν… και όχι στις θάλασσες μας» να μετατραπεί από λόγια σε πράξη.


Καθηγητής Γ.Παπαθεοδώρου, Νίκος Χρυσόγελος


Νίκος Χρυσόγελος, Μαρία Βιττωράκη

Ηλέκτρα Κουτούκη, Νίκος Χρυσόγελος, Electra Koutouki, Nikos Chrysogelos






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου