Οι διαφημίσεις τροφίμων και αναψυκτικών έβαλαν περίπου 20 εκατομμύρια λίρες στο ταμείο του δικτύου Μεταφορών του Λονδίνου κατά το οικονομικό έτος 2016-17. Περίπου τα δύο τρίτα του ποσού προέρχται από τρόφιμα και ποτά με πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Έρευνας για τον Καρκίνο έχει διαπιστώσει ότι οι διαφημίσεις ανθυγιεινών προϊόντων, ιδίως εκείνων που απευθύνονται σε παιδιά, ασκούν ιδιαίτερη πίεση στις οικογένειες, όταν θα πρέπει να επιλέξουν τι θα φάνε και θα πιούν.
Το Λονδίνο σχεδιάζει να απαγορεύσει τις διαφημίσεις πρόχειρου, ανθυγιεινού φαγητού σε όλο το δίκτυο των δημόσιων μεταφορών προκειμένου να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία, ανακοίνωσε τη προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος Σαντίκ. Στατιστικώς περίπου τέσσερα στα δέκα παιδιά (ποσοστό 40%) ηλικίας 10-11 ετών, που ζουν στο Λονδίνο είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, σύμφωνα με έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Βρετανικού Κοινοβουλίου.
Η απαγόρευση θα στοχοθετεί εταιρείες που παράγουν ή πωλούν προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη. Ο δήμαρχος του Λονδίνου είπε: "Η παιδική παχυσαρκία στο Λονδίνο είναι μια ωρολογιακή βόμβα και είμαι αποφασισμένος να δράσω. Αν δεν κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να την καταπολεμήσουμε, δεν φροντίζουμε τα παιδιά μας και θέτουμε ένα τεράστιο βάρος στις ήδη πιεσμένες υπηρεσίες υγείας". Και συνέχισε: "Θέλω να μειώσω την επιρροή και την πίεση που ασκούνται στα παιδιά και για οικογένειε,ς ώστε να κάνουν ανθυγιεινές επιλογές".
Δείχνει αποφασισμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να βοηθήσει τους Λονδρέζους να κάνουν υγιεινές επιλογές για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το βήμα και να μας ακολουθήσει σ' αυτόν τον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Εντωμεταξύ εξετάζεται και το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εξαγωγών ζωντανών ζώων. Ένας ακτιβιστής βιντεοσκόπησε κρυφά χιλιάδες πρόβατα στοιβαγμένα σ’ ένα άθλιο πλοίο να ψήνονται ζωντανά στην καυτή ζέστη.
Σοκαρισμένη η Αυστραλία από τον θάνατο 2.400 προβάτων σε πλοίο εξαγωγών, όπου 50 χιλιάδες ζώα θα ταξίδευαν για Μέση Ανατολή. Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ζώων, που μεταφέρονται κάθε χρόνο με αυτά τα γιγάντια πλωτά κολαστήρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων συνεδριάζει σε λίγες βδομάδες και, μετά απ' αυτά τα φρικιαστικά πλάνα, μεγάλες εξαγωγικές χώρες σκέφτονται να απαγορέψουν την ακτοπλοϊκή μεταφορά ζωντανών ζώων, που προορίζονται για σφαγή. Στη Νέα Ζηλανδία ήδη απαγορεύτηκε μετά από δημόσια κατακραυγή.
Αυτή τη στιγμή χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επανεξετάζουν την εμπορική νομοθεσία τους. Μια εκστρατεία έχει ξεκινήσει κι είναι τεράστια, καθώς περιβαλλοντικές οργανώσεις στέλνουν παντού τα πλάνα της φρίκης, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μαζική δημόσια απαίτηση για συμπόνια και σεβασμό στα ζώα.
Το εξαγωγικό εμπόριο ζωντανών ζώων είναι φρικτό. Αγελάδες, πρόβατα και άλλα ζώα στοιβάζονται σε πλοία, το ένα πάνω στο άλλο, με περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή και νερό. Το χειρότερο όμως είναι η ζέστη, οι θερμοκρασίες είναι τόσο ακραίες που, σύμφωνα με κτηνιάτρους, πολλά ζώα ψήνονται κυριολεκτικά μέχρι θανάτου. Στη συνέχεια τα νεκρά ζώα πετιούνται στη θάλασσα, για να μην υπάρχουν αποδείξεις!
Πληροφορίες:
Τι σκότωσε 2.400 πρόβατα εν πλω προς τη Μέση Ανατολή: Έρευνα από τις αρχές της Αυστραλίας -- CNN Greece
Εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εξαγωγών ζωντανών ζώων (στα Αγγλικά) -- BBC
Η επανεξέταση των εξαγωγών ζωντανών ζώων θα είναι «σύντομη και αιχμηρή» (στα Αγγλικά) -- The West Australian
https://thewest.com.au/business/agriculture/live-export-review-will-be-short-and-sharp-ng-b88807979z
Σοκαρισμένη η Αυστραλία από τον θάνατο 2.400 προβάτων σε πλοίο εξαγωγών (στα Αγγλικά) -- BBC
Εξαγωγές ζωντανών ζώων: Μαζικοί θάνατοι παραμένουν ατιμώρητοι, καθώς αποκαλύπτονται κενά στο σύστημα (στα Αγγλικά) -- The Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου