Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ξύπνησαν οι αρκούδες στο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ & το νέο νομοσχέδιο



Άνοιξη κι οι περισσότερες αρκούδες ξύπνησαν κι είναι έξω στις φωλιές τους στο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Νυμφαίο... και οι επισκέψεις μπορούν να αρχίσουν. Οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σήμαναν το εγερτήριο και ξύπνησαν από το χειμέριο λήθαργο ακολουθώντας τον φυσιολογικό κύκλο τους. Όπως πάντα, οι νεαρότερες αρκούδες ήταν εκείνες που ξύπνησαν πρώτες. Οι τρεις αρκούδες που ήρθαν από την Αλβανία η Sandy, η Mira και ο Duke μαζί με τον Γιώργο ξύπνησαν από νωρίς και άρχισαν τα παιχνίδια.

Μάλιστα και φέτος προτίμησαν να κοιμηθούν σε φυσικές φωλιές, που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν από άλλες αρκούδες. Εξίσου δραστήριοι είναι και ο Κυριάκος με τον Μανώλη. Αντιθέτως οι γηραιότερες αρκούδες όπως η Σάσα με την Αλεξάνδρα ξύπνησαν τελευταίες και προς το παρόν προτιμούν τις φωλιές τους, όπου και περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Οι δύο αρκούδες, που είχαν φτάσει από το ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης γνώρισαν τον χειμέριο ύπνο για πρώτη φορά στη ζωή τους το 2015, σε ηλικία 22 ετών, όταν και ήρθαν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Από τότε και κάθε χειμώνα ακολουθούν τον φυσιολογικό κύκλο ζωής και κοιμούνται κάθε χρόνο από νωρίς, δείχνοντας ότι το ένστικτό τους λειτουργεί κανονικά.

Από τις υπόλοιπες αρκούδες η Μπάρμπαρα κοιμήθηκε σε φυσική φωλιά την οποία και διαμόρφωσε τοποθετώντας κλαδιά και φύλλα. Παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρξε έντονη χιονοκάλυψη στο Καταφύγιο, πλέον τα χιόνια έχουν λιώσει και οι αρκούδες περνάνε αρκετές ώρες στη διάρκεια της ημέρας κάνοντας βόλτες. Έτσι από την Πέμπτη 15 Μαρτίου οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να επισκέπτονται το Καταφύγιο (λειτουργεί Σαββατοκύριακα και καθημερινά εκτός Τετάρτης 10.00-16.30, ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30). Ανοικτοί κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, το Καταφύγιο του Λύκου στις Αγραπιδιές Φλώρινας και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο.
Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο 23860 41500.

Επίσης η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές στις 8 Φεβρουαρίου 2018 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την προστασία της φύσης της χώρας τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι ο τρόπος εφαρμογής του που θα κρίνει και την αποτελεσματικότητά του. Πλέον η Ελλάδα διαθέτει ένα νέο πλαίσιο για τη διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών της και μία μεγάλη εκκρεμότητα που αφορούσε στην αρχιτεκτονική και τη δομή του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών της χώρας φαίνεται τουλάχιστον τυπικά να διευθετείται.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και των αγορητών των κομμάτων, οι επισημάνσεις των βουλευτών και οι αλλαγές, που έφερε το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος βελτίωσαν το νομοσχέδιο. Συνεπώς, οι 36 φορείς διαχείρισης που δημιουργούνται θα κληθούν να έχουν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών ευθύνης τους ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ρητά πλέον τον κεντρικό ρόλο υποστήριξης και συντονισμού του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, αλλά και της Επιτροπής Φύση 2000, καθώς και της διασφάλισης των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών).
ΧΟΡΤΑΡΟΛΙΜΝΗ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΙ

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Είναι κυρίως στην ευχέρεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος πλέον να αποδείξει ότι θέλει το νέο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το νέο εργαλείο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν ώστε το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών να γίνει κάποια στιγμή πραγματικά λειτουργικό και η προστασία της φύσης αποτελεσματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου