Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

130 φάλαινες πέθαναν σε ακτή της δυτικής Αυστραλίας


150 φάλαινες βγήκαν σε ρηχά νερά κι εγκλωβίστηκαν σε παραλία του κόλπου Χαμελίν στην δυτική Αυστραλία το Σάββατο. 130 δεν κατάφεραν να επιβιώσουν παρά την επέμβαση των ειδικών και εθελοντών κι αφού περίπου οι μισές από τις φάλαινες είχαν ήδη πεθάνει όταν εντοπίστηκαν στην παραλία από έναν ψαρά. Δεν γνωρίζουν πώς το κοπάδι των φαλαινών κατέληξε στο σημείο αυτό, τον κόλπο Hamelin στα βόρεια του Perth, ενώ βοήθησαν περισσότεροι από 100 εθελοντές και ειδικοί!

Οι ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για φάλαινες με μικρά πτερύγια, ένα είδος που συνήθως κινείται σε ομάδες, ενώ οι αρχές έχουν επίσης εκδώσει προειδοποίηση για εμφάνιση καρχαριών. «Είναι πιθανό τα νεκρά ή τα ετοιμοθάνατα κήτη να προσελκύσουν καρχαρίες πολύ κοντά στις ακτές», ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. 5 φάλαινες που επιβίωσαν μετακινήθηκαν σε πιο βαθειά νερά, αλλά ήταν ακόμη σε κίνδυνο και μπορεί να επιστρέψουν στη στεριά, όπως είπε κι ο Parks and Wildlife Service incident controller Jeremy Chick.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη συμπεράνει τι ήταν αυτό που οδήγησε σε εγκλωβισμό τις φάλαινες. Τέτοιου είδους εγκλωβισμός, πιστεύουν οι ειδικοί, συμβαίνει όταν οι φάλαινες είναι άρρωστες, τραυματισμένες ή έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, ιδίως σε ακτές με σταδιακή κλίση. Μια έκτη φάλαινα που ξαναβγήκε στην ακτή το βράδυ έπρεπε να της κάνουν ευθανασία. Οι προσπάθειες διάσωσης ήταν δύσκολες γιατί η περιοχή είναι βραχώδη κι η θάλασσα απότομη στον κόλπο αυτό κοντά στην Augusta. Έχουν παρθεί δείγματα DNA για να κατανοηθεί το γιατί οι φάλαινες βγήκαν στη παραλία. Η παραλία Hamelin Beach παραμένει κλειστή από το Hamelin Caravan Park μέχρι το North Point.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου