Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αμαρτωλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις



Ασυδοσία στις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, από το δημόσιο και τη τσέπη του Έλληνα.... κάτι που όλοι γνωρίζαμε και κανείς δεν έκανε τίποτα για να ελεγχθούν. Μέχρι τον Φεβρουάριο 2011 όταν για πρώτη φορά με παραγγελία του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών και σήμερα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γιάννη Σακελλάκου ξεκίνησε η έρευνα. Την υπόθεση ανέλαβε η κ. Ελένη Ράϊκου, προϊσταμένη τότε της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και ήδη έχουμε τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Η εισαγγελική παραγγελία ζήτησε διερεύνηση (και συνεχίζουν να διερευνώνται):

- εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν σε ελέγχους διαχείρισης των χρημάτων, που δόθηκαν (επιχορηγήσεις) και με ποια αποτελέσματα,

- τα κριτήρια έγκρισης των επιχορηγήσεων,

- το παραχθέν έργο,

- τις εξαμηνιαίες (σύμφωνα με την νομοθεσία) εκθέσεις προόδου, παραστατικά εξόδων, πληρωμών κλπ και,

- τις ενέργειες των διευθυντών ΔΟΥ προς τους οποίους διαβιβάστηκαν οι καταλογιστικές σε βάρος ΜΚΟ αποφάσεις της ΥΔΑΣ ή άλλων κρατικών υπηρεσιών.



Με τον Ν.3943/11, άρθρο 51, διαγράφηκαν τα όποια πρόστιμα είχαν επιβληθεί σε ΜΚΟ, οπότε και σταμάτησε ο έλεγχος ως προ το τελευταίο μέρος της εισαγγελικής παραγγελίας. Απίστευτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με έργο... απομάκρυνση και εξουδετέρωση ναρκών, εκπαιδεύσεις στην Ινδία και φιλανθρωπικό έργο στον Καύκασο... Απο τη στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην ελληνική κοινωνία... Δεν θα ξεχάσω το σχολείο, που είναι ετοιμόρροπο στα Άγραφα. Από το Υπουργείο Εργασίας, χρηματοδοτήθηκαν και δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις (κάποιες άγνωστες) με το συνολικό ποσό, των 4.581.450 ευρώ. Το 2006 και το 2007 με αποφάσεις των τότε υπουργών Εργασίας, Σάββα Τσιτουρίδη και Βασίλη Μαγγίνα, αντιστοίχως, εγκρίθηκαν οι όροι δημιουργίας θέσεων 5μηνης εργασίας κοινωφελούς χαρακτήρα.  Το εγχείρημα ήταν ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» και χρηματοδοτήθηκε με με 38.922.134 ευρώ, τα οποία διανεμήθηκαν σε 707 ΜΚΟ.

Όμως δημιουργήθηκαν μόλις 1.826 κι αυτές, με μέγιστο χρόνο απασχόλησης πέντε μήνες.



Ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι σε καίριες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπουργείων, την περίοδο 2000- 2004, κάποιοι από τους οποίους εξακολουθούν να είναι σήμερα στην ενεργό υπηρεσία και μάλιστα ακόμα σε θέσεις κλειδιά, κατηγορούνται για συμμετοχή στην κακουργηματική απάτη – μαμούθ, με βιτρίνα ΜΚΟ, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Η απάτη αφορά στη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) από το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών, σε τρίτες χώρες και ειδικότερα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Λίβανο και το Ιράκ. Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι οκτώ άτομα, από τα οποία έχει συλληφθεί μόνον ο ιθύνων νους της απάτης και πρόεδρος της ΜΚΟ. Πρόκειται για εκδότη εφημερίδας την επίμαχη περίοδο, ο οποίος συνέστησε τη ΜΚΟ, μαζί με τη σύζυγό του, τέως δημόσιο υπάλληλο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Τουρισμού, με απόσπαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε βάρος του πρόεδρου της MKO είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης καθώς και Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων της INTERPOL για την υπόθεση, τη δε περασμένη Παρασκευή κλήθηκε για κατάθεση από την 4η ειδική ανακρίτρια και προφυλακίστηκε.



Ήδη έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που ακούσαμε για το σκάνδαλο μιας ΜΚΟ, τον Οργανισμό Εθελοντισμού «Έργο Πολιτών» ο οποίος συστάθηκε το 2005, ώστε να ελέγχει τι έκαναν οι άλλες ΜΚΟ και το εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα. Οργάνωση «φάντασμα», όπως λέγεται, αφού από την αρχή το έργο της ήταν μηδενικό, χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ και τελικά το 2011 φαινόταν να έχει και «τρύπα» άνω των 500 χιλ. ευρώ. Έχω παραβρεθεί σε κάποια από τις ομιλίες – εκδηλώσεις και μπορώ να πω ότι μυρίστηκα πολλούς αεριτζήδες, που έριχναν ψίχουλα σε μερικούς παρακάτω... Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο Στέλιος Συρμόγλου, πρώην δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός, ενώ γενικός διευθυντής της Οργάνωσης ήταν ένας άλλος δημοσιογράφος ο Σωτήρης Χρυσαφόπουλος. Όπως γράφει  χαρακτηριστικά ο Τύπος,  όπου υπάρχει σκάνδαλο είναι δύσκολο να μην υπάρχουν και δημοσιογράφοι. Η ΜΚΟ κατάφερε να ξοδέψει 7.476.935 ευρώ σε 5 χρόνια (από το 2005 έως και το 2010) εκ των οποίων τα 5 εκ. ευρώ περίπου σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών. Το πόρισμα Ρακιντζή για την συγκεκριμένη ΜΚΟ ανέφερε ότι η στελέχωση έγινε με παράνομο τρόπο και στην επιλογή προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου το 2005, δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης, ούτε οι όροι της προκήρυξης. Καταβάλλονταν στον πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού αποδοχές 9.500 ευρώ μηνιαίως (το 2010 μειώθηκαν στα 5.800 ευρώ), χωρίς να συνυπολογίζεται και η αποζημίωση για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.



Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ΜΚΟ με αξιοθαύμαστο κι έντιμο έργο... και ιδιαίτερα περιβαλλοντικές οργανώσεις με δράση χρόνων. Και έχουν δίκαιο η ActionAid, Greenpeace και WWF  να ζητούν με ανακοινώσεις τους σεβασμό ..εκ μέρους των 300 χιλιάδων υποστηρικτών τους, των δεκάδων κοινωφελών ιδρυμάτων, που στηρίζουν τις δράσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και των εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο «που έχουν δει τη ζωή τους να βελτιώνεται, τα δικαιώματα και το περιβάλλον τους να προστατεύονται μέσω των προγραμμάτων τους εδώ και δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου