Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Dragon breath tree



Το δέντρο «Δράκου ανάσα» μεγαλώνει μόνο σε ένα νησί σε όλο τον κόσμο...στο Socotra Island ανοικτά των ακτών της Υεμένης στην Arabian Sea. Είναι τόσο εξωτικό και παράξενο. Το Socotra (στα αραβικά: سُقُطْرَىSuquṭra) ή Soqotra είναι ένα μικρό αρχιπέλαγο από τέσσερα νησιά στον Ινδικό Ωκεανό, από τα οποία το μεγαλύτερο ονομάζεται Socotra (95% of the landmass of the archipelago). Απέχει 240 χιλιόμετρα από την Αφρική (Horn of Africa) και 380 χιλιόμετρα (240 mi) νότια της Αραβικής Χερσονήσου.
 
Το νησί αυτό είναι τόσο απομονωμένο, που μέσα από διαδικασίες της φύσης, το ένα τρίτο της φυτικής ζωής δεν βρίσκεται πουθενά αλλού στον πλανήτη. Περιγράφεται ως το πιο εξωγήινο μέρος της Γης! Συγκεκριμένα το νησί έχει διαστάσεις, μήκος 132 χιλιόμετρα και πλάτος 49.7 χιλιόμετρα. Το Socotra ανήκει στην Republic of Yemen και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν τμήμα  της Adan Governorate... δηλαδή μέρχι το 2004, όπου προσαρτήθηκε στο Hadhramaut Governorate.
 
Το ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες είναι ότι το νησί Socotra αναφέρεται με την ονομασία Dioskouridou ("of Dioscurides"=Διοσκουρίδης) στο χάρτη βοήθημα ναυσιπλοϊας του 1ου αι. «Περίπλους της Ερυθράς Θάλασσας»  (Periplus of the Erythraean Sea). Επίσης σε πρόσφατες ανακαλύψεις σε κείμενα, ανάμεσα τους μια ξύλινη επιγραφή της Παλμύρας του 3ου αιώνα, αναφέρει ότι το Socotra ήταν εμπορική βάση της αρχαιότητας.
 
Το 2001 μια ομάδα Βέλγων σπηλαιολόγων κατά τη διάρκεια της αποστολής Socotra Karst Project, έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Βαθιά μέσα σε ένα τεράστιο σπήλαιο στο νησί Socotra, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μεγάλο αριθμό επιγραφών, σχεδίων και αρχαιολογικών αντικειμένων. Μετέπειτα οι έρευνες έδειξαν ότι τα άφησαν ναυτικοί, που επισκέφθηκαν το νησί ανάμεσα στον 1ο αι. π.Χ. και 6ο αι. μ.Χ.  Οι πλειοψηφία των κειμένων είναι γραμμένα στην Indian Brāhmī script, αλλά υπάρχουν γραφές στα South-Arabian, Ethiopian, Greek, Palmyrene και Bactrian scripts και γλώσσες. Κυρίως πρόκειται για 250 κείμενα και σχέδια, που αποτελούν σημαντικές πηγές για την εξερεύνηση του Ινδικού Ωκεανού τους πρώτους αιώνες της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου