Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΛΗΞΕ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ OXFORD STREET


Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 κι έληξε η κατάληψη της Oxford Street από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, αφού στη μέση του δρόμου στο Oxford Circus, τα μέλη της οργάνωσης Extinction Rebellion είχαν τοποθετήσει από τη Δευτέρα μία υπερυψωμένη ροζ βάρκα. Μετά από 5 μέρες μεγάλης κινητοποίησης χιλιάδων ακτιβιστών της οργάνωσης Extinction Rebellion σε διάφορα σημεία του Λονδίνου κι ενώ η ροζ βάρκα αποτελούσε σύμβολο των κινητοποιήσεων, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου με δύναμη περίπου 300 αστυνομικών τους απομάκρυνε από την Oxford Street. Σήμερα στο Oxford Circus βρέθηκε κι η διάσημη Βρετανίδα ηθοποιός και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Έμμα Τόμπσον.

Συνολικά από τη Δευτέρα έχουν γίνει περίπου 700 συλλήψεις με την κατηγορία της παρακώλυσης της κυκλοφορίας τις περισσότερες φορές. Επίσης σήμερα από το πρωί ομάδες ακτιβιστών συγκεντρώθηκαν έξω από το αεροδρόμιο Χίθροου του δυτικού Λονδίνου. Οι επικεφαλής της Extinction Rebellion είχαν προαναγγείλει για σήμερα κλιμάκωση των διαμαρτυριών τους με «κλείσιμο» του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου, σύμφωνα με την Independent, μετέφερε τη λύπη του για την αναστάτωση, που ενδέχεται να προκαλέσει στους επιβάτες η διαμαρτυρία των ακτιβιστών. Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το περιβάλλον.

Τη Τετάρτη 17 Απριλίου υπήρξαν πολλά επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων από ακτιβιστές για το κλίμα. Χαρακτηριστικά δύο ακτιβιστές, ένας άντρας και μια γυναίκα, σκαρφάλωσαν στην οροφή ενός τρένου DLR (Docklands Light Railway) στον σταθμό του Canary Wharf, στα Ντόκλαντς του Λονδίνου. Ο άνδρας ντυμένος με μαύρο κοστούμι και η γυναίκα επίσης με μαύρο παλτό, στάθηκαν πάνω την οροφή του σταματημένου τρένου στον σταθμό κρατώντας ένα πανώ, που έγραφε «Κλιματική Έκτακτη Ανάγκη. Δράση Τώρα». Ήδη από τη Τρίτη 16 Απριλίου, οι διαδηλωτές μπλόκαραν ορισμένους από τους πιο σημαντικούς κόμβους του μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, περιλαμβανομένων των Oxford Circus και Marble Arch. Ενώ είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Waterloo και στην Parliament Square.

Οι διαδηλώσεις προκάλεσαν από την αρχή της εβδομάδας παράλυση σε τμήματα του κεντρικού Λονδίνου. Η Extinction Rebellion διοργανώνει τις περισσότερες κινητοποιήσεις και ζητά από την κυβέρνηση να μειώσει στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χαρακτηριστικά ο Ρόμπιν Μπόουρντμαν, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, αποχώρησε οργισμένος από συνέντευξή του στο Sky News, καθώς ο τηλεπαρουσιαστής χαρακτήρισε την Exctinction Rebellion μία ομάδα από «ανίκανους και μαλθακούς ανθρώπους της μεσαίας τάξης». Σύμφωνα με την αστυνομία προς το παρόν οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές, τις τοπικές επιχειρήσεις και στους κατοίκους του Λονδίνου που θέλουν να κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές. Οι διαδηλωτές κλήθηκαν να περιορίσουν τις κινητοποιήσεις τους στην περιοχή Marble Arch.




ΓΑΛΛΙΑ- ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σήμερα ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής απέκλεισαν την είσοδο στα κεντρικά γραφεία ορισμένων από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της Γαλλίας, μεταξύ των οποίων η γαλλική τράπεζα Societe Generale, η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total, εμποδίζοντας τους εργαζομένους να εισέλθουν στα κτήρια. Oι διαδηλωτές κρέμασαν τεράστια πανό, που απεικόνιζαν τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και με το σύνθημα «Μακρόν, πρόεδρος των ρυπαντών».

Επίσης ένα ακόμη πανό έγραφε: «Τόπος κλιματικού εγκλήματος» και το κρέμασαν στη γυάλινη πρόσοψη της Societe Generale. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τους δεσμούς των πολυεθνικών με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, που θεωρείται από τους βασικούς υπαίτιους για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Οι ακτιβιστές απέκλεισαν την είσοδο και του υπουργείου Περιβάλλοντος, κοντά στην επιχειρηματική συνοικία La Defense του Παρισιού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου