Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Aρχαία μεγαλούπολη των Μάγια κρυμμένη στη ζούγκλα της ΓουατεμάλαςΈχουμε φτάσει να εξερευνούμε τον Άρη και πέρα τις άκρες του Σύμπαντος κι όμως ακόμη η Φύση εδώ στη Γη κρύβει τα μυστικά της. Ακόμη υπάρχουν ανεξερεύνητα σημεία του πλανήτη μας... ζούγκλες κι άβυσσοι... ακόμη ανακαλύπτουμε νέα είδη, ενώ προσπαθούμε να σώσουμε όσα απειλούνται από εξαφάνιση... κι όμως ακόμη ανακαλύπτουμε αυτή την ίδια την ιστορία μας ως ανθρώπινο γένος στις ηπείρους. Η Φύση τελικώς κρύβει πολλά μυστικά και η ζούγκλα περισσότερα.... Ερευνητές χρησιμοποιώντας μια υψηλής τεχνολογίας τεχνική εναέριας χαρτογράφησης με laser εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες οικισμούς, πυραμίδες, αδρευτικά και αμυντικά έργα της φυλής των Μάγια στην πυκνή ζούγκλα της περιοχής Πέτεν στην Γουατεμάλα.

Από τα κτίσματα φαίνεται ότι εκεί ζούσαν εκατομμύρια άνθρωποι... κάπου 10 εκατομμύρια περίπου κι ότι αυτή πρόκειται για μια μεγαλούπολη των Μάγια. Εντόπισαν δεκάδες χιλιάδες οικισμούς, γεωργικές εκτάσεις, πυραμίδες και οχυρά της φυλής των Μάγια μέσα στην πυκνή ζούγκλα της περιοχής Πέτεν στην Γουατεμάλα, γεγονός που αποδεικνύει πια ότι εκεί ζούσαν εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι εθεωρείτο στο παρελθόν. Η σχεδόν χαμένη “πρωτεύουσα” των Μάγια βρίσκεται στη καρδιά της Γουατεμάλας. Η σχετική ανακοίνωση για τα ευρήματα έγινε την αρχές Φεβρουαρίου 2018 από μια ομάδα αρχαιολόγων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Γουατεμάλα, οι οποίοι εργάζονται στο Mayan Heritage and Nature Foundation της Γουατεμάλας.

Στην έκθεσή τους εκτιμούν ότι σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να κατοικούσαν στις τροπικές πεδιάδες της σημερινής Γουατεμάλας, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτούνταν για τη σίτιση τους μαζική παραγωγή τροφίμων. Μια πόλη στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας των Μάγια, όπου πρόκειται για δύο με τρεις φορές περισσότερους κατοίκους από όσους υποστήριζεται ότι βρίσκονταν εκεί, όπως δήλωσε στην Guardian ο Μαρτσέλο Α Κανούτο, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Τουλέιν των ΗΠΑ. H περιοχή, που χαρτογραφήθηκε (LiDAR digital) εκτείνεται σε 2.100 τμ, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εθεωρείτο ότι κατοικούνταν από τους Μάγια αρχικώς. Οι απόγονοι τους εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή, ενώ ως γνωστόν ο πολιτισμός τους γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του το διάστημα 1.000 π.Χ και 900 μ.Χ περίπου.

Πρόκειται για συγκλονιστική ανακάλυψη. Εντοπίστηκαν περίπου 60.000 κατασκευές, περιλαμβανομένων τεσσάρων βασικών τόπων τελετουργιών και μυστηρίων με πλατείες και πυραμίδες της ιστορικής φυλής. Οι απεικονίσεις LiDAR έδειξαν καθαρά όλη την περιοχή, που ήταν μια εγκατάσταση με συστήματα που το μέγεθος κι ο πληθυσμός ήταν πολύ υποτιμημένος, είπε ο Thomas Garrison, αρχαιολόγος του Ithaca College κι εξερευνητής του National Geographic, που ειδικεύεται στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην αρχαιολογική έρευνα. Ο Garrison είναι μέλος ενός consortium ερευνητών, που συμμετέχουν στο project με επικεφαλή το PACUNAM Foundation, ένα Guatemalan μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, που προωθεί την επιστημονική έρευνα, αειφόρο ανάπτυξη και διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου