Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

1ο Συνέδριο Ναυτεμπορικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης - 17 Τομείς Αιχμής για Επιχειρήσεις και Στελέχη

Tο 1ο Συνέδριο Ναυτεμπορικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη παρακολούθησα σήμερα Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, στο Royal Olympic Hotel, όπου συμμετείχαν πολύ γνωστά στελέχη της αγοράς.

Σε μια περίοδο ,που οι οικονομικοί δείκτες μοιάζουν να σταθεροποιούνται, μια σημαντική ευκαιρία προβάλλει για τη χώρα μας: η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με γνώμονα την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εισέλθει στην τελική ευθεία προετοιμασίας για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου της στο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τον Ιούλιο του 2018.

Ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, ποιοτικές θέσεις εργασίας με δίκαιες αμοιβές, λογοδοσία για τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία, ανοικοδόμηση θεσμών και μείωση ανισοτήτων είναι ψηλά στην εθνική ατζέντα προτεραιοτήτων καταδεικνύοντας ένα φιλόδοξο όραμα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος σχεδιάζει πορεία προσέγγισης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς οι καταναλωτές ήδη πριμοδοτούν εταιρείες με προφίλ καλού εργοδότη, όπως και εταιρείες που επιδιώκουν βελτιστοποίηση του ενεργειακού τους αποτυπώματος, προωθούν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, στηρίζουν ευπαθείς ομάδες κ.λπ.
Electra Koutouki, Alexia Macheras

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, η Ναυτεμπορική, πιστή στις αξίες της έγκυρης ενημέρωσης για περισσότερες από 9 δεκαετίες, διοργάνωσε με επιτυχίας το 1ο Συνέδριο με τίτλο «Η ΕΚΕ Καταλύτης Βιώσιμης Ανάπτυξης: 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης - 17 Τομείς Αιχμής για Επιχειρήσεις και Στελέχη».

Θεματικές Ενότητες:
Ενότητα 1: ΕΚΕ – ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Γιατί η αγορά δεσμεύθηκε στην εφαρμογή ενός «κοινωνικού» μνημονίου;
Ενότητα 2: ΕΚΕ – ΣΤΟΧΟΙ: Η Ατζέντα 2030 και το Εθνικό Πλαίσιο εφαρμογής. Πώς οι στρατηγικές ΕΚΕ δημιουργούν μια win-win σχέση με την κοινωνία;

Ενότητα 3: ΕΚΕ-ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ: Δημόσιος και Iδιωτικός Τομέας. Ποιοι τομείς στην Ελλάδα της κρίσης έχουν περισσότερο ανάγκη δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας;
Ενότητα 4: ΕΚΕ-ΗΘΙΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Ποιοί πρωτοπορούν επενδύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη; ROUNDUP: Οι καλές πρακτικές συναντούν τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Στην έναρξη του συνεδρίου η Μαρία Αλεξίου (πρόεδρος Δ.Σ., CSR HELLAS & GCNH, Διευθύντρια ΕΚΕ, Όμιλος ΤΙΤΑΝ) αναφέρθηκε στους τρεις άξονες της ΕΚΕ: αντίληψη, συνείδηση και έργο. «Αυτό που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι δεν μπορεί κανείς μόνος του να αλλάξει τα πράγματα. Απαιτούνται συμπράξεις» επισήμανε.

Προσθέτοντας η κ.Αλεξίου, πως ΕΚΕ «σημαίνει επιχειρήσεις και οργανισμοί να καταλαβαίνουν τη σημασία της συμπεριφοράς τους για το ευρύτερο περιβάλλον και να αναλαμβάνουν και την ευθύνη της συμπεριφοράς αυτής».

Από την πλευρά της η Σοφία Τζιτζίκου (πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF) τόνισε ότι διεθνής κοινότητα πρέπει να ανανεώσει τη δέσμευσή της για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Ανέφερε ακόμη ότι 520 εκατ. παιδιά ζουν σε χώρες όπου υπάρχει παντελής έλλειψη στοιχείων για τα 2/3 των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και υπογράμμισε πως «για τη διαχείριση των απειλών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά χρειαζόμαστε συμμαχίες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου