Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Πολυήμερες θανατηφόρες πλημμύρες στη ΣερβίαΧθες Τρίτη ήταν Ημέρα πένθους στη μνήμη των θυμάτων, που έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πλημμύρες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και που αριθμός τους έχει φτάσει τους 50. Και σήμερα κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στην Μποσάνσκα Ποσάβινα και στη Σεμπέριγια, παρ' ότι σταδιακά υποχωρεί η στάθμη των υδάτων του ποταμού Σάβα. Σίγουρα το μπάζωμα πολλών καναλιών στο παρελθόν, αλλά και η ακραία βροχόπτωση μετέτρεψαν ολόκληρες περιοχές σε λίμνες. Απόψε όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεργεία διάσωσης προσπαθούσαν να διαφυλάξουν τα αναχώματα που προστατεύουν τις πόλεις Όρασιε, Μπιέλινα και Μπρτσκο. Ήδη από τη Δευτέρα τα νερά κατέκλυσαν την ευρύτερη περιοχή του Μπόσανσκι Σάματς και το δήμο Ότζακ.

Τα μέσα ανακοίνωσαν ότι στην περιοχή Μπόσανσκα Ποσαβίνα πρόσθετος είναι ο κίνδυνος από τη μετακίνηση ναρκοπεδίων από τα ορμητικά νερά. Μέχρι και χθες από τις πολυήμερες πλημμύρες στη χώρα επλήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι, καταστράφηκαν περίπου 100.000 σπίτια και κτήρια, 230 σχολεία και εγκαταστάσεις ιδρυμάτων υγείας. Σήμερα ανέφεραν για μισό εκατομμύριο εκτωπισμένους από τα σπίτια τους, ενώ αύριο αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές. Εκτός από τα σπίτια, που έχουν καταρρεύσει, τους πλημμυρισμένους οδικούς άξονες, τις γκρεμισμένες γέφυρες και τις κατεστραμμένες σιδηροδρομικές γραμμές, οι Αρχές  είναι αντιμέτωποι με τις συχνές κλοπές και τις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, στον εξοπλισμό και στα υλικά καθαρισμού. Οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Βοσνίας έλαβαν μέτρα, απαγορεύοντας την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και σε προϊόντα, η ζήτηση των οποίων έχει εκτιναχθεί, όπως σκούπες, λαστιχένια γάντια και γαλότσες.

Έκκληση για βοήθεια κάνουν επίσημες Αρχές, οργανώσεις και πολίτες. Η αστυνομία προειδοποιεί για τα φαινόμενα επιτήδειων, που συστήνονται ως εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και προσπαθούν, εξαπατώντας τους πολίτες, να συγκεντρώσουν χρήματα. Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, που είναι και κορυφαίο στέλεχος της κυβερνώσας Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι η απόφαση για αλλαγή του επικεφαλή ενεργειών  με διορισμό του στρατηγού Μετς ελήφθη λόγω των προβλημάτων στην εφαρμογή μέτρων απομάκρυνσης των όγκων αποβλήτων από το Ντομπόι και ανήγγειλε ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν, όπου κριθεί αναγκαίο. Από το αντιπολιτευόμενο SDS αντέδρασαν με κατηγορίες κατά της πρωθυπουργού, ότι με επαίσχυντο τρόπο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πρωτοφανή τραγωδία για να συγκρουστεί με τις δημοτικές αρχές.

Υπολογίζουν ότι σε 5 χρόνια θα ανακάμψει η γεωργία της Σερβίας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Μέχρι και χθες οικονομική βοήθεια ύψους 451 εκατ. δηναρίων (3,89 εκατ. ευρώ) είχε συγκεντρωθεί στον λογαριασμό εθνικού νομίσματος, που άνοιξε η σερβική κυβέρνηση για την αποκατάσταση των καταστροφών, που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, ενώ περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί στον αντίστοιχο λογαριασμό σε ξένο νόμισμα. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών, Λαζάρ Κρστιτς, που διευκρίνισε ότι οι σερβικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με όλους τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Κυβέρνηση άνοιξε λογαριασμό στην πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal. Επίσης ο Ερυθρός Σταυρός κάνει έκκληση για βοήθεια.