Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Τι είναι το φυτό TomTato;



Τι ακριβώς είναι το φυτό TomTato;  Πρόκειται για ένα φυτό, που παράγει πατάτες και ντομάτες μαζί και περιγράφεται ως “veg plot in a pot”... δηλαδή «σύμπλεγμα της κατσαρόλας». Δημιουργήθηκε στην Αγγλία και μπορεί να μεγαλώσει περίπου 500 τοματάκια (sweet cherry tomatoes) και ταυτόχρονα να παράγει με τις ρίζες του λευκές πατάτες. Το TomTato δεν είναι μεταλλαγμένο προϊόν της βιοτεχνολογίας, αλλά ένα φυτό (a grafted plant), όπου οι ιστοί του ενός φυτού αγγίζουν και χρησιμοποιούν τους ιστούς του άλλου. Ήδη το TomTato μπορείτε να το αγοράσετε από την εταιρεία  Thompson & Morgan, ακόμη και με παραγγελία μέσω e-mail. Κάθε φυτό στοιχίζει £14.99 το ένα, ενώ ήδη τα υβριδικά φυτά μεγαλώνουν κανονικά χωρίς να είναι παράγωγα γενετικής μηχανικής.
 
Η εταιρεία δηλώνει ότι οι ντομάτες αυτές είναι πιο γλυκιές από αυτές, που προσφέρονται στα σούπερμαρκετς. Ο διευθυντής γεωπόνος της εταιρείας Paul Hansord εξήγησε ότι η ιδέα γεννήθηκε, όταν πριν 15 χρόνια ήταν στις ΗΠΑ και επισκέφθηκε έναν κήπο, όπου κάποιος είχε φυτέψει για πλάκα μια πατάτα κάτω από μια ντοματιά. Πρόσθεσε ότι το TomTato έχει δοκιμαστεί για αρκετά χρόνια και το αποτέλεσμα είναι πολύ ανώτερο από όσα είχε σκεφθεί, καθώς οι ντομάτες είναι πεντανόστιμες και οι πατάτες δίνουν πλούσια σοδιά στο τέλος εποχής τους.

Επίσης συνέχισε ότι η δημιουργία του TomTato ήταν μια δύσκολη διεργασία, καθώς οι στήμονες της ντοματιά και οι στήμονες της πατατιάς έχουν την ίδια λεπτότητα και απαιτεί η όλη επιχείρηση έναν ικανότατο χειρισμό. Κατά ένα τρόπο ενώ φυτεύονται στη γλάστρα και πατάτα και ντομάτα, στο τέλος το φυτό είναι ένα και στο οποίο δεν παράγει καθόλου φύλλωμα η πατατιά. Τα φυτά αναπτύσσονται σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, αρκεί να είναι στην ίδια γλάστρα.  Ένα αντίστοιχο φυτό TomTato έχει δημιουργήσει στους κήπους της μια εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία και ξεκινάει τη παραγωγή από Οκτώβριο. Το ΤomTato διαρκεί μόνο μια σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου