Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΙΑΠΩΝΙΑ



Η ραδιενέργεια, που εκλύεται από την Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είναι 18 φορές περισσότερη από ότι είχε υπολογιστεί αρχικά, όπως δηλώνουν επιστήμονες, βάζοντας σε κίνδυνο ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στην Αμερική ήδη επικρατεί ένας πανικός, καθώς μεγάλο κύμα της ραδιενέργειας θα καταφθάσει μέσα στο 2014. Στη χώρα μας εισάγονται αρκετά προϊόντα από την Ιαπωνία και ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε στο καταναλωτικό κοινό ότι από τον Μάρτιο του 2011, που έγινε το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα (11.03.2011),  συνεχίζονται κανονικά μέχρι και σήμερα, οι έλεγχοι των εισαγόμενων των ιαπωνικών τροφίμων και ζωοτροφών, αλλά και από άλλες περιοχές που ενδέχεται να επηρεάστηκαν από το πυρηνικό ατύχημα. Από τους ραδιολογικούς ελέγχους δεν προέκυψε ουδεμία υπέρβαση ορίων και το σύνολο των προϊόντων βρέθηκε συμμορφούμενο με την ισχύουσα νομοθεσία.
 
Όλοι θα θέλουμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς εισάγουμε από Ιαπωνία, γι’αυτό μετά από μια μικρή έρευνα, σας καταγράφουμε κάποια απ’ αυτά: γκοφρέτες ρυζιού απλές και ανάμικτες, φύκια σε υγρή μορφή (Chlorella), κατεψυγμένα κουκιά, κονσέρβες τόνου και χταπόδι, κατεψυγμένο φιλέτο γλώσσας, κατεψυγμένο καλαμάρι, κατεψυγμένος σολομός,  σκουμπρί κονσέρβα, γαρίδες κονσέρβα και θαλασσινά, κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών, καβούρι κονσέρβα,  κατεψυγμένος τόνος ψητός, ζωοτροφές για κατοικίδια... Η χώρα μας παρέχει σε τριμηνιαία πλέον βάση πληροφόρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρχικώς η εν λόγω ενημέρωση ήταν σε εβδομαδιαία βάση) ως προς τα αποτελέσματα των διενεργούμενων ελέγχων. Ο ΕΦΕΤ αναφορικά με τους ελέγχους αυτούς συνεργάζεται και με άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με το Εργαστήριο Ραδιενέργειας – Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Γενικό Χημείο του Κράτους και με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.