Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Καταστρεπτικές οι πυρκαγιές στην ΑυστραλίαΕκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καταστραφεί από τις δεκάδες μεγάλες πυρκαγιές στην Ανατολική Αυσταλία.  Σε όλη τη χώρα τουλάχιστον 56 εστίες έχουν κάψει περισσότερα από 109.000 εκτάρια (269,000 acres) και αυτή τη στιγμή οι 12 πυρκαγιές είναι ανεξέλεγκτες. Ανάμεσα σ’αυτές είναι εκείνες, που κινούνται απειλητικά στο Springwood και Winmalee στα Blue Mountains περίπου 80 χιλιόμετρα (50 miles) δυτικά του Σίδνεϋ.   1.300 πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Την κατάσταση επιδεινώνει η άνοδος της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι. Οι Αρχές ετοιμάζονται να διατάξουν την εκκένωση κατοικημένων περιοχών, ενώ αναφέρθηκαν ήδη κρούσματα λεηλασίας σε άδεια σπίτια.
 
Τα 200 σπίτια αποτεφρώθηκαν κυρίως στα Γαλάζια Όρη, ενώ ένας πολίτης έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή. Πυρκαγιά προκάλεσε σημαντικές ζημιές και τον ελαφρύ τραυματισμό του ηγουμένου στο ελληνορθόδοξο μοναστηρι του Αγίου Γεωργίου, παρά την κινητοποίηση δεκάδων ομογενών. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι πιο ήπιοι άνεμοι έδωσαν μια ανάσα ανακούφισης στους πυροσβέστες το Σάββατο, οι οποίοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ωστόσο οι προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης παραμένουν και η Δασική Πυροσβεστική Υπηρεσία (RFS) εκτιμά ότι θα υπάρξουν περαιτέρω καταστροφές.
 
Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των πυρκαγιών τουλάχιστον 208 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όλη η νοτιοανατολική Αυστραλία. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προβλέπει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορούν να προχωρήσουν σε εκκενώσεις περιοχών και στο κλείσιμο των δικτύων ηλεκτροδότησης. Ο μετεωρολόγος του CNN Tom Sater είπε ότι ίσως πέσει βροχή τη Τρίτη στις περιοχές που τόσο τη χρειάζονται, αλλά οι δυνατοί άνεμοι ίσως περιπλέξουν τις προσπάθεις κατάσβεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου