Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Δημιουργία της νέας Ιχθυαγοράς στο Ρέντη



Στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 συνεδρίασε η Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης κ.Κωστή Χατζηδάκη και άναψε το «πράσινο φως» για την δημιουργία νέας Ιχθυαγοράς χονδρικής πώλησης στο οικόπεδο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ Α.Ε.) στην περιοχή του Ρέντη. Η απόφαση αφορά την ανέγερση της πρώτης ολοκληρωμένης κτιριακής εγκατάστασης Ιχθυαγοράς περίπου 43 καταστημάτων 11.000 τ.μ. Θα δημιουργηθεί δίπλα στην κεντρική Κρεαταγορά και Λαχαναγορά του Ρέντη, με στόχο τη μείωση των τιμών και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς, αφού θα εξυγιάνει χρόνιες αδυναμίες του δικτύου διανομής και εμπορίας αλιευμάτων. Αναμένεται σύμπραξη του ΟΚΑΑ με ιδιώτη φορέα, που θα έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και διαχείριση της Ιχθυαγοράς για 25 έτη. 
 
Το συνολικό κόστος κατασκευής θα είναι περίπου 12 εκατ. ευρώ! Τα έργα θα υλοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια και έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρηματοδότηση και από το Ταμείο Jessica.
Ο υπουργός είχε δηλώσει: «Σήμερα αποφασίσαμε δίπλα στην κρεαταγορά και τη λαχαναγορά να δημιουργηθεί επιτέλους στην πρωτεύουσα της χώρας και μια κεντρική ιχθυαγορά, για να μπει το ιχθυεμπόριο σε μια τάξη, για να μη χάνει έσοδα το κράτος και για να ενισχυθεί και η θέση των ελλήνων αλιέων». Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό, καθώς επί δεκαετίες οι συναλλαγές μεταξύ των παραγωγών και των εμπορικών επιχειρήσεων δεν γίνονται σε οργανωμένο χώρο με αποτέλεσμα να υπάρχει αδιαφάνεια, αναποτελεσματικότητα και απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο στην εμπορία αλιευμάτων. Το έργο αυτό θα γίνει με ΣΔΙΤ, θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα συνδυαστεί και με ένα άλλο ένα έργο ΣΔΙΤ, που αφορά στο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς, για να εξυπηρετούνται έμποροι και οι καταναλωτές. 
 
Έχει διακοπεί κάθε αλιευτική δραστηριότητα στο είδος Ξιφίας Μεσογείου από 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως 30 Νοεμβρίου 2013 και αφορά επαγγελματίες αλιείς των νήσων Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίο. Το Τμήμα Αλιείας Λέσβου ενημερώνει τους αλιείς ότι στο πλαίσιο εθνικών υποχρεώσεων και με απόφαση της Γενικ. Δ/νσης Αλιείας έχει ανασταλεί από 1η Οκτωβρίου η χορήγηση ειδικών αδειών σε αλιευτικά σκάφη για την αλιεία του είδους ξιφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου