Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

6όροφη «Κοινωνική Πολυκατοικία» θα στεγάσει συνανθρώπους μας



Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, άστεγοι ενήλικοι και παιδιά, καταγεγραμμένοι στα μητρώα του Δήμου Αθηναίων, θα έχουν για τουλάχιστον 3 χρόνια το δικό τους σπίτι σε ένα από τα 17 διαμερίσματα της οδού Μπουμπουλίνας 36. Ο νέος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Ανθρώπινοι Άνθρωποι επισκεύασε ένα 6όροφο κτήριο-φάντασμα, που θα φιλοξενήσει άστεγες οικογένειες. Ο ΜΚΟ ανέλαβε την επισκευή και πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν εθελοντικά, είτε ως μάστορες, είτε δίνοντας περισσευούμενα έπιπλα και οικιακά είδη, είτε προσφέροντας εκπτώσεις σε υλικά...
Σήμερα οι άστεγοι υπολογίζονται σε 20-25.000 ανθρώπους πανελλαδικά, Έλληνες και ξένους, από τους οποίους οι μισοί σχεδόν βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ κάπου 3.000 διανυκτερεύουν σε πάρκα, πλατείες και λοιπούς δημόσιους χώρους. Το ίδρυμα θα λαμβάνει ενοίκιο για τα ορφανά παιδιά μέσω ΕΣΠΑ, ενώ τα μηνιαία έξοδα θα τα αναλάβει ο δήμος.
 
Στο ισόγειο διαμορφώνονται επίσης βιβλιοθήκη, μαγειρείο και ένα κοινόχρηστο σαλόνι. Αυτήν τη στιγμή γίνεται η επιλογή των κατοίκων: δίνεται προτεραιότητα σε οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους. Την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» διευθύνει η 64χρονη ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Μεσσήνη. Απευθύνθηκαν στο ίδρυμα όπου ανήκε το παλαιό κτήριο του 1936 στα Εξάρχεια και έπεισαν να το παραχωρήσουν έναντι μειωμένου αντιτίμου στον Δήμο Αθηναίων. Η ΜΚΟ ανέλαβε την ανακαίνιση και την επίπλωση, ενώ ο δήμος τα έξοδα λειτουργίας του. Ήδη οι Γιατροί του Κόσμου, αλλά και συνάδελφοι ψυχοθεραπευτές προσφέρθηκαν να συνδράμουν σε θέματα υγείας και περίθαλψης. Να σημειωθεί ότι τα κάπου 200.000 άδεια σπίτια που υπάρχουν σήμερα μόνο στην Αθήνα (ξενοίκιαστα, «κλειστά», εγκαταλειμμένα κ.λπ.) θα μπορούσαν να στεγάσουν, πολλές φορές, τους αστέγους της.


Ανθρώπινοι Άνθρωποι, Λυκούργου 16, Χαλάνδρι, Αθήνα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106727250
Email: info@anthropinoi-anthropoi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου