Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Ελευθερία στους 30 ακτιβιστές της Greenpeace!Σε 5 από τους 30 ακτιβιστές, που κρατούνται, απαγγέλθηκε επίσημα η κατηγορία για πειρατεία! Η κατηγορία αυτή στη Ρωσία επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια. Πρόκειται για νομικά αβάσιμη, υπερβολική και δυσανάλογη κατηγορία, η οποία αναμένεται ότι θα απαγγελθεί και στους υπόλοιπους ακτιβιστές τις επόμενες ώρες και μέρες. Και όλα αυτά, για μία ειρηνική, μη βίαιη διαμαρτυρία της Greenpeace κατά των εξορύξεων πετρελαίου στην Αρκτική από την Gazprom. Όλα ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου.
 
Πριν από δύο εβδομάδες ο Αμερικανός καπετάνιος του πλοίου της Greenpeace Arctic Sunrise, κατέπλευσε κοντά στη Pechora Sea κοντά στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου, η οποία ανήκει  σε θυγατρική της Gazprom, του ενεργειακού γίγαντα, που ελέγχει η Ρώσικη Κυβέρνηση. Οι ακτιβιστές με βάρκες πλησίασαν τη πλατφόρμα και δύο από αυτούς ανέβηκαν για να σηκώσουν ένα πανό.  Οι σφαίρες πέρασαν τόσο κοντά τους, που τις άκουγαν να πέφτουν στη θάλασσα. Δύο ακτιβιστές κρατήθηκαν για όλο το βράδυ στο πλοίο της ρωσικής ακτοφυλακής χωρίς κατηγορίες και χωρίς νομική εκπροσώπηση.
 
Στις 19 Σεπτεμβρίου 15 ένοπλοι άνδρες της ρωσικής Ακτοφυλακής εισέβαλαν παράνομα στο Arctic Sunrise με ελικόπτερο, ενώ αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. Και οι 30 ακτιβιστές, μέλη του πληρώματος, ήταν υπό κράτηση για 5 μέρες χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. Το καράβι τελικά έφτασε στις 24 Σεπτεμβρίου ρυμουλκούμενο στο λιμάνι του Μούρμανσκ. Βρίσκονταν μέχρι σήμερα υπό κράτηση σε ρωσικές φυλακές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες… Σήμερα κατηγορούνται ότι είναι πειρατές.
 
Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα μη βίας! Για τις ρωσικές αρχές, η μη βίαιη δράση για την προστασία της Αρκτικής είναι πειρατεία. Παρά τον ειρηνικό και μη βίαιο χαρακτήρα της δράσης των ακτιβιστών, η ρωσική Ακτοφυλακή έριξε στον αέρα προειδοποιητικές βολές με το πυροβόλο του πλοίου της. Στις 26 Σεπτεβρίου, οι δικαστές επέβαλαν προσωρινή κράτηση για 2 ΜΗΝΕΣ στους 22 από τους 30 ακτιβιστές, διάστημα κατά το οποίο θα διεξάγεται έρευνα για πειρατεία (!) από τις ρωσικές αρχές. Οι υπόλοιποι 8, θα κρατηθούν προσωρινά για 3 μέρες μέχρι να ξαναπαρουσιαστούν στο δικαστήριο.
Υπογράψτε τη petition και ζητήστε από τη ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα την απελευθέρωση των 30 ακτιβιστών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου