Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ




O Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην τοποθέτηση 25 καφέ κάδων σε επιλεγμένα σημεία στην περιοχή του Κολωνακίου, ενώ περισσότερα από 75 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ήδη ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων. Για τα υπολείμματα τροφίμων κι άλλα οργανικά απόβλητα θα χρησιμοποιούμε τους καφέ κάδους, που υπάρχουν στη γειτονιά μας. Στους κάδους αυτούς ρίχνουμε φρούτα, λαχανικά, μαγειρεμένα φαγητά, αυγά, γαλακτοκομικά, κλαδιά, φύλλα, στάχτη από τζάκι, χαρτί κουζίνας (μικρές ποσότητες από χαρτοπετσέτες, αλλά όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά), μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γκαζόν, φύλλα, μικρά κλαδιά, κ.λπ.)…

Στους καφέ κάδους ΔΕ βάζουμε
  × Κοινά σκουπίδια
  × Συσκευασίες κάθε είδους
  × Υγρά × Μαγειρικά λάδια, λίπη
  × Πλαστικές σακούλες ή φωτοδιαασπώμενες του super market

Ήδη δήμοι όπως Βριλήσσια, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βούλα έχουν ξεκινήσει τη συλλογή με καφέ κάδους…  ενώ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα και σε διάφορα σημεία της Αθήνας  (λαϊκές αγορές, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.α.). Με την επέκταση και ανάπτυξη του προγράμματος εδώ και λίγες εβδομάδες, από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης οι 25 κάδοι τοποθετήθηκαν κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία παράγουν τα συγκεκριμένα απόβλητα που αποκομίζονται νωρίς το πρωί (από τις 5:00 π.μ έως και τις 7:00 π.μ) από ειδικά σχεδιασμένα απορριμματοφόρα. Στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων έχουν ενταχθεί καταστήματα στην περιοχή του Κολωνακίου, η οποία επελέγη πιλοτικά γιατί αποτελεί σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Πρόθεση είναι το πρόγραμμα κομποστοποίησης να καλύψει κι άλλα σημεία της πόλης με μεγάλη συγκέντρωση καταστημάτων που έχουν  ανάλογα χαρακτηριστικά. Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η ευαισθητοποίηση κατοίκων, καταστηματαρχών και επισκεπτών της Αθήνας  σε σχέση με το πρόγραμμα της περισυλλογής των βιοαποβλήτων και η επέκτασή του σταδιακά σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας. Γιατί αν διαχωριστεί το 40% των απορριμμάτων (σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) τότε οι γειτονιές της Αθήνας θα είναι πιο καθαρές και με λιγότερο φορτωμένους με σκουπίδια κάδους. Αναφέρουμε ότι τα οικιακά απορρίμματα τα οποία οδηγούνται ετησίως στον ΧΥΤΑ είναι περίπου 320.000 τόνοι από τους οποίους οι 140.000 είναι οργανικά απόβλητα τα οποία θα μπορούσαν να συλλεχθούν ξεχωριστά και να αξιοποιηθούν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει το 40% του συνολικού βάρους των οργανικών αποβλήτων να μην οδηγείται στον ΧΥΤΑ. Ο Δήμος Αθηναίων  κάνει ένα ακόμα σοβαρό βήμα στο πεδίο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων τα οποία συνήθως καταλήγουν σε απλούς κάδους και χάνεται έτσι ένα πολύτιμο προϊόν για την ανακύκλωση, αλλά και ένα σημαντικό έσοδο για τον ίδιο τον Δήμο. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ώρες με το τηλέφωνο 210-3402476 (Γραμματεία Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων). Επίσης μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση t.enallaktikis.diax.apovliton@athens.gr

Με την εξασφάλιση 10 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνεται σε όλους τους δήμους της Αττικής και τους καλεί να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η οποία είναι υποχρεωτική από την 1η/1/2020 σε όλη την Ευρώπη. Για τη συλλογή τους οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν χωριστούς κάδους καφέ χρώματος, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθούν εικόνες σαν αυτές με τους γνωστούς μπλε κάδους, στους οποίους θα ’πρεπε να συγκεντρώνονται υλικά για ανακύκλωση αλλά στην πράξη έχουν μετατραπεί σε χώρους για όλα τα σκουπίδια...


Η δράση για τα βιοαπόβλητα αφορά το σύνολο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, αλλά το υπουργείο εξασφάλισε πρόσθετη τεχνική υποστήριξη για την πιλοτική εφαρμογή του για 18 μήνες σε έξι δήμους, Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια-Ρέντης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 11,8% του πληθυσμού της Αττικής και παράγουν το 10,7% των σκουπιδιών. Επιλέχθηκαν γιατί στα όριά τους δραστηριοποιούνται υποδομές από τις οποίες προέρχεται μεγάλος όγκος σκουπιδιών, όπως νοσοκομεία (Δυτικής Αττικής, Νίκαιας και Αττικό), η Κεντρική Λαχαναγορά, φυλακές, το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, τα ΚΤΕΛ Κηφισού, εμπορικά κέντρα και πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Έχει επίσης εξασφαλιστεί εξοπλισμός συλλογής για τη Γλυφάδα και τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι έντεκα, στους οποίους περιλαμβάνεται η Αθήνα, η Καλλιθέα, το Ηράκλειο, η Νέα Σμύρνη. Στη Φυλή λειτουργούν από χρόνια υποδομές για τα βιοαπόβλητα, αλλά θα προστεθούν κινητές μονάδες για να βοηθηθεί η συλλογή τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου