Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΙ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ




O Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην τοποθέτηση 25 καφέ κάδων σε επιλεγμένα σημεία στην περιοχή του Κολωνακίου, ενώ περισσότερα από 75 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ήδη ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων. Για τα υπολείμματα τροφίμων κι άλλα οργανικά απόβλητα θα χρησιμοποιούμε τους καφέ κάδους, που υπάρχουν στη γειτονιά μας. Στους κάδους αυτούς ρίχνουμε φρούτα, λαχανικά, μαγειρεμένα φαγητά, αυγά, γαλακτοκομικά, κλαδιά, φύλλα, στάχτη από τζάκι, χαρτί κουζίνας (μικρές ποσότητες από χαρτοπετσέτες, αλλά όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά), μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γκαζόν, φύλλα, μικρά κλαδιά, κ.λπ.)…

Στους καφέ κάδους ΔΕ βάζουμε
  × Κοινά σκουπίδια
  × Συσκευασίες κάθε είδους
  × Υγρά × Μαγειρικά λάδια, λίπη
  × Πλαστικές σακούλες ή φωτοδιαασπώμενες του super market

Ήδη δήμοι όπως Βριλήσσια, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βούλα έχουν ξεκινήσει τη συλλογή με καφέ κάδους…  ενώ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα και σε διάφορα σημεία της Αθήνας  (λαϊκές αγορές, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κ.α.). Με την επέκταση και ανάπτυξη του προγράμματος εδώ και λίγες εβδομάδες, από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης οι 25 κάδοι τοποθετήθηκαν κοντά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία παράγουν τα συγκεκριμένα απόβλητα που αποκομίζονται νωρίς το πρωί (από τις 5:00 π.μ έως και τις 7:00 π.μ) από ειδικά σχεδιασμένα απορριμματοφόρα. Στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων έχουν ενταχθεί καταστήματα στην περιοχή του Κολωνακίου, η οποία επελέγη πιλοτικά γιατί αποτελεί σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Πρόθεση είναι το πρόγραμμα κομποστοποίησης να καλύψει κι άλλα σημεία της πόλης με μεγάλη συγκέντρωση καταστημάτων που έχουν  ανάλογα χαρακτηριστικά. Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η ευαισθητοποίηση κατοίκων, καταστηματαρχών και επισκεπτών της Αθήνας  σε σχέση με το πρόγραμμα της περισυλλογής των βιοαποβλήτων και η επέκτασή του σταδιακά σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας. Γιατί αν διαχωριστεί το 40% των απορριμμάτων (σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) τότε οι γειτονιές της Αθήνας θα είναι πιο καθαρές και με λιγότερο φορτωμένους με σκουπίδια κάδους. Αναφέρουμε ότι τα οικιακά απορρίμματα τα οποία οδηγούνται ετησίως στον ΧΥΤΑ είναι περίπου 320.000 τόνοι από τους οποίους οι 140.000 είναι οργανικά απόβλητα τα οποία θα μπορούσαν να συλλεχθούν ξεχωριστά και να αξιοποιηθούν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει το 40% του συνολικού βάρους των οργανικών αποβλήτων να μην οδηγείται στον ΧΥΤΑ. Ο Δήμος Αθηναίων  κάνει ένα ακόμα σοβαρό βήμα στο πεδίο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων τα οποία συνήθως καταλήγουν σε απλούς κάδους και χάνεται έτσι ένα πολύτιμο προϊόν για την ανακύκλωση, αλλά και ένα σημαντικό έσοδο για τον ίδιο τον Δήμο. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ώρες με το τηλέφωνο 210-3402476 (Γραμματεία Τμήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων). Επίσης μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση t.enallaktikis.diax.apovliton@athens.gr

Με την εξασφάλιση 10 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνεται σε όλους τους δήμους της Αττικής και τους καλεί να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η οποία είναι υποχρεωτική από την 1η/1/2020 σε όλη την Ευρώπη. Για τη συλλογή τους οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τοποθετήσουν χωριστούς κάδους καφέ χρώματος, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθούν εικόνες σαν αυτές με τους γνωστούς μπλε κάδους, στους οποίους θα ’πρεπε να συγκεντρώνονται υλικά για ανακύκλωση αλλά στην πράξη έχουν μετατραπεί σε χώρους για όλα τα σκουπίδια...


Η δράση για τα βιοαπόβλητα αφορά το σύνολο της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, αλλά το υπουργείο εξασφάλισε πρόσθετη τεχνική υποστήριξη για την πιλοτική εφαρμογή του για 18 μήνες σε έξι δήμους, Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια-Ρέντης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 11,8% του πληθυσμού της Αττικής και παράγουν το 10,7% των σκουπιδιών. Επιλέχθηκαν γιατί στα όριά τους δραστηριοποιούνται υποδομές από τις οποίες προέρχεται μεγάλος όγκος σκουπιδιών, όπως νοσοκομεία (Δυτικής Αττικής, Νίκαιας και Αττικό), η Κεντρική Λαχαναγορά, φυλακές, το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, τα ΚΤΕΛ Κηφισού, εμπορικά κέντρα και πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Έχει επίσης εξασφαλιστεί εξοπλισμός συλλογής για τη Γλυφάδα και τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι έντεκα, στους οποίους περιλαμβάνεται η Αθήνα, η Καλλιθέα, το Ηράκλειο, η Νέα Σμύρνη. Στη Φυλή λειτουργούν από χρόνια υποδομές για τα βιοαπόβλητα, αλλά θα προστεθούν κινητές μονάδες για να βοηθηθεί η συλλογή τους.





Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Μείωση προστίμου για τις ανεξέλεγκτες χωματερές με απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου



Το αγκάθι ήταν τα εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, ήταν τα εκατομμύρια ευρώ που πήγαιναν στα σκουπίδια στη κυριολεξία. Το 2014 υπήρξε πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ αποκοπήν και 14,52 εκατομμυρίων ευρώ σε εξαμηνιαία βάση, μέχρι την πλήρη συμμόρφωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, που εξακολουθεί να λειτουργεί. Σήμερα ανακοινώθηκε μείωση προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση για τις παράνομες χωματερές, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η μείωση του προστίμου είναι απόρροια της προόδου μέσα στο  β’ εξάμηνο του 2019 αναφορικά με την παύση λειτουργίας 5 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Συγκεκριμένα, δεν λειτουργούν πλέον οι παράνομες χωματερές: 
·         στην Κάσο,
·         την Πάτμο
·         τη Σίκινο,
·         την Κέα και
·         την Κάρυστο

Σύμφωνα με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει για το β’ εξάμηνο του 2019, διοικητικό πρόστιμο μειωμένο κατά 200.000 ευρώ, που σημαίνει μείωση κατά 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν σημαίνει οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος με τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Με βάση τις υφιστάμενες αποφάσεις, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει 4,8 εκατ. ευρώ για τις εναπομείνασες παράνομες εν λειτουργία χωματερές.


Για τη μείωση των προστίμων, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων δήλωσε: «Μέσα σε ένα εξάμηνο αντιμετωπίσαμε με επιτυχία 5 περιπτώσεις Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Για το τρέχον έτος, έχουμε δρομολογήσει να κλείσουν 15 – 17 παράνομες χωματερές, από τις συνολικά 52 στη χώρα.  Δεν εφησυχάζουμε. Στόχος μας είναι έως το τέλος του 2021 να έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα».

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές συσκέψεις με θέμα τη συνολική αντιμετώπιση της  Διαχείρισης Απορριμμάτων στον Νομό Αχαΐας με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Αιγίου. Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής  Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Αιγίου, κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος,  ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης  Στερών Αποβλήτων Αχαΐας (ΦοΔΣΑ) κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Δήμου Αιγίου και της Περιφέρειας. Στις συσκέψεις διαπιστώθηκε  η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τόσο στο πρόβλημα του Αιγίου όσο και στη συνολικότερη διαχείριση απορριμμάτων στον Νομό Αχαΐας.

Συγκεκριμένα:
1.   Δρομολογείται η άμεση λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στο Αίγιο. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κατευθύνονται σε χώρους του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος μετά από αποδοχή από τον εν λόγω Φορέα. 
2.   Ολοκληρώνεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 η διαδικασία δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Πάτρας, στη θέση Φλόκα. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μία από τις 17 τις οποίες έχει θέσει ως στόχο να δημοπρατηθούν εντός του 2020 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
3.   Αποφασίσθηκε η κατάργηση και η αποκατάσταση του  ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και του  ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Αιγείρας. Το ΥΠΕΝ  λαμβάνοντας υπόψιν τον επικείμενο Περιφερειακό Σχεδιασμό, συντόνισε τις προσπάθειες ώστε να αποφασισθεί εν τέλει το οριστικό κλείσιμο και η αποκατάστασή τους  με πόρους από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.


Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου


Η Περιφέρεια Αττικής κάνει διερεύνηση πως θα χρηματοδοτήσει τα έργα της Β φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Στην περιοχή έχουν ήδη γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις με κόστος που υπερβαίνει τα 90 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο της Α φάσης του έργου. Αυτά αφορούν κυρίως τη σύνδεση της πόλης με το παράκτιο πάρκο και πρόκειται κατά βάση για έργα, τα οποία θα επιτρέψουν στο παράκτιο πάρκο πολλαπλών χρήσεων που θα αναπτυχθεί μελλοντικά να μην αποκόπτεται από την πόλη, ενοποιώντας τους τέσσερις όμορους δήμους Πειραιά, Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου με το θαλάσσιο μέτωπο.


Η Β φάση της ανάπλασης θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα των επόμενων ετών, με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής εντός των επόμενων μηνών και περιλαμβάνει παρεμβάσεις οι οποίες θα συμπληρώσουν τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Α φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Περιφέρεια Αττικής εξετάζει το σενάριο να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία χρηματοδοτεί έργα υποδομών με ευνοϊκά επιτόκια.


Πάντως η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη δεύτερη φάση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου στο Μοσχάτο και την Καλλιθέα δεν αναμένεται να αποτελέσει δύσκολη υπόθεση, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας διαθέτει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της. Ήδη από τη Α Φάση έχει γίνει η μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος κατά 90 μέτρα νοτιότερα σε μια νέα παράλληλη χάραξη, καθώς και η μερική υπογειοποίηση σε δύο τμήματα των 300 μέτρων το καθένα, έτσι ώστε να επιτευχθεί μελλοντικά η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών προς τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τη μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το δέλτα Φαλήρου που εκπόνησε ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας, Ρέντσο Πιάνο, η Β φάση του έργου προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου πάρκου και τριών χώρων στάθμευσης. Το πάρκο των 220 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, στην έκταση μεταξύ του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η έκταση πρασίνου στην οποία θα φυτευτούν περίπου 3.500 δέντρα θα είναι δημόσια και θα αποτελείται σε γενικές γραμμές από χαμηλή βλάστηση που θα συνάδει με το τοπίο της Αττικής.


Δύο από τους τρεις χώρους στάθμευσης θα είναι υπόγειοι και θα κατασκευαστούν κοντά στις δύο διαβάσεις πεζών που θα προσφέρουν πρόσβαση στους πολίτες στη θάλασσα. Η κατασκευή των δύο διαβάσεων αποτελεί μέρος της Α φάσης του έργου. Ο τρίτος χώρος στάθμευσης, 180 θέσεων, αναμένεται να κατασκευαστεί σε αδόμητο χώρο κοντά στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι τρεις χώροι στάθμευσης θα είναι συνολικής χωρητικότητας 980 θέσεων.Για την υλοποίηση των έργων της Β φάσης θα χρειαστούν 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του αναδόχου.

Στη θέση της παλιάς παραλιακής λεωφόρου κατασκευάζεται κλειστός αντιπλημμυρικός αγωγός ο οποίος θα θωρακίζει τους όμορους δήμους σε περιπτώσεις μεγάλων βροχοπτώσεων. Στις 17 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για τη μετατόπιση της γραμμής του ΤΡΑΜ από τη στάση Μοσχάτο έως τη στάση Τζιτζιφιές. Η νέα γραμμή θα κατασκευαστεί σε χαμηλότερο επίπεδο, στο ίδιο ύψος με την οδό Εθνάρχου Μακαρίου. Οι εργασίες για την κατασκευή της νέας γραμμής του ΤΡΑΜ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου τέσσερις μήνες.






Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

2020: Έτος Ανακύκλωσης για την Αττική


Παρουσίαση του σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής, για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων έγινε στο Ζάππειο τη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020. Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ.Πατούλης δήλωσε: «Σήμερα η Αττική κάνει μια νέα, “πράσινη” αρχή, στη διαχείριση των απορριμμάτων της», καθώς η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι αποφασισμένη να μην συμβιβαστεί άλλο με την υπάρχουσα κατάσταση. Προσδιορίζοντας τους άξονες, τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδίου της Περιφέρειας στην ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, επισήμανε ότι αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα η υιοθέτηση ενός σύγχρονου, φιλικού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μ. Νικόλτσιου.

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής: «Κηρύξαμε το 2020, έτος ανακύκλωσης της Αττικής και στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάμε από τη χρονιά αυτή, να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε να είμαστε σε θέση ως το 2025, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να τα θάβουμε χωρίς επεξεργασία ούτε στη Φυλή, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης και ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Αττική, που σηματοδοτεί την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και κάλεσε τον κ. Πατούλη να κλείσει τα αυτιά του «στους εραστές της ακινησίας» και να προχωρήσει στο σχεδιασμό του, εφαρμόζοντας τις πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως υπάρχει πλήρης στήριξη στο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστικό και καινοτόμο. «Πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη και την κερδίσαμε» σημείωσε και επισήμανε: «Εύχομαι το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής να γίνει πράξη με ταχύτατους ρυθμούς. Όλοι θα βάλουμε πλάτη προκειμένου να δώσουμε λύση βιώσιμη λύση σ΄ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα για χρόνια».  Αποτελεί «εθνική υπόθεση» η διαφύλαξη της εικόνας της Αττικής, επισήμανε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττική και πρόσθεσε πως αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε είναι το τετράπτυχο Ειλικρίνεια – Συνεργασία- Ρεαλιστικό Σχέδιο – Υπευθυνότητα και Συνέπεια. 
Όπως υπογράμμισε η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, το Σεπτέμβριο του 2019 παρέλαβε:
•        Έναν ΠΕΣΔΑ, που προβλέπει στόχους, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν καθώς είναι μόνο στα χαρτιά.
•        Σε λειτουργία τη Φυλή- το μεγαλύτερο ανοικτό ΧΥΤΑ στην Ευρώπη- όπου θάβονται ετησίως πάνω από 1,6 εκ. τόνοι ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και έχει ελάχιστο χρόνο ζωής.
•        Έναν ΧΥΤΥ, στο Γραμματικό, κατασκευασμένο χωρίς να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του και χωρίς να έχει κατασκευαστεί η Μονάδα  Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
•        Ένα σύστημα διαλογής στην πηγή ανεπαρκές και τεχνολογικά ξεπερασμένα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.



Ποιες είναι οι 6 βασικές προτεραιότητες του νέου Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής. To σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει ορίζοντα τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές, τόνισε ο κ. Πατούλης.
Βασίζεται σε 6 προτεραιότητες:
1. Άμεση αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.
2. Καθολική Κλιμακωτή Εφαρμογή Συστήματος Διαλογής, στην Πηγή.
3. Διατήρηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής για όσο διάστημα απαιτηθεί, μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
4. Κατασκευή και λειτουργία 3 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής.
5. Κατασκευή νέων «πράσινων» μονάδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων και των φυτικών υπολειμμάτων, οι οποίες μπορεί να γίνουν εντός των τριών νέων ΜΕΑ που θα κατασκευαστούν, αλλά και σε άλλες περιοχές ώστε να υπάρξει μια δικαιότερη και περιβαλλοντικά ορθότερη κατανομή του βάρους της διαχείρισης .
6. Αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κατασκευή και λειτουργία των νέων ΜΕΑ.



Οι 8+1 βασικές δράσεις του Σχεδίου

 Εξειδικεύοντας τις δράσεις που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της Περιφέρειας , περιλαμβάνονται οι παρακάτω:
•        Βρίσκεται σε διαδικασία ανάθεσης και ως το τέλος Μαρτίου φιλοδοξούμε να έχουμε ανάδοχο, η μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ε.Ε.
•        Θα υποστηριχθούν με πόρους άνω του 1,3 εκ. ευρώ, με την τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής οι Δήμοι προκειμένου να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων και να υπάρξει πρόβλεψη για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Ήδη τέθηκε σε λειτουργία στον ΕΔΣΝΑ ένα γραφείο υποστήριξης, help desk, για να στηρίξουμε τους Δήμους στη διαδικασία επικαιροποίησης των σχεδίων τους .
•        Ενισχύεται το δίκτυο καφέ κάδων των Δήμων, με εισαγωγή του καφέ κάδου σε όσους δεν διαθέτουν σήμερα. Προωθούμε την επέκταση και βελτίωση του μπλε κάδου αλλά και του συστήματος της ανταποδοτικής ανακύκλωσης .
•        Προμήθεια σταδιακά από σήμερα ως τον Ιούνιο, 80 νέων απορριμματοφόρων και 9.000 καφέ κάδων που θα δοθούν στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.
•        Δρομολογείται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για την ευαισθητοποίηση και συντονισμένη ενεργοποίησή τους στην ανακύκλωση.
•        Δημιουργείται Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας όσον αφορά την ανακύκλωση και τη συλλογή των βιοαποβλήτων.
•        Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση των συσκευασιών. Σταδιακά το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες, κλπ. Επιπρόσθετα θα παραληφθούν σταδιακά ως το τέλος Μαΐου τα 60 φορτηγά που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία, τα οποία προμηθεύτηκε ο ΕΔΣΝΑ και θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
•        Δρομολογείται προμήθεια νέου εξοπλισμού από τον ΕΔΣΝΑ, τον οποίο θα διαθέσουμε στους Δήμους για να βελτιώσουν την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων τους.


•        Βάζουμε τέλος στη λειτουργία της Φυλής ως ΧΥΤΑ , θέτοντας ως προτεραιότητα:

Α) Την κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή. Του Πειραιά στο Σχιστό. Και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό.
Β) Την άμεση αναβάθμιση του ΕΜΑ Λιοσίων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται την αυξημένη ποσότητα βιοαποβλήτων που θα κατευθύνονται εκεί.
Γ) Τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, καταρχήν εντός του χώρου που θα δημιουργηθούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας. Αλλά και νέων ΜΕΒΑ σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής, διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δραστηριότητα και σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.


Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης είπε: « Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα γίνει Φυλή το Γραμματικό» και ξεκαθάρισε τα εξής:
Πρώτον, η Φυλή θα πάψει να λειτουργεί ως ΧΥΤΑ για πάντα. Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας , η περιοχή θα απαλλαγεί οριστικά από την ανοικτή χωματερή. Δεσμεύομαι προσωπικά γι’ αυτό.
Δεύτερον, δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ στο Γραμματικό ΧΥΤΑ , όπως αυτός της Φυλής. Αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ο οποίος όμως δεν ισχύει πλέον. Η παραπληροφόρηση ότι στο Γραμματικό θα λειτουργήσει μια νέα Φυλή πρέπει να τελειώνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα γίνει χωματερή στο Γραμματικό. Εκεί θα κατασκευαστεί μια σύγχρονη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών πράσινη εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή κι όχι από όλη την Αττική.
Τρίτον, για τη δική μας Διοίκηση, δεν υφίσταται ζήτημα αξιοποίησης των παλιών λατομείων ως ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Τελεία και παύλα. Αυτές είναι σκέψεις του παρελθόντος. Όχι οι προθέσεις της δικής μας διοίκησης.


Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας:
•        Εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του ΕΜΑ Λιοσίων.
•        Η πράσινη ΜΕΑ Γραμματικού θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με δημοπράτηση ως το τέλος Μαΐου του 2020 και ολοκλήρωση το 2025.
•        Η ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα, δηλαδή η ΜΕΑ της Φυλής, θα εκτελεστεί ως έργο ΣΔΙΤ, με αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η υποβολή του φακέλου θα υποβληθεί στη διυπουργική Επιτροπή το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2025.
•        Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία για τη ΜΕΑ Πειραιά στο Σχιστό. Το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ , η υποβολή φακέλου στη διυπουργική θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι εντός του 2025.


Αναφορικά με τη χρηματική ενίσχυση που θα διατεθεί για την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας, αυτή συνοψίζεται ως εξής:
•        Συνεισφορά στην εντατικοποίηση της Διαλογής στην Πηγή με χρηματοδότηση για επιπλέον καφέ κάδους και οχήματα αποκομιδής, γωνιές ανακύκλωσης καθώς και Πράσινα Σημεία με χρηματοδότηση 150 εκ €.
•        Χρηματοδότηση του 50% του κεφαλαίου επένδυσης των μονάδων επεξεργασίας που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, καθώς και του κεφαλαίου των μικρότερων μονάδων, με 250 εκ €.
•        Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται σε 500 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες πράσινες θέσεις εργασίας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου παρουσιάστηκε μηχανολογικός εξοπλισμός της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ ο οποίος θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής.
Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν απορριμματοφόρα καφέ κάδων, καθώς και τα προϊόντα που προκύπτουν μέσα από την επεξεργασία και ανακύκλωση όπως πέλετ και λίπασμα.
Αμέσως μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε work shop στο οποίο παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του help desk που λειτουργεί στον ΕΔΣΝΑ από τον Δρ Χημικό Μηχανικό, τεχνικό σύμβουλο Β. Μιχαλόπουλο, τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση και τον Μηχανικό Περιβάλλοντος Δ. Μπούρκα και απαντήθηκαν ερωτήματα των συμμετεχόντων στην ημερίδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι εξής:
Εκπρόσωπος Αρχιεπισκόπου Αθηνών Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Εμ. Γραφάκος, o Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ Ν. Χιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΑΝ Ι. Σιδέρης, ο Γενικός Γραμματέας ΕΔΣΝΑ Σ. Γιαννούλης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Χ. Θεοδωρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θ. Σχινάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης, οι Δήμαρχοι, Αγίας Βαρβάρας Λ. Μίχος, Αγίου Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης,  Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος, Νέας Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, Παλαιού Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, Πειραιά Γ. Μώραλης, Μοσχάτου Α. Ευθυμίου, Πεύκης Λυκόβρυσης Γ. Μαυρίδης, Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Πετρούπολης Σ. Βλάχος, Παπάγου Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος, Μάνδρας Ειδυλλίας Χ. Στάθης, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μαραθώνα Σ. Τσίρκας, Ραφήνας Πικερμίου Ευαγ. Μπουρνούς, Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Ελευσίνας Α. Οικονόμου, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες, Ν. Πέππας, Γ. Δημόπουλος, Λ. Κεφαλογιάννη, Θ. Αυγερινός, Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, Α. Λεωτσάκος, Λ. Κοσμόπουλος, Σ. Αντωνάκου, Ε. Δουνδουλάκη, Β. Κόκκαλης, Δ. Νάνου, Θ Βαθιώτης, οι Περιφερειακοί και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Θ. Κατσιγιάννης, Θ. Κουτσογιαννόπουλος, Γεωργίας Βλάχου, Γ. Κεχρής, Ν. Παπαδάκης, Ε. Κοσμίδη, Σ. Μελλάς, Γ. Βλάχος, Φ. Καλογήρου, Γ. Αδαμοπούλου, Χ. Αλεξανδράτος, Γ. Σμέρος, Ε. Μπαρμπαγιάννη, Ν. Παπαγεωργίου, οι Εκπρόσωποι δημάρχων Ν. Αβραμίδης αναπληρωτής δήμαρχος Δήμου Αθηναίων, Ν. Αρβανίτης Αντιδήμαρχος Αιγάλεω, Γ. Αντωνάκης Αντιδήμαρχος Αλίμου, Α. Αντωνόπουλος, Γ.Γ. Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, Α. Καυκά Αντιδήμαρχος Γλυφάδας,  Ν. Ζυγούνας Αντιδήμαρχος Μεταμόρφωσης, Γκ. Σακαλόγλου Αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ν. Πτερούδης Αντιδήμαρχος Αίγινας, Κατσίλη και Κουρετζή εκπρ. Δήμου Αμαρουσίου, Κ. Λιούτας Αντιδήμαρχος Δάφνης Υμηττού, Γ. Τσιροζίδης Αντιδήμαρχος Καισαριανής, Γ. Παπαχρόνης Αντιδήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού,  Μ. Καϊάφα Αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Θ. Μιλτιάδης Αντιδήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας, Α. Βακάλης Αντιδήμαρχος Σαλαμίνας.