Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ/ADOPT A TREE


To νέο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων “Υιοθετήστε ένα νεοφυτεμένο δέντρο/Adopt a tree” σας δίνει τη δυνατότητα να φροντίσετε ένα δέντρο και μέχρι τρία δέντρα αν το επιθυμείτε. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα είναι μία πρωτοβουλία του δήμου και συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πρασίνου Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, με σκοπό να βοηθήσει τα νεοφυτεμένα δέντρα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Ήδη στη Θεσσαλονίκη από το 2012 είχε ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία, ενώ και σε ιδιωτικά κτήματα υπάρχει αντίστοιχη δράση. Κάθε χρόνο ο δήμος Αθηναίων φυτεύει σταθερά γύρω στα 600-700 δέντρα στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει είτε παλιά δέντρα που έχουν ξεραθεί ή κοπεί είτε έχουν χαλάσει λόγω καιρικών συνθηκών.

Η φίλη Ελένη Μυριβήλη, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή στον Δήμο Αθηναίων εξήγησε: «Τα νεοφυτεμένα δέντρα χρειάζονται τρία χρόνια πότισμα και αυτό το κάνουμε με βυτία με υδροφόρες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, με την αγωνία μας και την ανησυχία μας για τις φωτιές να είναι όλο και μεγαλύτερη, ειδικότερα μετά το Μάτι, οι υδροφόρες μας ήταν σε επιφυλακή πάνω στους βασικούς λόφους και τα άλση. Έτσι για πρώτη φορά πέρσι χάσαμε ένα 40% των νεοφυτεμένων δέντρων, που είχαμε φυτέψει στην πόλη. Οπότε προσπαθώντας να βρω μία λύση και αφού μίλησα και με τους ανθρώπους στη διεύθυνση πρασίνου αποφάσισα ότι θα έπρεπε να στραφούμε στις νέες τεχνολογίες και στους πολίτες και να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν το καλοκαίρι αυτά τα δέντρα έτσι ώστε να σώσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό αυτή τη χρονιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σκέψη γι αυτό το πρόγραμμα».

Τα δέντρα χρειάζονται πότισμα περίπου έναν κουβά νερό δυό φορές την εβδομάδα. Βασική αιτία που ξεραίνονται τα δέντρα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού κατά τους θερινούς μήνες. Τα τακτικά ποτίσματα, επομένως, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσής τους. Η διαδικασία για να υιοθετήσει κάποιος ένα δέντρο είναι απλή και γίνεται μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville. Μέσω της εφαρμογής προσπαθούν να αποτυπώσουν στο χάρτη αυτά τα νεοφυτεμένα δέντρα και να δώσουν τη δυνατότητα στους ευαίσθητους ή εν πάσει περιπτώσει ενεργούς πολίτες και να συμβάλλουν ή να τα υιοθετήσουν. Το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και περίπου 20 μέρες και σύμφωνα με τον κ. Μπουραντά (ιδρυτή της εταιρείας Novoville), ήδη 150 πολίτες έχουν υιοθετήσει νεοφυτεμένα δέντρα.

Συνολικά 85.000 δέντρα βρίσκονται στις δεντροστοιχίες της Αθήνας, επισημαίνει από την πλευρά της η κ. Μυριβήλη και πραγματικά είναι μεγάλος πόρος για την πόλη μας. Αυτά τα 85.000-90.000 δέντρα που έχουμε πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι κάτι πολύτιμο. Και πρέπει να εμπλακούν και οι πολίτες περισσότερο σε αυτό δεδομένου κιόλας ότι στις αρχές του 2000-2004 οι εργαζόμενοι στον τομέα του πρασίνου ήταν γύρω στα 1300 άτομα και αυτή τη στιγμή είναι λιγότερο από 400. Έχει μικρύνει δηλαδή η ικανότητά μας να κρατάμε σε καλή κατάσταση όλους τους χώρους του πρασίνου, οι οποίοι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η μεγαλύτερη ανάγκη εντοπίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται στην Αθήνα.

Ο αριθμός των δημοτώ,ν που μπορούν να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο είναι έως τρεις.Τα δέντρα έχουν πολλά ευεργετικά οφέλη σε αστικά περιβάλλοντα. Βοηθούν στην απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα – την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής – ενώ αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Παρέχουν δροσιά και σκιά στην πόλη, μειώνουν τις πιθανότητες πλημμύρας και την ηχορύπανση, αποτελούν ένα φυσικό περιβάλλον για τα πτηνά και προσφέρουν αισθητικά οφέλη στις γειτονιές μας.

Βήματα για να υιοθετήσετε ένα δέντρο

1) Κατεβάζετε δωρεάν την εφαρμογή Novoville για Android συσκευές από το Google Play και για συσκευές iOS από το App Store ή επισκέπτεστε το Novoville WebApp στην ιστοσελίδα του δήμου που μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

2) Επιλέγετε από το μενού ‘Η πόλη μου’ και στη συνέχεια ενεργοποιείτε το φίλτρο για να δείτε τα διαθέσιμα δέντρα.

3) Κάνοντας ‘’zoom’’ στο χάρτη κάνετε κλικ σε ένα δέντρο κοντά σας για να μάθετε περισσότερα και να το υιοθετήσετε, πατώντας ‘Υιοθέτησε με’.

4) Στη συνέχεια, λαμβάνετε ειδοποιήσεις κάθε φορά που είναι αναγκαίο να ποτίσετε το δέντρο σας.


Ροδιές

Το Growδιά project, το πρόγραμμα «υιοθεσίας» ενός δέντρου ροδιάς από το αγρόκτημα «Ρόδια Σερρών» στο χωριό Πεπονιά, συνεχίζεται για 5η χρονιά, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους εσάς να γίνετε αγρότες από το γραφείο ή το σαλόνι του σπιτιού σας, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες μέσα από την ενδιαφέρουσα διαδικασία της καλλιέργειας μιας ροδιάς. Έχετε τη δυνατότητα επισκεφθείτε το αγρόκτημα και να υιοθετήσετε ένα δέντρο ροδιάς ή ακόμη και να δωρίσετε ένα δέντρο ροδιάς από τον ροδεώνα σε αγαπημένα σας πρόσωπα! Θα βρείτε το αγρόκτημα στο χωριό Πεπονιά, που βρίσκεται 12 λεπτά από την πόλη των Σερρών στον δρόμο προς την Νιγρίτα. Το Growδιά project αφορά στην «υιοθεσία» ενός δέντρου ροδιάς από το αγρόκτημα το οποίο “μεγαλώνει” χάρη στην οικονομική υποστήριξη κάθε αναδόχου και φυσικά οι καρποί δικοί σας.



Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S.και οι G7 θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση



Η Αμαζονία καίγεται... ο πνεύμονας της Γης, που παράγει το 20% του οξυγόνου μας. Τα τροπικά δάση του Αμαζονίου είναι στις φλόγες με μια εξωφρενική στατιστικά πραγματικότητα... με συχνότητα στις φωτιές πάνω από 84% σε σχέση την αντίστοιχη χρονικά περίοδο. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για περίπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Πρόκειται για μια διεθνή κρίση, καθώς αφορά όλους μας και μέλη της G7 προγραμμάτισαν ραντεβού για να συζητήσουν αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση. Το ανακοίνωσε πρώτος στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την παγκόσμια αγωνία για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που ήδη εξελίσσεται στην Βραζιλία.

Στη σύνοδο κορυφής του Μπιαρίτς, το Σαββατοκύριακο 24-25 Αυγούστου 2019, οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές συνέπειές τους στο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του Αμαζονίου διοργανώνονται από διάφορες ΜΚΟ, όπως από το κίνημα της έφηβης Σουηδής Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά και έξω από πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους «πόρους» για να καταπολεμήσει τις φωτιές, αλλά ωστόσο χαρακτήρισε την παγκόσμια αντίδραση στο περιβαλλοντικό έγκλημα ως «περιβαλλοντική ψύχωση», ενώ «εξετάζει το ενδεχόμενο» να στείλει στρατό για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. ΧΙΛΙΑΔΕΣ πυρκαγιές καίνε το δάσος του Αμαζονίου και η μαύρη κάπνα έχει βυθίσει ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι… όπως και το Σάο Πάολο. Η αμερικανική NASA με τους δορυφόρους τους εντόπισαν μεγάλες συγκεντρώσεις CO2 πάνω από τα κρατίδια Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλουν ότι είναι έγκλημα, καθώς μισό ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ δέντρα κόπηκαν στον Αμαζόνιο μέσα σε ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή, Βραζιλιάνοι βουλευτές προτείνουν νέα προστατευτικά μέτρα για το δάσος και ομάδες ιθαγενών ζητούν παγκόσμια στήριξη για να το σώσουν. Μέσα σ’ ένα χρόνο, καταστράφηκε δασική έκταση στον Αμαζόνιο ίση με 500.000 γήπεδα ποδοσφαίρου! Περίπου μισό ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ δέντρα ξεριζώθηκαν… Εισβάλουν με όπλα σε προστατευόμενες ζώνες και δολοφονούν τους ιθαγενείς ηγέτες, που αντιστέκονται. Υπάρχουν ακόμη και αναφορές για αεροπλάνα να καταρρίπτουν βενζίνη για να κάψουν το δάσος.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου και απειλούν με καταστροφή του κεντρικού «πνεύμονα» πρασίνου του πλανήτη μας. Το δάσος του Αμαζονίου αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών, είναι ο χώρος όπου ζουν περισσότερα από 34 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 500 αυτόχθονων φυλών. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν σημαντικές περιοχές του δάσους σε Βραζιλία και Βολιβία, αλλά και σημαντικά οικοσυστήματα στη Βολιβία και την Παραγουάη. Μπροστά σε αυτή την οικολογική καταστροφή, το WWF καλεί τις χώρες της περιοχής –Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, Περού, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Γουιάνα και Σουρινάμ- να προστατεύσουν τον Αμαζόνιο, να αντιμετωπίσουν την αποψίλωση και να περιορίσουν τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις πυρκαγιές.

Οι δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί φέτος κατά 70% σε σύγκριση με αυτές πέρυσι, και κατά 60% συγκριτικά με τα δεδομένα των τελευταίων τριών ετών στην περιοχή. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι πυρκαγιές στην περιοχή να προκλήθηκαν από ανθρωπογενή αίτια, ενώ αναπόφευκτη είναι η σύνδεσή τους με τις ενέργειες αποψίλωσης που επιτράπηκαν από την κυβέρνηση της Βραζιλίας για να γίνουν στην περιοχή κατά τους τελευταίους μήνες (αρχές του 2019), προκειμένου αρκετές δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου να μετατραπούν σε βοσκοτόπους και γεωργικές εκτάσεις.

Από τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, Βραζιλία, έχουν ήδη καταστραφεί 790.000 τ.μ. βλάστησης, έκταση διπλάσια από τη Γερμανία και το Βέλγιο μαζί. O Αμαζόνιος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος στη Νότιο Αμερική, επηρεάζοντας ακόμα και το ύψος των βροχοπτώσεων στην περιοχή. Οι πυρκαγιές, που επηρεάζουν σοβαρά τη βιοποικιλότητα της περιοχής, έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση λόγων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση οργανικών υλικών. Οι επηρεαζόμενες περιοχές θα είναι πιο ευάλωτες απέναντι στην ξηρασία, σε πλημμυρικά φαινόμενα και στις άλλες συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, λόγω έλλειψης βλάστησης.

Οι απώλειες δασικών εκτάσεων θα μειώσουν επίσης τη δυνατότητα των οικοσυστημάτων να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Ο καπνός επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα σε πολλές περιοχές που βρίσκονται σχετικά κοντά στις πυρκαγιές, αλλά ακόμα και σε πιο απομακρυσμένες, όπως το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο άμεσος αντίκτυπος των πυρκαγιών στη σπάνια βιοποικιλότητα είναι ο θάνατος χιλιάδων ζώων και φυτών που ζουν και ευδοκιμούν σε αυτά τα δάση, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών ειδών μεγάλης οικολογικής σημασίας, όπως ο ιαγουάρος. Επίσης, οι πυρκαγιές οδηγούν σε απώλεια οικοτόπων που επίσης απειλεί την επιβίωση αυτών των ειδών. Αυτές οι πυρκαγιές δημιουργούν επίσης σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό, αλλά και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Ο βιοπορισμός των μικρών τοπικών παραγωγών και των αυτόχθονων πληθυσμών απειλείται από την εξάπλωση τω πυρκαγιών.

Ιστορικά, οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο συνδέονται με την αποψίλωση λόγω της επέκτασης της αγροτικής δραστηριότητας και αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως επιβεβαιώθηκε και από την αύξηση της αποψίλωσης το περασμένο έτος. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Αμαζονίου της Βραζιλίας (IPAM), οι 10 περιοχές με τις περισσότερες πηγές θερμότητας είναι αυτές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αποψίλωση. Η ξηρασία φέτος κινήθηκε εντός φυσιολογικών ορίων, κατά συνέπεια ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών σε σύγκριση με άλλες χρονιές δε μπορεί να αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες.

Η καταπολέμηση αυτών των πυρκαγιών δεν απαιτεί απλώς πόρους. Οι πυρκαγιές στα τροπικά δάση προκαλούνται κατά κύριο λόγο από καταστροφική ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η αποψίλωση για καλλιέργεια και εξορύξεις. Απαιτούνται πολιτικές που θα τερματίζουν τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση του Αμαζονίου. Στο Δελτίο Τύπου του WWF δηλώνουν: “Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές -οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα-καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες. Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα.

Υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», το κίνημα “Παρασκευές για το Μέλλον” (Fridays for Future) της Γκρέτα και τα τοπικά παραρτήματά του καλούν σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και στα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον πλανήτη, σε διάφορες ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Την έκκληση του κινήματος ενστερνίστηκαν αμέσως διάφορες ΜΚΟ. Διαδηλώσεις προβλέπεται να γίνουν επίσης στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Σαν Πάουλου. «Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών», τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο πόλεμος εναντίον της φύσης πρέπει να τερματιστεί», υπερθεμάτισε μέσω Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται πάνω σε πλοίο στον Ατλαντικό, συνεχίζει το ταξίδι της προς τη Νέα Υόρκη. Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη. Αυτός ο θησαυρός βιοποικιλότητας απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας. Το τρέχον διάστημα, στο δάσος αυτό μαίνονται πυρκαγιές.
Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.





Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ


Το Μέγαλο Πράσινο Τείχος της Αφρικής είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης από το 2007 με στόχο την αναχαίτιση της ερήμου και της επέκτασης της. Πρόκειται για λωρίδα πρασίνου και δενδρυλλίων ανθεκτικών στην ξηρασία, που θα διασχίζει το νότιο κομμάτι της ερήμου Σαχάρα και αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα περιβαλλοντικά προγράμματα παγκοσμίως. Θα εκτείνεται σε 11 χώρες, από τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία ως την Ερυθραία, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί, ενώ τώρα συμμετέχουν συνολικά στο πρότζεκτ 20 χώρες. Θα έχει μήκος 8.000 χιλιομέτρων και πλάτος 15 χιλιομέτρων κόβοντας την Αφρική από άκρη σε άκρη.

Περίπου το 40% των αφρικανικών εδαφών βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης, καθώς ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έως και τα δύο τρίτα καλλιεργήσιμης γης μπορούν να καταστραφούν έως το 2025 αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Με την αναδάσωση και το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ θα σταματήσει η επέκταση της Σαχάρας στα νότια, ενώ το τοπίο, που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική, το Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής θα γίνει παραγωγικό και θα χαρίσει πόρους ζωής σε εκατομμύρια ανθρώπους, βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες της ζωής τους. Η ερημοποίηση της γης έχει προκαλέσει την έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού μέχρι τη βία και τις διαμάχες λόγω της συρρίκνωσης των φυσικών πόρων. Η ολοκλήρωσή του θα περιορίσει τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές στην υποσαχάρια Αφρική και θα αποτελεί το μεγαλύτερο οικοσύστημα χλωρίδας στον πλανήτη (τρεις φορές μεγαλύτερο από τον γιγάντιο κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστραλίας). Ήδη η Σενεγάλη έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο. Θα φυτέψει 11 εκατομμύρια δέντρα, κυρίως ακακίες.

Καθώς η έρημος Σαχάρα επεκτείνεται σταθερά σε καλλιεργήσιμα εδάφη, το Μεγάλο Πράσινο Τείχος έχει αντικείμενο τη βιώσιμη, κλιματικά έξυπνη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Η αφρικανική ήπειρος υποφέρει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ συγκεκριμένα η ανατολική Αφρική έχει πληχθεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών. Επίσης το Πράσινο Τείχος θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των κρατών και θα διευκολύνει την κοινή δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ακόμη βρίσκεται στα αρχικά του στάδια, αφού μόνο περίπου το 15% Τείχους έχει φυτευτεί, με ιδιαίτερη επιτυχία στη Σενεγάλη (περισσότερα από 66.700 στρέμματα με δέντρα που δεν χρειάζονται πότισμα). Ήδη όμως πολλά ζώα που είχαν εξαφανιστεί από αυτές τις περιοχές επανεμφανίζονται... όπως αντιλόπες, λαγοί και πτηνά που δεν είχαν θεαθεί τα τελευταία 50 χρόνια...

Το Τείχος θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του εξτρεμισμού, καθώς γίνεται πηγή εισοδήματος για όσους εργάζονται στις ομάδες πυρόσβεσης ή στη φύτευση των δέντρων. Το έργο έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ωστόσο κάθε μία από αυτές τις αφρικανικές χώρες έχει αναπτύξει εθνικά σχέδια δράσης, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινότητες να ταυτίζονται περισσότερο με το έργο. Σήμερα είκοσι και πλέον χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια διεθνή αποστολή, να φυτέψουν το τεράστιο τείχος δέντρων, που θα διασχίζει όλη την αφρικανική ήπειρο.

Κάποτε αυτή η περιοχή ήταν μια πλούσια όαση από πράσινο και δέντρα αλλά, η αύξηση του πληθυσμού, η μη βιώσιμη διαχείριση της γης και η αλλαγή του κλίματος, κατέστησαν την περιοχή, άγονη και υποβαθμισμένη. Σήμερα έχουν φυτευθεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα και απομένουν εννέα ακόμη χώρες, οι οποίες έχουν αναλάβει να φυτέψουν σε ολόκληρο το πλάτος της ηπείρου, δέντρα ανθεκτικά στην ξηρασία, όπως δέντρα ακακίας.

Τα πρώτα πράσινα κτίρια στο Κάιρο
Είναι σχεδόν σαν κάθετα δάση κι όμως είναι τρεις επταόροφες πολυκατοικίες κτισμένες σε μορφή κύβου, πλάτους και ύψους 30 μέτρων, που διαθέτουν στις μοναδικές βεράντες τους 350 δέντρα και 14.000 φυτά από 100 είδη, που θα μπορούν να αντέξουν στο δύσκολο κλίμα της ερήμου. Τα κτίρια «κάθετα δάση» θα βρίσκονται 45 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου και δημιουργός είναι ο Ιταλός αρχιτέκτονας Στέφανο Μποέρι. Το ένα από τα τρία αυτά «πράσινα» κτίρια θα χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο. Το όλο πρόγραμμα υπολογίζουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Τα φυτά σε κάθε επίπεδο θα παρέχουν φυσική σκιά και θα βελτιώσουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα απορροφώντας περίπου 7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και παράγουν 8 τόνους οξυγόνου ετησίως.







Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Η Iνδή Rahibai Soma Popere γνωστή ως η “μητέρα των σπόρων”



Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις Ινδές, που το BBC έχει στη λίστα των 100 Γυναικών ("100 Women 2018") κι ο επιστήμονας Raghunath Mashelkar της έδωσε το όνομα "Seed Mother" (μητέρα των σπόρων). Η Rahibai Soma Popere είναι μια αγρότισσα χωρίς κάποια ιδιαίτερη μόρφωση, που γεννήθηκε το 1964 κι η οποία διέσωσε 122 ποικιλίες από 32 διαφορετικές ντόπιες σπορές, ενώ στο Φεστιβάλ Καννών κέρδισε το 3ο βραβείο για την ομόνυμη ταινία μικρού μήκους.
Στο festival’s Nespresso Talents 2019 τιμήθηκε το φιλμ της από τον ινδό δημιουργό ταινιών Achyutanand Dwivedi.

Η Rahibai Soma Popere μένει στο χωριό Kombhalne στη Maharashtra, όπου η προσωπική της “τράπεζα σπόρων” περιέχει από τους πιο σπάνιους σπόρους σιτηρών, λαχανικών, βοτάνων και φρούτων. Έμαθε από μικρή να καλλιεργεί στο χωράφι της οικογένειας της μόλις τριών εκταρίων με φυσικούς τρόπους και οργανικές μεθόδους. Μετέτρεψε την δύο εκταρίων wasteland σε μια παραγωγική φάρμα δημιουργώντας ένα παραδοσιακό σύστημα ποτίσματος. Μάλιστα το Maharashtra Institute of Technology Transfer for Rural Areas (MITTRA) την έχει στηρίξει στις προσπάθειες της να διατηρήσει τους σπόρους.

Συγκεκριμένα η Rahibai έχει διασώσει πάνω από 60 ντόπιες ποικιλίες, 15 ποικιλίες paddy και 9 ποικιλίες φασολίων και ηλιόσπορων. Δημιούργησε το Kalsubai Parisar Biyanee Samvardhan Samiti αυτοδύναμο γκρουπ γυναικών με σκοπό να εξαλείψει τους υβριδικούς σπόρους όσο το δυνατόν. Η ίδια έχει πει ότι οι χωρικοί συχνά αρρώσταιναν μετά από κατανάλωση υβριδικών σπόρων, ενώ η χρήση των λιπασμάτων και εντομοκτόνων στα υβριδικά απαιτούσε μεγαλύτερη κατανάλωση νερού, κάτι πολύ σημαντικό σε μια περιοχή με έντονη ξηρασία.

Η φάρμα της Rahibai έχει 500 ντόπια φυτά συμπεριλαμβανομένων και των hyacinth beans, που έχουν μελετηθεί για τις ασυνήθιστες γενετικές τους δυνατότητες. Στόχος της είναι να διατηρηθούν 250 είδη σπόρων από ντόπιες ποικιλίες και να εισάγει τη βιολογική καλλιέργεια σε 25.000 οικογένειες.



Να αναφέρουμε ότι μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό κινηματογράφο ήταν η βράβευση με τον Χρυσό Φοίνικα της μικρού μήκους ταινίας «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» στο φεστιβάλ των Καννών, καθώς είναι η πρώτη φορά που έλληνας σκηνοθέτης κερδίζει το βραβείο σε αυτή την κατηγορία.
Ο νεαρός σκηνοθέτης Κεκάτος παρέλαβε το βραβείο από την σκηνοθέτρια Κλερ Ντενίς κι ήταν σεμνός, σύντομος και λιτός στον λόγο του ευχαριστώντας το φεστιβάλ που τον κάλεσε κι όλους τους συνεργάτες του.


18 - 22 Σεπτεμβρίου 2019, το Animasyros ενσωματώνει το AnimaGreen για το περιβάλλον


Για 12η χρονιά το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, η μεγάλη γιορτή του animation, θα πραγματοποιηθεί στην Σύρο και παράλληλα κι η Αγορά (από 2015), προσκαλώντας επαγγελματίες του animation από όλο τον κόσμο. Η ενότητα για το περιβάλλον στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ) και από εθνικούς πόρους. Το διάσημο πια φεστιβάλ είναι μία συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος όπως κάθε χρόνο θα γίνει στο θέατρο Απόλλων και στην Πλατεία Μιαούλη, με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, όπως όλες οι εκδηλώσεις του Animasyros. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ. 


Με την ένταξη της ενότητας green φεστιβάλ το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ακόμη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κι ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων 
κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Το κινηματογραφικό αφιέρωμα AnimaGreen συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019» (Europe in my Region) και το Animasyros προσεγγίζει την αειφόρο ανάπτυξη.

Επίσης το Animasyros εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Aegean Rebreath, η οποία δραστηριοποιείται στον καθαρισμό των βυθών από απορρίμματα. Και δημιουργούν μαζί ένα εργαστήριο για μαθητές γυμνασίου με τίτλο, «Το ταξίδι των μικροπλαστικών». Με σκοπό να δημιουργηθεί ένα σενάριο για το ταξίδι του πλαστικού.Από την στιγμή που κάποιος το πετάει μέχρι να καταλήξει και πάλι στο στομάχι μας μέσω της τεχνικής του animation. Εκπαιδευτής είναι ο Φωκίωνας Ξένος, σκηνοθέτης και σχεδιαστής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Aegean Rebreath θα πραγματοποιήσει ανοιχτή εκπαιδευτική ομιλία και προβολή σχετικού video σε μαθητές σχετικά με τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής του ανθρώπου στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία.
Ένα εργαστήριο του Animasyros το «Φροντίζω το περιβάλλον» έχει δημιουργούς άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπό τον συντονισμό της εκπαιδεύτριας και animator, Έλενας Παυλάκη θέτει στο επίκεντρο του την αειφορία.
Με ήρωες ένα πουλί, ένα ψάρι, ένα δέντρο θα δημιουργήσουν και θα διηγηθούν μία ιστορία για την ρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2014 το φεστιβάλ εντάχθηκε και αξιοποίησε πόρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative Europe, που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει χιλιάδες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου και να προσφέρει νέα ώθηση στον πολιτιστικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου. Στόχος του φεστιβάλ ήταν εξ αρχής να δείξει πως μια σχετικά νέα τέχνη στην Ελλάδα, όπως αυτή του animation, μπορεί να ενταχθεί στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και να αναδείξει σημαντικούς δημιουργούς. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής έγινε με τη λογική, ότι μια κοινωνία με αστική κουλτούρα, όπως αυτή της Ερμούπολης, μπορεί να αγκαλιάσει μια προσπάθεια που από τοπικής εμβέλειας γίνεται διεθνής.
Το 2015, το φεστιβάλ, συνέπραξε με την Εθνική Λυρική Σκηνή,και παρουσίασε στο κοινό του, τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, με παράλληλη απεικόνιση κινουμένων σχεδίων.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ANIMATION ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2021 ΚΑΙ ΤΟ ANIMASYROS

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε σκηνοθέτες, παραγωγούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες animators. Τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό animation ταινιών μικρού μήκους συνδιοργανώνουν η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.
Τίτλος του διαγωνισμού: «An animated EUphoria by Eleusis 2021 European Capital of Culture / powered by Animasyros» με θέμα τη «Μετάβαση στην EUphoria».
Η καλλιτεχνική ομάδα του Animasyros, λόγω της πολυετούς γνώσης και εμπειρίας στην τέχνη του animation, θα παρέχει την επιμέλεια των τεχνικών και δημιουργικών πτυχών του διαγωνισμού, με σκοπό να επιλεγούν οι κατάλληλοι Έλληνες και Ευρωπαίοι καλλιτέχνες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι διαγωνιζόμενοι προσκαλούνται να πειραματιστούν και να βρουν νέους τρόπους να μεταφέρουν διεθνώς το κεντρικό μήνυμα της Ελευσίνας 2021 «Μετάβαση στην EUphoria» και την πολύπτυχη φύση του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού προγράμματος της. Οι τεχνικές που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν για το διαγωνισμό είναι ελεύθερες, ενώ η μουσική θα πρέπει να είναι πρωτότυπη με μέγιστη διάρκεια του κάθε παραδοτέου τα τριάντα δευτερόλεπτα (30″). Την αξιολόγηση των ταινιών θα αναλάβει εννεαμελής κριτική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου του animation, αλλά και του χώρου του πολιτισμού από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το έπαθλο των νικητών ανέρχεται σε ποσόν 1500 ευρώ για το πρώτο βραβείο και 500 ευρώ για το δεύτερο και το τρίτο. Τόσο για την προβολή του σχεδίου σε τοπικό επίπεδο, όσο και για τη επίτευξη πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος της δράσης, θα διοργανωθούν τρεις τρίωρες συνεδρίες εφαρμοσμένων εργαστηρίων μικτών τεχνικών κινουμένων σχεδίων με τη συμμετοχή μαθητών και νέων της Ελευσίνας (EUnvironment, EU Working Classes, Eurbanization).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: https://animated.eleusis2021.eu/