Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

29 ΙΟΥΝΙΟΥ, Εκδήλωση για τον Αώο στο Καταφύγιο ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ





Το επόμενο Σάββατο στις 29 Ιουνίου  2013, στο Καταφύγιο «Βάλια Κάλντα» θα διεξαχθεί Ημερίδα με θέμα «Αώος, πηγή ζωής για τη Φύση και τον Ανθρωπο» σε διοργάνωση της Κίνησης για την Προστασία του Αώου και υπό την αιγίδα των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας. Ο ποταμός Αώος με μήκος 260 χλμ. (70 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος), ξεκινά το ταξίδι του από τη βόρεια Πίνδο. Η Βωβούσα αποτελεί ένα μικρό ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου στο Νομό Ιωαννίνων σε ύψος 1.000 μέτρων και βρίσκεται σε μια προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπου κυριαρχούν το ορεινό τοπίο και το υδάτινο στοιχείο με τη μορφή του ποταμού Αώου. Η Κίνηση για τη Προστασία του Αώου εκτιμά πως η εκτροπή του ποταμού ενδεχομένως θα σημάνει το απότομο τέλος του ταξιδιού του Αώου προς την Αδριατική, όπου και εκβάλλει, στερώντας από τη Βωβούσα, την Κόνιτσα και την Αλβανία τα νερά του.



Θα μιλήσουν: Στέργιος Βέργος, Βασίλης Νιτσιάκος, Κρίτων Αρσένης,  Γιάννης Παπαδημητρίου, Θεοδότα Νάντσου, Νίκος Χρυσόγελος. Η Φωτογραφική Ομάδα phasma2 παρουσιάζει εκθέσεις φωτογραφίας σε ένα εργοστάσιο ξυλείας, έναν αχυρώνα και μία αποθήκη στο χωριό της Βωβούσας, στο πλαίσιο κύκλου παράλληλων εκδηλώσεων. Την επιμέλεια έχει ο Καμίλο Νόλλας, φωτογράφος. Η «Ομαδική έκθεση φωτογραφίας της ομάδας με τίτλο "Βοβούσα: Μοναδική και όχι Μόνη" περιλαμβάνει ότι επί ένα μήνα 6 φωτογράφοι της ομάδας κατέγραφαν, ο καθένας με τη δική του ματιά. Συμμετέχουν: Ανδρονίκη Χριστοδούλου, Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Νίκος Παλαιολόγος.

Η Γαλάζια Λίμνη υπάρχει...





Η Γαλάζια Λίμνη υπάρχει και βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία... πρόκειται για τη διαυγέστερη λίμνη του πλανήτη.  Τα διάφανα νερά της , σχεδόν τόσο διαυγή, όσο το απoσταγμένο νερό, προστατεύονται αυστηρά για να διατηρήσουν την καθαρότητά τους. Κανείς δεν μπορεί να απολαύσει αυτά τα νερά και την «εκ των έσω»  διαύγειά τους, αφού το κολύμπι στη λίμνη απαγορεύεται αυστηρά, όχι μόνο για την προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντός της,  αλλά και επειδή θεωρείται ιερή από τους ιθαγενείς Μαορί.
 

Ένας φωτογράφος, ο Κλάους Τίμαν,  προσφέρει για πρώτη φορά εικόνες από τον βυθό της. Μελέτη, που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υδάτων και Ατμόσφαιρας της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ότι η ορατότητα στη λίμνη φθάνει σε βάθος σχεδόν 80 μ.. «Αυτό την καθιστά τη διαυγέστερη λίμνη στον κόσμο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρόμπερτ Μέριλις, υδρολόγος του Iνστιτούτου.  Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα νερά της Γαλάζιας Λίμνης έχουν τις μπλε-βιολετί αποχρώσεις, που παρατηρούνται μόνο στα πιο καθαρά φυσικά νερά. Ο φωτογράφος πήρε ειδική άδεια τόσο από τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας, όσο και από τους Μαορί ώστε να βουτήξει και να τραβήξει φωτογραφίες από τον βυθό της λίμνης στο πλαίσιο του Project Pressure.

PAUL WATSON


Το μεγαλύτερο ηλιακό πλοίο στον Κόσμο



 
Ενώ το ηλιακό αεροπλάνο σύντομα θα προσγειωθεί στη Νέα Υόρκη, στις αρχές της εβδομάδας το μεγαλύτερο ηλιακό πλοίο εμφανίστηκε στο Μανχάταν και άραξε σε μια μικρή μαρίνα, όπου συνήθως φυλάσσονται γιωτ πολλών εκατομμυρίων.   

Το 3χρονο πλοίο "Turanor" είναι σε περιοδεία διασχίζοντας τον Ατλαντικό ξεκινώντας από τη βάση του στη νότια Γαλλία,  και καταγράφοντας τα ζεστά θαλάσσια ρεύματα του Gulf Stream, του πανίσχυρου ρεύματος, που δημιουργεί τον καιρό σε Ευρώπη και Δυτική Αφρική.  

Δύσκολο να ιδιωτικοποιηθεί το νερό



Mετά το θόρυβο, που έχει προκληθεί και τις διαμαρτυρίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί με Οδηγία να σπρώξει τα κράτη-μέλη προς την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε τη πρόθεση να εξαιρέσει τις υποδομές ύδρευσης από το σχέδιο οδηγίας για την Ανάθεση Συμβάσεων Παραχώρησης. Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι δεν πρότεινε να ασκηθεί πίεση ή ενθάρρυνση για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, όπως το νερό, και ότι ο χειρισμός δημόσιων υπηρεσιών εναπόκειται πάντα στο κάθε κράτος-μέλος  και έτσι θα παραμείνει. «Είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη ανησυχίες, που εκφράζουν τόσοι πολλοί πολίτες» αναφέρει ο επίτροπος.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Right2water πραγματοποιεί εκστρατεία για να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα η ύδρευση και η αποχέτευση και έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 1.471.042 υπογραφές αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων. Η Right2water υποστηρίζει επίσης το κίνημα πολιτών «Κίνηση 136» και την προσπάθεια να κρατήσουν τις εταιρίες ύδρευσης σε δημόσια χέρια στην Ελλάδα. Ο επίτροπος επισημαίνει ότι παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο νομικό σκέλος του σχεδίου οδηγίας και τη συμβολή όλων των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την κρίση του το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό για όλους και δεν παρέχει τις εγγυήσεις που αναμένουν οι πολίτες, εξ ου και ως καλύτερη λύση εισηγείται την εξαίρεση του νερού από το σχέδιο οδηγίας. Σχετική πρόταση πρόκειται να υποβάλει προς έγκριση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τους έτερους κοινοτικούς επιτρόπους.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Το δηλητηριώδης νέφος από καμένα ξύλα πνίγει τη Σινγκαπούρη



Η Σιγκαπούρη και οι γύρω περιοχές πνίγονται στη κυριολεξία από το θανατηφόρο νέφος, που έχει προκληθεί από τις φωτιές των δασών της Σουμάτρας. Λόγω του επικίνδυνου ρεκόρ οι κάτοικοι της Σινγκαπούρης  καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ τα πουλιά πέφτουν νεκρά από τον ουρανό.  Η Σινγκαπούρη έχει καλυφθεί από το γκρίζο νέφος και οι αρχές επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση της Ινδονησίας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης προέρχεται από τους καπνούς από τις εκτεταμένες δασικές φωτιές στη ζούγκλα. 
 

Το όριο της ανθυγιεινής ατμόσφαιρας  όταν ο τοπικός δείκτης ρύπανσης ξεπερνάει το 200 θεωρείται «υπερβολικά επικίνδυνο», όμως στη Σιγκαπούρη το νέο ρεκόρ ρύπανσης φτάνει τα 401! Οι ουρανοξύστες της πόλης έχουν εξαφανισθεί μέσα στη πυκνή ομίχλη με επιβλαβείς αναθυμιάσεις, ενώ οι πολίτες καλύπτουν τα πρόσωπα τους με μαντίλια και μάσκες και αποφεύγουν όσο μπορούν περισσότερο τους εξωτερικούς χώρους. Η καλύτερη θέα είναι ψηλά από το βοτανικό κήπο προς το λιμάνι της Σινγκαπούρης, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ασίας, ένα θέαμα εντυπωσιακότατο, που δεν θα ξεχάσω εύκολα,  με τα τάνκερ αγκυροβολημένα...  Οι τουρίστες απογοητεύηκαν, καθώς δε μπόρεσαν να δουν τίποτα απ’ αυτά, αντιθέτως ήταν υπό περιορισμό. 



Επίσης οι ελεγκτές πτήσης στο αεροδρόμιο Τσαντζι της Σιγκαπούρης είχαν εντολή να λαμβάνουν προφυλάξεις, λόγω της χαμηλής ορατότητας. Ο Πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιεν Λουνγκ ανακοίνωσε ότι «το νέφος μπορεί να κρατήσει αρκετές εβδομάδες μέχρι το τέλος της ξηρής περιόδου στην Ινδονησία και για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις» και με την παρότρυνση ότι θα το «περάσουμε μαζί»!



Ακόμη και τα McDonalds της χώρας έκλεισαν προσωρινά για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους τους. Ο υπουργός Λαϊκής Ευμάρειας και Πρόνοιας της Ινδονησίας, Αγκούνγκ Λακσόνο είπε: «Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης φέρεται σαν κακομαθημένο παιδί, δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι αρχές της Ινδονησίας είναι στο έλεος της Φύσης». Ωστόσο, ο υπουργός Δασών της Ινδονησίας ανακοίνωσε, πως θα προσπαθήσουν να «βομβαρδίσουν σύννεφα» για να προκληθούν βροχές στη Σουμάτρα, για να σβήσουν ταχύτερα οι πυρκαγιές.



Η υπουργός Περιβάλλοντος της Σιγκαπούρης Βίβιαν Μπαλακρίσναν δήλωσε: «Πρόκειται για τη χειρότερη περιβαλλοντική μόλυνση, που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ. Καμία χώρα ή η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να μολύνει τον αέρα εις βάρος της υγείας και της ευημερίας της Σιγκαπούρης».Η ατμοσφαιρική ρύπανση μακροπρόθεσμα ευθύνεται για περισσότερους θανάτους απ' ότι το AIDS και η ελονοσία μαζί.  Οι φωτογραφίες με τα νεκρά περιστέρια, που πεθαίνουν στον αέρα από τη μόλυνση και τα κτίρια πνιγμένα στο νέφος κάνουν το γύρω του κόσμου μέσα από τα social media.