Relative sites

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Γάτα, το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο



Μετά το νέο νόμο του Ιούλιο 2003, επιτρέπεται πλέον η διατήρηση μιας γάτας ή δύο γατών σε κάθε διαμέρισμα, ακόμη κι αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη διατήρηση τέτοιων ζώων, με την προϋπόθεση ότι παραμένουν στο ίδιο διαμέρισμα όπου διαμένει ο ιδιοκτήτης.



Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τις γάτες

 -Οι γάτες χρειάζονται διατροφή πλούσια σε πρωτεϊνες. Το τάϊσμα της γάτας συνεχώς με λαχανικά, θα οδηγήσει σταδιακά στην τύφλωση και τον θάνατο.

- Φρέσκο καθαρό νερό πάντα και να μην υπάρχουν κόκαλα στα φαγητά.

- Η σίτιση μιας γάτας με τροφή σκυλιών, θα την οδηγήσει σε κακή υγεία, στην τύφλωση και στο θάνατο.

- Οι γάτες κάνουν καλή παρέα στους ανθρώπους, αλλά προτιμούν να μένουν μόνες τους ένα διάστημα της ημέρας.

- Τα λουράκια με κουδουνάκι ή άλλα αξεσουάρ και στολίδια, μπορεί να αποβούν μοιραία για τη γατούλα σας. Το λουρί μπορεί να τη στραγγαλίσει, ενώ τα κουδουνάκια είναι πολύ ενοχλητικά για το ζώο.


- Χρειάζεται μια εκπαίδευση στη χρήση της άμμου υγιεινής.

-Πολλές νέες μητέρες μπορεί να ανησυχούν μήπως η γάτα είναι κίνδυνος για το αγέννητο μωρό, κυρίως από τον κίνδυνο να μολυνθεί με τοξόπλασμα το μωρό (παράσιτο από τα κόπρανα της γάτας). Καλύτερα να φροντίζει και αλλάζει τα πιάτα της γάτας  φορώντας γάντια μιας χρήσης, ή ακόμα καλύτερα, κάποιος άλλος από την οικογένεια πρέπει να αναλάβει αυτή τη δουλειά – μέχρι να σταματήσει να θηλάζει το μωρό.

-Η γάτα δεν χρειάζεται καθημερινό μπανιάρισμα, καθώς ως ιδιαίτερα καθαρό ζώο επιμελείται με προσοχή την καθαριότητα...της γούνας της, έτσι ώστε να μην χρειάζεται τη δική μας φροντίδα. Ωστόσο ένα πλύσιμο - όχι συχνότερα από μια φορά το μήνα – είναι απαραίτητο..

-Βάλτε μερικές σταγόνες από κατάλληλο λάδι στα μάτια της γάτας, για να τα προστατέψετε από τη σαπουνάδα. Γάτες με μακρύ τρίχωμα, καλό είναι να τις στεγνώσετε με το σεσουάρ των μαλλιών (στο χαμηλό), γιατί η τρίχα τους απαιτεί αρκετό χρόνο μέχρι να στεγνώσει.

- Προστασία από τους ψύλλους και να κάνει τακτικούς εμβολιασμούς.


-Αν έχετε σαπουνίσει τη γάτα σας, σφουγγίστε τα νερά από την ουρά και τα πόδια της με απορροφητικό χαρτί, γιατί αυτές οι περιοχές κρατούν συνήθως πολύ νερό και τυλίξτε την σε μια πετσέτα.

- Η γάτα δεν έχει περίοδο με αίμα. Αν εμφανιστεί αίμα τότε πρόκειται για  πυομήτρα. Το ζώο εμφανίζει ανορεξία, πυρετό, διόγκωση της κοιλίας ή και έκκριμα από το αιδοίο. Χορηγούνται αντιβιοτικά και κάνουμε χειρουργική αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών.

- Αν είναι άρρωστη ή τραυματισμένη πρέπει να γίνει επίσκεψη στον κτηνίατρο. Φροντίδα όταν λείπουμε διακοπές!


- Χρειάζεται ένα ξύλο για να ξύνει τα νύχια της, που όμως κάνουν πολλές ζημιές σε έπιπλα και χαλιά.

-Από τις πιο γνωστές ράτσες είναι η περσική, η σιαμέζικη, η γάτα της Νήσου του Μαν, που είναι χωρίς ουρά και η γάτα Αγκύρας.

- Ένα άλλο γνωστό γενικά είδος γάτας είναι η αγριόγατα της Ευρώπης (Felis silvestris). Η αρχαιότερη γάτα, τύπου Felis Silvestris, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ένα τάφο στην Χοιροκοιτία, όπου βρισκόταν ξαπλωμένη δίπλα στον αφέντη της και υπολογίζεται ότι θάφτηκε εκεί πριν 9.500 χρόνια!

- Στην αρχαία Αίγυπτο λατρευόταν ως θεά και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πέθαινε κάποια γάτα, οι ιδιοκτήτες της ξύριζαν τα φρύδια τους σε ένδειξη πένθους.

 

Οι γάτες έχουν συνδεθεί με το μυστήριο, τη μαγεία και την τύχη (θετικά και αρνητικά)

* Οι Έλληνες έχουν προλήψεις για τη μαύρη γάτα.

* Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι οι γάτες διώχνουν το διάβολο. Πολλά γαλλικά σπίτια έχουν μια κεραμική γάτα στις στέγη.

* Στη Σκανδιναβία δωρίζουν μαύρα γατάκια για γαμήλιο δώρο σαν σύμβολο τύχης και αιώνιας αγάπης.

* Μία άλλη προκατάληψη των Γάλλων λέει ότι μία μαύρη γάτα σε διασταύρωση πέντε δρόμων, όποιος την ακολουθήσει θα βρει ένα θησαυρό.

*Στην Κίνα όλες οι γάτες θεωρούνται σύμβολα τύχης και χαράς. Πιστεύουν ότι το βλέμμα της γάτας διώχνει το κακό πνεύμα του διαβόλου

*Μία σκοτσέζικη παροιμία λέει ότι αν μία μαύρη γάτα φτάσει στο σπίτι σας θα σας χαρίσει μακροζωία.

* Στη Δυτική Ευρώπη όταν μία γάτα γλύφει τα αυτιά της μάλλον έρχεται βροχή σύντομα.      Στις Η.Π.Α. αν μία μαύρη γάτα διασχίσει το δρόμο τότε σημαίνει ότι κάτι άσχημο θα συμβεί ή μία ατυχία θα υπάρξει στο άτομο που την είδε. Για το ίδιο γεγονός στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αυστραλία πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο.

* Στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες βοηθούν στη θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ιδιαίτερα στα παιδιά.

* Στην αρχαία Αίγυπτο αν κάποιος σκότωνε γάτα η τιμωρία ήταν ο θάνατος. Πίστευαν ότι οι γάτες κρατάνε το ήλιο στα μάτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

* Οι Ιταλοί όταν δουν μια μαύρη γάτα στον δρόμο πιστεύουν πως είναι ένδειξη του ότι ο διάβολος είναι παρών.

* Στην Αγγλία και την Ιρλανδία είναι καλορίζικες, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία έχουν ταυτιστεί με την ενσάρκωση του σατανά ή με τις μάγισσες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου