Relative sites

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Η διαχείριση του πλακούντα και η ρύπανση στο περιβάλλον



Τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί θέμα στη χώρα σχετικά με τον πλακούντα από τοκετούς, κυρίως για τις γυναίκες, που γεννάνε στο σπίτι και πως θα πρέπει να τον διαχειρίζεται η καθεμιά. Ήδη υπήρξαν κάποιες ποινές για ρύπανση περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξεδώθηκε σχετική Οδηγία για τους κατ’ οίκον τοκετούς από τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την Οδηγία αυτή, ο πλακούντας χαρακτηρίζεται Επικίνδυνο Ιατρικό Απόβλητο και μόνοι οι φορείς με εγκεκριμένη άδεια θα πρέπει να προχωρούν σε διαχείριση του. Οι Οικολόγοι Ελλάδος κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
 Συνήθως οι γυναίκες, που επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι  θέλουν να διαχειρίζονται οι ίδιες τον πλακούντα τους, αφού υπάρχει και το θέμα σύνδεση μάνας - βρέφους. Σε διάφορες χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρεττανία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Ολλανδία, στον Καναδά είναι απολύτως νόμιμο η γυναίκα να κρατάει τον πλακούντα και μπορεί να τον θάβει ακόμη και στον κήπο της. Επίσης στο θέμα της αποτέφρωσης πλακούντα προκύπτουν πολλά θέματα βιοηθικής, εφόσον δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος, ενώ το κόστος (100-150 ευρώ) από ιδιωτικές εταιρείες επιβαρύνει τα νέα ζευγάρια.


Ήδη στη χώρα μετά από έλεγχο ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, όπου γίνεται καταγραφή αν ο τοκετός πραγματοποιήθηκε κατ’ οίκον ή σε μαιευτήριο, εντοπίστηκαν οι επαγγελματίες υγείας και τα ζευγάρια, που συμμετείχαν σε τοκετούς στο σπίτι και θα εξεταστούν ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων. Μέχρι στιγμής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε 79 άτομα (5 γιατροί, 1 μαία και 73 γονείς) και για τη ρύπανση περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση, αφού δεν έγινε «παράδοση» του πλακούντα σε εταιρίες διαχείρισης. Οι πολίτες δηλώνουν ότι δεν είχε ενημερωθεί κανείς για τις έρευνες αυτές από τις δικαστικές αρχές. Το Δεκέμβριο του 2012 στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε πειθαρχικά μαία που αναλάμβανε τοκετούς στο σπίτι με βασική κατηγορία την μόλυνση του περιβάλλοντος από “επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα” και της αφαίρεσαν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρόνο. 


Οι οικολόγοι έχουν κατεθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα :

1.Εκτιμά ότι θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στη λεχώνα να διαχειρίζεται η ίδια τον πλακούντα της, αντί να της επιβάλλεται ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης;
2. Εκτιμά ότι η Οδηγία που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τους κατ’ οίκον τοκετούς, αλλά και για την δημιουργία αρχείου προσώπων, που συμμετέχουν σε τοκετούς στο σπίτι είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία;
3. Διαθέτει πληροφορίες για τη σχετική νομοθεσία σε άλλα κράτη-μέλη;
4. Διαθέτει στατιστικά στοιχεία για τα ποσοστά των γυναικών που γεννούν στο σπίτι σε άλλα κράτη-μέλη;



Ο ΕΟΠΠΥ και το επίδομα για γέννες κατ’οίκον

Αναστάτωση και φόβους έχει προκαλέσει και ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπου μόνο όσες νέες μητέρες γεννήσουν στο σπίτι ή οπουδήποτε εκτός μαιευτηρίου δικαιούνται το επίδομα τοκετού 900 ευρώ. Υπάρχουν φόβοι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να υπάρξουν γυναίκες, που θα προτιμήσουν να γεννήσουν κατ’οίκον με πιθανές επιπλοκές κι όλους τους κινδύνους, που συνεπάγεται αυτό, μόνο και μόνο για να λάβουν το ποσό. Στο στόχαστρο του ΕΟΠΥΥ έχουν μπει  κομπίνες κλινικών, που σχετίζονται με τους τοκετούς, καθώς το 2012 καταβλήθηκαν επιδόματα τοκετού ύψους 19 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ με Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών διεκδικεί επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες. Διεκδικεί αυξήσεις ενίχυση, δηλαδή ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω των σημερινών δύσκολων συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου