Στα διάφορα φυτά δεν βρίσκεται
αυτούσια η βιταμίνη, αλλά σε αρκετά λαχανικά και φρούτα εμπεριέχονται διάφορα
συστατικά και χρωστικές που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Η
κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης Α στον οργανισμό είναι περίπου 4-5000 ΙU την
ημέρα Επίσης είναι δυνατόν να προκληθεί
αβιταμίνωση Α είτε από ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, είτε από τη μη κατανάλωση
τροφών που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου, όπως το γάλα και τα προϊόντα
του. Το γάλα πλούσιο σε βιταμίνη Α και Β2.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ανά 100 γρ τροφίμων (RE)
Καρότα ωμά
2.813
Καρότα βραστά
2.455
Πικραλίδα βραστή
1.170
Βρώμη 900
Σπανάκι βραστό
819
Καλαμπόκι νιφάδες
751
Λάχανο βραστό
740
Βερίκοκα αποξηραμένα
724
Σπανάκι ωμό 643
Κόλιανδρο 613
Αρακάς με καρότο
577
Μαϊντανός 520
Παντζάρια βραστά
510
Νεροκάρδαμο ωμό
470
Πράσα ωμά 435
Ραδίκια ωμά 400
Μάνγκο ωμό 389
Πεπόνι αργίτικο 322
Μπρόκολο ωμό 300
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου