Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Kρύο ...κάνει κρύο στον πλανήτη!



Απόψε περιμένουμε κρύο και χιόνι και στην Αττική. Όλη η ορεινή Ελλάδα ντύθηκε στ’ άσπρα κι από απόψε θα χιονίσει ακόμη και στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης!  Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις εντάσεων 8 με 9 και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 10 μποφόρ! Σίγουρα ανοικτά της Λήμνου και Λέσβου οι «δράκοι» θα βγουν στο κύμα... εκεί σε μερικά σημεία ξεπερνάει τα 11 μποφόρ! Οι προβλέψεις λένε πως σταδιακά στα βόρεια θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και είναι λογικό, καθώς το κύμα χιονιού, που έρχεται από την Ουκρανία θα πλήξει κυρίως τα νότια της χώρας.



Τι γίνεται όμως και στους Πόλους της Γης; Εδώ έχουμε μεσογειακό σχετικά ήπιο κρύο, σε σχέση με το ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών φέτος στην Ανταρκτική. Δύο δορυφόροι κατέγραψαν σε μερικά σημεία κατά μήκος 600 μιλίων στην Ανατολική Ανταρκτική θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 134 μέχρι 137 βαθμούς Fahrenheit. Το 2010, στις 10 Αυγούστου, η ανατολική Ανταρκτική έσπασε κάθε ρεκόρ ως το πιο κρύο μέρος στον πλανήτη με θερμοκρασία -93,2 βαθμών Κελσίου. Η NASA κατέγραψε το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας σε θύλακες αέρα εγκλωβισμένου σε κορυφογραμμή της Ανατολικής Ανταρκτικής. Δεν καταγράφηκε όμως στο βιβλίο Γκίνες, διότι μετρήθηκε από δορυφόρους κι όχι θερμόμετρα. Ο αέρας, που παγώνει κοντά στην επιφάνεια της κορυφογραμμής κυλά προς τα κάτω επειδή είναι πυκνότερος και καταλήγει μέσα σε πολύ ρηχούς τοπογραφικούς θύλακες. Το παλαιότερο ρεκόρ ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου του 1983.


“Ποτέ δεν έχω βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες, σε τόσο κρύο και ελπίζω ποτέ να μη βρεθώ” είπε ο Ted Scambos, ο επικεφαλής επιστήμονας του National Snow and Ice Data Center. “Μου έχουν πει ότι κάθε ανάσα είναι επώδυνη και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός για να μη παγώσει μέρος του λαιμού ή των πνευμόνων σου, καθώς εισπνέεις», συνέχισε ο Δρ. Τεντ Σκάμπος. Όλα αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο από επιστήμονες με επικεφαλής τον Δόκτορα Scambos του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν οι θερμοκρασίες ρεκόρ της ανατολικής Ανταρκτικής είναι 50 βαθμούς χαμηλότερες από την Αλάσκα και τη Σιβηρία. Καταγράφονται τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες σε υψηλά υψόμετρα, όπου ο εξαιρετικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα με μεγάλη αποτελεσματικότητα.



Το νέο σημείο ρεκόρ των -93,2 βαθμών καταγράφηκε σε γεωγραφικό πλάτος 81,8 μοιρών νότια και γεωγραφικό μήκος 59,3 μοιρών ανατολικά, σε υψόμετρο περίπου 3.900 μέτρων. Οι επιστήμονες όταν διεξάγουν έρευνα στην ανατολική Ανταρκτική, όπου κατεγράφη και το ρεκόρ,  χρησιμοποιούν αναπνευστήρα και ειδικό εξοπλισμό, που μεταφέρει τον αέρα από τα μανίκια στα ρούχα τους, ώστε να θερμαίνεται για να αναπνεύσουν. Οι ψυχροί θύλακες της Ανταρκτικής διασχίζουν μεγάλη έκταση σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στο Θόλο Α (Άργος) και στον Θόλο F (Φούτζι), όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των μείον 92 και μείον 94 βαθμών Κελσίου. Τα νέα για  το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας ενθουσίασαν τους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο υπογραμμίζουν πως ένα εξαιρετικά παγωμένο σημείο στη Γη δεν ακυρώνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Αντίθετα ισχύουν για τον Βόρειο Πόλο, αφού μια μελέτη του Αμερικανικού Ναυτικού (US Navy) προβλέπει ότι το 2016 θα έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πάγους στον Αρκτικό (summer ice free Arctic). Κάνοντας προσομοίωση με το μοντέλο και τους ταχύτατους ρυθμούς της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Η μελέτη έχει γίνει από τον ερευνητή Professor Wieslaw Maslowski και δημοσιεύτηκε στο Annual Review of Earth and Planetary Sciences. Τα στοιχεία βασίζονται σε μελέτη από τον Οκτώβρη – Νοέμβρη 2007 και με το ρυθμό περισσοτέρων από 9,000 km3 απώλειας πάγων. Όμως οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν και εντός συνόρων ακραία καιρικά φαινόμενα με χιόνια, όπως η κακοκαιρία με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες αυτές τις ημέρες. Κατάλευκο από χιόνι είναι μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.. από το Τέξας μέχρι το Οχάιο... από τη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα, που ο υδράργυρος έχει βούτηξει ακόμη και 29 βαθμούς κάτω απο το μηδέν μέχρι τη Νέα Υόρκη. Ο πάγος και το χιόνι ανάγκασε τα αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν για ώρες σε πολλές Πολιτείες, ενώ έσσερις άνθρωποι στο Σάν Φρανσίσκο έχασαν τη ζωή τους απο υποθερμία και έξι απο δυστυχήματα στους παγωμένους δρόμους.



Φεύγοντας από τις ΗΠΑ και αναφέροντας ότι στη Καλιφόρνια, δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν μέχρι και 1 μέτρο από νερό, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν χιονιά. Δυστυχώς στη Βόρεια Ευρώπη, η κακοκαιρία προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων. Μπορεί η θυελλώδης καταιγίδα, που χτύπησε απο τη Σκωτία μέχρι τη Σουηδία, τη Δανία και την Πολωνία να δείχνει ότι υποχωρεί, όμως το νέο κύμα από Ουκρανία φέρνει χιόνια και στην αυλή μας. Στη Βρετανία οι χιλιάδες κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, αφού τα είχαν εγκαταλείψει. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ουκρανία τη προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 300 περιοχές, ενώ τη προηγούμενη Τρίτη (4/12) η μεγάλη χιονόπτωση στη Μόσχα προκάλεσε μεγάλα μποτιλιαρίσματα και η σύνδεση της με την Αγία Πετρούπολη είχε διακοπεί από το πέρασμα του χιονιά.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ελληνικά παραδοσιακά γλυκά!




Μετά την επιτυχία, που ‘χαν οι συνταγές των παραδοσιακών γλυκών της Λήμνου και ενόψει των εορτών, σκέφθηκα ότι θα ήταν υπέροχο να αναρτήσω στο μπλογκ κι άλλες παραδοσιακές συνταγές. Και εκεί ήταν τα δύσκολα... μα γιατί η ελληνική παράδοση είναι τόσο πλούσια και δεν ήξερα τι να διαλέξω απ’ όλους αυτούς τους θησαυρούς. Έτσι έκανα μια μικρή επιλογή για το γιορτινό σας τραπέζι!



Χατάδες Καρπάθου



Για 50 – 60 χατάδες



Για τη ζύμη

4 κούπες αλεύρι

¾ κούπας βούτυρο φρέσκο ή γάλακτος

1/2 κούπα αλισίβα

½ κούπα λάδι

1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ

½ κούπα λάδι

¼ κούπα χυμός πορτοκαλιού

1 κρόκος αυγού

½ κούπα ζάχαρη



Για τη γέμιση

1 κούπα σουσάμι

Λίγο μοσχοκάρυδο

1 κούπα αμύγδαλο, ασπρισμένα, καβουρντισμένα και χονδροκομμένα

1 κουταλάκι γαρύφαλο

1 κουταλάκι κανέλλα



Για το σιρόπι της γέμισης

½ κούπα νερό

¾ κούπας ζάχαρη



Για το πασπάλισμα

Ανθόνερο

Άχνη ζάχαρη



Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη χτυπώντας το βούτυρο μαζί με το λάδι, την αλισίβα, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τον κρόκο. Έπειτα ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέηκιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο λίγο στο μείγμα... χτυπώντας μέχρι να μαλακώσει η ζύμη.  Ετοιμάζουμε τη γέμιση καβουρδίζοντας το σουσάμι και ανακατεύοντας το με την αμυγδαλόψυχα. Βράζουμε το σιρόπι και το προσθέτουμε στο μείγμα των αμυγδάλων μαζί με το γαρύφαλο, κανέλλα και μοσχοκάρυδο.  Παίρνουμε κομματάκια ζύμης, όσο ένα μεγάλο καρύδι, τ’ανοίγουμε με τη παλάμη μας σε μικρή πιτουλα, βάζουμε στη μέση λίγη από τη γέμιση και την κλείνουμε δίνοντας σχήμα μισοφέγγαρου.  Τοποθετούμε τους χατάδες σε ταψάκι αλειμμένο με λάδι ή βούτυρο, και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, προθερμασμένο επί 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς. Τους βγάζουμε από τον φούρνο και τους ραντίζουμε με ανθόνερο... και τέλος πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.





Γλυκά «ψαράκια» Τήνου



Για 70 – 75 ψαράκια



Για το φύλλο

4 κούπες αλεύρι σκληρό

1 αυγό

Ελάχιστο αλάτι

3 κουταλιές ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο

1 πορτοκάλι= το χυμό

¼ κούπας ούζο ή ρακί

¼ κούπας νερό



Για τη γέμιση

4 κούπες καρυδόψιχα

1 κούπα μπαγιάτικο άσπρο ψωμί τριμμένο

1 κουταλιά κανελλογαρύφαλα

Ξύσμα πορτοκαλιού



Για το τηγάνισμα

Αραβοσιτέλαιο



Για το πασπάλισμα

½ κιλό άχνη ζάχαρη



Ετοιμάζουμε το φύλλο, βάζοντας στη λεκάνη το αλεύρι. Κάνουμε στη μέση μια λακκουβίτσα για να ρίξουμε το αυγό, το αλάτι, το χυμό πορτοκαλιού, το ούζο και το λάδι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά τόσο νερό, ώστε η ζύμη να είναι μέτρια. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ζεσταίνοντας το μέλι. Αλέθουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμί (χωρίς κόρα)... και τ’ανακατεύουμε με το μέλι και τα κανελλογαρύφαλα.  Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλλάκια σε μέγεθος περίπου πορτοκαλιού. Ανοίγουμε σε πολύ λεπτά φύλλα και τα κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και το διπλώνουμε σε σχήμα ψαριού. Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν. Όταν τελειώσουμε, τηγανίζουμε τα «ψαράκια» λίγα – λίγα σε καυτό λάδι ... μέχρι να ροδίσουν.  Τα αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όταν κρυώσουν, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.




Μαρμαρίτες Λήμνου



Οι πιτούλες αυτές είναι η πιο εύκολη συνταγή, γιατί γίνονται με αλεύρι, νερό και λίγη σόδα, χωρίς γέμιση και απλά τις γλυκαίνουν με μέλι ή πετιμέζι. Ψήνονταν τα παλαιά χρόνια πάνω σε πέτρα ή μέσα σε φούρνο, τη παραμονή των Φώτων .... για να τις πάρουν τα καλικαντζαράκια και να φύγουν απ’ το σπίτι! Σήμερα μπορούμε να τις τηγανίσουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και να τις μελώσουμε μετά.





Μικρασιάτικα κάλαντα



Θυμίζουν παστέλι, αλλά δεν είναι... Έχουν σχήμα φύλλου από ψιλοτριμμένη καρυδόψυχα με σιρόπι.



Περίπου 35 κάλαντα



2 κούπες καρυδόψυχα

2 κούπες ζάχαρη

½ κούπα νερό

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

70 λεμονόφυλλα ή δαφνόφυλλα (ή νεραντζόφυλλα)



Πλένουμε καλά τα φύλλα και τα κρατάμε κάπου απλωμένα.  Σε τηγάνι ρίχουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τη καρυδόψυχα σβήνοντας τη φωτιά... ανακατεύουμε το μείγμα για 2 λεπτά. Όταν κρυώσει το μείγμα παίρνουμε μια μικρή ποσότητα με βρεγμένο κουταλάκι και την απλώνουμε πάνω σε ένα φύλλο. Έπειτα καλύπτουμε με δεύτερο φύλλο...ώστε το μείγμα να πάρει το σχήμα των φύλλων. Όταν κρυώσει εντελώς το γλυκό, αφαιρούμε τα φύλλα...και μένει το σχήμα τους. Τα σχήμα «φυλλάκια» σερβίρονται σε πιατέλα.



Καρυδάτα Εύβοιας



Τα μαστιχωτά γλυκά με γεύση καρυδιού προσφέρονται κυρίως τα Χριστούγεννα... θυμίζουν ως συνταγή τους καρυδοκουραμπιέδες της Αρκαδίας.



Για περίπου 60 καρυδάτα



1 κιλό καρυδόψυχα

1 κούπα τριμμένη φρυγανιά

8 ασπράδια αυγού

1 κούπα ζάχαρη

1 κουταλιά κανέλλα

½ κουταλάκι γαρύφαλο



Για το πασπάλισμα

Ανθόνερο

Άχνη ζάχαρη



Αλέθουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τ’ανακατεύουμε με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και τα κανελλογαρύφαλα.  Χτυπάμε μαρέγκα τα 8 ασπράδια αυγού και τ’ ανακατεύουμε με το μείγμα καρυδιών. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε ένα τέταρτο της ώρας σε μέτριο φούρνο, προθερμασμένο στους 175 βαθμούς.  Όταν βγουν τα αλείφουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.



Ισλί Πόντου



Αυτά τα εξαιρετικά γλυκάκια θυμίζουν μελομακάρονα και η συνταγή ήρθε στην Ελλάδα από τους Έλληνες του Πόντου, που μαζί έφεραν και ένα ειδικό τσιμπιδάκι που κάνει ανάγλυφη την επιφάνεια τους.



Για περίπου 55 ισλί



8 κούπες αλεύρι

1 κούπα βούτυρο γάλακτος

1 κούπα αλισίβα

1 κούπα αραβοσιτέλαιο

1 κούπα ζάχαρη

¼ κούπας μπράντυ

1 κούπα χυμός πορτοκαλιού

1 κουταλιά κανέλλα

1 κουταλάκι σόδα



Για τη γέμιση

250 γρ. καρυδόψυχα (καβουρδισμένη & χονδροκομμένη)

1 πορτοκάλι = το ξύσμα

1 κούπα άχνη ζάχαρη

1 κουταλιά κανέλλα

½ κουταλάκι γαρύφαλο



Για το σιρόπι

1 κούπα μέλι

1 κούπα ζάχαρη

¾ κούπας νερό

½ χυμό λεμονιού



Ετοιμάζουμε τη ζύμη... χτυπώντας στο μπλέντερ το αραβοσιτέλαιο με το βούτυρο και προσθέτοντας την αλισίβα, το μπράντυ, τη ζάχαρη, τη κανέλλα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.  Αλλού ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε λίγη ζύμη στο μέγεθος καρυδιού και την ανοίγουμε στη παλάμη μας.  Τοποθετούμε στη μέση της ζύμης μια κουταλιά γέμιση και την κλείνουμε. Το σχήμα είναι τριγωνικό ή οβάλ και με το ειδικό τσιμπιδάκι δημιουργούμε τα ανάγλυφα.  Τοποθετούμε τα ισλί σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς. Όταν μισοκρυώσουν τους κάνουμε μικρές τρύπες σε 5-6 σημεία, ώστε όταν ρίξουμε το σιρόπι να μπορεί να διεισδύσει στη γέμιση.  Προσπαθούμε το σιρόπι να μη γίνει πηχτό και όταν σιγοβράζει, βυθίζουμε τα κρύα ισλί για μερικά δευτερόλεπτα... κι έτοιμα για την πιατέλλα!



Τα πουγκιά της Λέρου



Γλυκά πουγκιά γίνονται σε όλα τα Δωδεκάνησα...στη Πάτμο, τη Κάλυμνο, τα μοσχοπουγκιά χωρίς φύλλο της Ρόδου και μάλιστα θυμίζουν τα Κρητικά «πατούδα».



Για περίπου 45 πουγκιά

Για το φύλλο

4 κούπες αλεύρι

200 γρ. βούτυρο γάλακτος

100 γρ. αραβοσιτέλαιο

1 αυγό

1 κουταλάκι κανέλλα

1 κουταλάκι μπέηκιν πάουερ

Λίγο μοσχοκάρυδο



Για τη γέμιση

1 ½  κούπα σπασμένα αμύγδαλα

1 ½ κούπα σπασμένα πικραμύγδαλα

1 κούπα ψωμί τριμμένο (χωρίς κόρα, άσπρο)

½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

½ κούπα ανθόνερο



Για το σιρόπι της γέμισης

½ κούπα νερό

1 ½ κούπα ζάχαρη

¼ κούπας ανθόνερο



Για το πασπάλισμα

Ανθόνερο

Άχνη ζάχαρη



Φτιάχνουμε τη ζύμη για ν’ ανοίξουμε φύλλο. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι, τ’αυγό, τα μπαχαρικά και το μπράντυ.  Προσθέτουμε τ’ αλεύρι σιγά σιγά και προσθέτουμε και λίγο νερό.  Η ζύμη πρέπει να θυμίζει σε μαλακότητα, τη ζύμη των κουραμπιέδων. Παίρνουμε τη μπάλλα ζύμης και την αφήνουμε κάπου να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Τότε ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και τα ετοιμάζουμε.  Επίσης ετοιμάζουμε και το σιρόπι της γέμισης, που βράζει για 10 λεπτά περίπου. Ανοίγουμε τη ζύμη, που έχει ξεκουραστεί, σε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών και τη κόβουμε σε δίσκους διαμέτρου 8 εκατοστών. Σε κάθε στογγυλό πιτάκι βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρο ή πουγκί.  Όταν γεμίσουν τα «πουγκιά» τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.  Τέλος ανακατεύουμε νερό και ανθόνερο και ραντίζουμε ή αλείφουμε τα πουγιά με πινέλο. Τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.





Τα πουντζά της Αστυπάλαιας



Μελωμένες τηγανητές τυρόπιτες του νησιού



Για περίπου 40 πουντζά

4 κούπες αλεύρι,

½ κούπα ελαιόλαδο

¾ κούπας νερό



Για τη γέμιση

2 κούπες μυζήθρα χλωρή Αστυπάλαιας

1 ½ κούπα κοπανιστή

½ κούπα ψιλοκομμένος δυόσμος



Για το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο

Μέλι για να τα περιχύσουμε



Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι, το λάδι και λίγο λίγο το νερό. Για μισή ώρα αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και ανακατεύουμε καλά το χλωρό τυρί με τη κοπανιστή και τον δυόσμο.  Χωρίστε τη ζύμη σε μικρά μπαλλάκια και ανοίξτε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 10 – 12 εκατοστών.  Βάζουμε σε κάθε δίσκο γέμιση και κλείνουμε το φύλλο σχηματίζοντας μισοφέγγαρα.  Σε τηγάνι έχουμε κάψει το λάδι και τηγανίζουμε τα πουντζά.  Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα περιχύνουμε με μέλι.



«χαλουβάς» της Νισύρου



Για 40 κομμάτια

7 κούπες αλεύρι

2 κούπες ελαιόλαδο

2 κούπες αμύγδαλα (ασπρισμένα και χονδροκομμένα)

2 ½ κούπες νερό

1 κουταλιά κανέλλα

2 κουταλάκια σόδα

Ξύσμα λεμονιού

Μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα

¼ κούπας ούζο



Για το σιρόπι

2 κούπες νερό

3 κούπες ζάχαρη

½ χυμός λεμονιού

Κανέλλα ξύλο



Βράστε σε μια κατσαρόλα το λάδι, το νερό, τ’αμύγδαλα, τη κανέλλα και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να κοχλάσει.  Στο ούζο διαλύστε τη σόδα και προσθέστε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.  Σε ένα ταψί απλώνουμε το μείγμα και μετά το χαράζουμε σε ρόμβους.  Πάνω σε κάθε ρόμβο στολίστε ένα άσπρο αμύγδαλο..  Ψήστε τον χαλβά από τη Νίσυρο για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.  Ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε τη ζάχαρη με το νερό και το μασουράκι κανέλλας για περίπου 5 λεπτά... και προς το τέλος ρίξτε το λεμόνι.  Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο, το αφήνουμε να μισοκρυώσει και περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι.  

  



Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Φαγητό με χριστουγεννιάτικη «χρυσόσκονη»



Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα είναι εδώ... στολίζουμε, τρέχουμε για δώρα και υποχρεώσεις, ψάχνουμε για εορταστικές συνταγές και κοιτάμε τις τιμές στους μπουφέδες των ξενοδοχείων... άλλοι ψάχνουν μια καλή τιμή για ένα ταξίδι, άλλοι προγραμματίζουν εξόδους σε κάποιο εστιατόριο ή για ψυχαγωγία (θέατρο, όπερα, κέντρο...) κι άλλοι σχεδιάζουν το πρόγραμμα των εορτών με τους αγαπημένους τους...  Μέσα στη οικονομική κρίση κι όμως καινούργια πράγματα γίνονται... και χρειαζόμαστε και τη «χρυσόσκονη», αφού μέχρι και ο χρυσός μπαίνει σε πολλά εδέσματα και εορταστικά γλυκά!  Πραγματικά λόγω εορτών διάσημες δημιουργίες... από χάμπουργκερ μέχρι μακαρόν ντύνονται με χρυσό. Μη ξεχνάτε ότι κάποιες δημιουργίες απευθύνονται σε αγορές, όπως του Παρισιού και του Λονδίνου, όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν και προτίθονται να ξοδέψουν υπερβολικά ποσά μέσα στις γιορτές.



Οι Έλληνες έχουν μια δυναμική παρουσία στο Λονδίνο προωθώντας τα ελληνικά γνήσια παραδοσιακά προϊόντα και πολλά νέα μαγαζιά πάνε πολύ καλά.  Έτσι και το εστιατόριο Ergon, της σειράς των καταστημάτων «Έργον» με νόστιμη ελληνική κουζίνα, που επιμελείται ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Θα λειτουργεί στη καρδιά του Λονδίνου (16 Picton Place, κοντά Bond Street station) προσφέροντας νοσταλγικές γεύσεις σε νέα δημιουργικά πιάτα (π.χ. με λουκάνικο Τζουμάγιας, πιπεριές Φλωρίνης, ντοματάκια Σαντορίνης, τυρί μετσοβόνε, προσούτο Ευρυτανίας...).


 Επίσης καλές κριτικές έχει και το νέο κατάστημα «Έργον» της Νέας Ερυθραίας (Χαριλάου Τρικούπη 125). Τα καταστήματα ξεκίνησαν από το Sani στην Χαλκιδική, μετά στην Θεσσαλονίκη, την Σκιάθο, τη Ρόδο και τώρα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Τα ράφια προσφέρουν επιλογές ελληνικών προϊόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που τυποποιούν με την επωνυμία τους. Το Έργον της Νέας Ερυθραίας είναι εντυπωσιακό και μεγάλο μαγαζί με χαρακτηριστικό βιομηχανικό design, άφθονο γυαλί, ξύλο και μέταλλο.




Στο εξωτερικό δημιουργοί, σεφ, σχεδιαστές...  ετοιμάζουν καινούργια πράγματα ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια «εισαγωγή» των ανθρώπων της μόδας και των μεγάλων σχεδιαστών στο χώρο του φαγητού...που οι δημιουργίες τους απευθύνονται στον ουρανίσκο μας.  Επώνυμοι σεφ προσφέρουν τα ακριβότερα τους πιάτα...ακόμη κι αν αυτά είναι πίτσα!  Στο Gordon Ramseys Maze Restaurant Pizza σερβίρεται μια από τις ακριβότερες πίτσες του κόσμου (λεπτή ζύμη κρούστας με κρεμμύδι, λευκή τρούφα, τυρί fontina, μοτσαρέλλα, πανσέτα, μανιτάρια cep, αγριολάχανο...).... περίπου 178 δολλάρια, αλλά εξαρτάται από το ποσοστό τρούφας, που θα ζητήσετε στα υλικά! Το ακριβό πιάτο του Chef Olivier είναι το Limousins Sausage and Mash, που κι αυτό περιέχει μαύρες τρούφες και κρασί Μπορντώ ...και στοιχίζει περίπου 115 δολλάρια!



Στα γλυκά σίγουρα είδηση είναι η συνεργασία της Nina Ricci με το παριζιάνικο Laduree για την δημιουργία μιας καινούριας σειράς μακαρόν, που θα είναι εμπνευσμένα από την υψηλή ραπτική  της. Ο παριζιάνικος οίκος είναι σε εγρήγορση για το λανσάρισμα επίσης ενός αρώματος βασισμένου στις γεύσεις και τις μυρωδιές των διάσημων μακαρόν. Γι’αυτό η Nina Ricci, ο  Olivier Cresp μαζί με τον head chef patissier του Laduree, τον Vincent Lemains, δουλεύουν πάνω στο τελικό αποτέλεσμα... τα μακαρόν με αρώματα και γεύσεις βανίλιας, γκρέηπφρουτ, περγαμόντου και τριαντάφυλλου! Τα μακαρόν θα ονομάζονται “La Tentation de Nina” και θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα με το άρωμα στις 20 Ιανουαρίου του 2014!



Στον Ντουμπάι όμως θα στολίσει πολλούς μπουφέδες μεγιστάνων το Golden Phoenix Cupcake, που είναι ένα από τα ακριβότερα καπκέικς του κόσμου! Φτιαγμένο από φίνα σοκολάτα ντυμένο με χρυσό 23 καρατίων, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του. Πωλείται στο κατάστημα Dubai’s Bloomsbury’s Cupcakes store και το κάθε κομμάτι cupcake πωλείται 1.000 δολλάρια. Μπροστά λοιπόν, σ’αυτό το πανάκριβο cupcake, δεν θα σας φανεί τόσο ακραίο το ποσό για μια πίτα του Βρετανού chef Charlie Bigham, που χρόνια η εταιρεία του ειδικεύεται στο έτοιμο φαγητό υψηλής ποιότητας. Ήδη από αυτή την εβδομάδα, κυκλοφορεί μια πίτα, η Swiss pie, που στοιχίζει 314,16 λίρες! To έδεσμα Swiss Pie μπορείτε να το παραγείλετε μόνο τηλεφωνικά... και έρχεται μέσα σε ειδική αλουμινένια συσκευασία, που το μεταφέρει όχι απλό delivery boy, αλλά security guard με ντισάιγκν χειροπέδα δεμένη στον καρπό του.



Το πανάκριβο πιάτο του σεφ Charlie φτιάχνεται από βρετανικό αστακό, φρεσκοψαρεμένα χτένια, σολομό και στρείδια από την Σκωτία, όλα ποσαρισμένα σε σάλτσα σαμπάνιας Dom Perignon, μέσα σε μια φωλιά από λευκή τρούφα Alba, πουρέ από πατάτες Yukon Gold heritage...η πίτα είναι πασπαλισμένη με crumbles από βρώσιμο χρυσό. Σερβίρεται μέσα σε δισκάκι φτιαγμένο από φύλλο χρυσού 24 καρατίων και συνοδεύεται από amuse bouche χαβιαριού Beluga. Όμως το πιο ακριβό χαβιάρι αυτά τα Χριστούγεννα, προέρχεται από το Ιράν και είναι το Almas caviar, το πιο εξεζητημένο και πολύ σπάνιο. Το 1 κιλό πωλείται μέσα σε χρυσή κονσέρβα 24 καρατίων και στοιχίζει 25.000 δολλάρια, καθώς τα μικρότερα κομμάτια πωλούνται περίπου 1.250 αμερικάνικα δολλάρια.


 Ο χρυσός όμως επιμένει και στο σούσι... Sushi Del Oriente, το nigiri sushi  τυλίγεται σε φύλλα χρυσού 24 καρατίων και στολίζεται με 5 Αφρικανικά διαμάντια 0.20-carat, που σερβίρονται από τον διάσημο σεφ Angelito Araneta Jr της πρωτοπόρας γαστρονομικής εταιρείας Karat Chef.  Κάθε κομμάτι σούσι κοστίζει 2.034 δολλάρια.



Και πάμε σε ένα από τα ακριβότερα μπέργκερ...το Le Burger Extravagant των 293 δολλαρίων! Φτιάχνεται από ιαπωνικό μοσχάρι waygu beef με 10 βότανα, βούτυρο λευκής τρούφας, αλατισμένο με Alderwood smoked pacific sea salt, με τσένταρ τυρί, με μαύρες τρούφες και τηγανιτό αυγό quail egg. Σερβίρεται σε ένα ρολό βουτυρωμένο με λευκή τρούφα (Campagna roll) και στο τελείωμα  με blini, κρέμα (crème fraiche) και με χρυσό χαβιάρι Kaluga golden caviar. Τα χάμπουγκερ όμως που έχουν κλέψει τη παγκόσμια σκηνή έρχονται από την Γαλλία. Εκεί δύο σχεδιαστές,  Quentin και Thomas πραγματικά παίζουν με το comfort food, που λέγεται χάμπουργκερ! Οι Γάλλοι designers δημιούργησαν τα Fat & Furious Burger τους, μεταμορφώνοντας τα burgers σε μικρά, βρώσιμα έργα τέχνης. Ήδη τα burgers τους εκτός από τις φωτογραφίσεις, μπήκαν σε μενού κάποιων εστιατορίων, όπως το Pepper Burger ή στο Publicis Drugstore στο Παρίσι.



Ας γυρίσουμε όμως πίσω στην Αθήνα... που αντιμετωπίζει έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες και αντιστέκεται όσο μπορεί.  Το «Άμμος», που τόσο έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα καλοκαίρια στο Πόρτο Ράφτη αποκτά τη χειμωνιάτικη εκδοχή του και μετακομίζει στην Λεωφ. Ποσειδώνος 64 (στο ύψος του Αλίμου), στο χώρο του «Παραλία Live». Μετατρέπεται σε ένα μουσικό μεζεδοπωλείο με ζωντανή ορχήστρα με ελληνικούς μεζέδες, κρασιά, ούζα, τσίπουρα και ρακές. Και μια που λέμε για ελληνικούς μεζέδες στην οδό Μητροπόλεως, λειτουργεί το «αδελφάκι» του ιστορικού «Αθηναϊκόν». Η ελληνικότητα περνάει μέσα από την έμπνευση του ζωγράφου Απόστολου Γιαγιάνου στους πίνακες, που στολίζουν τους τοίχους του. Εδώ θα γευματίσετε πολλά θαλασσινά, κρεατικά και λαχανικά.... και το τηγάνι αριστεύει με μεζέδες ανάλαφρους και τραγανιστούς! Δοκιμάστε χορτοκεφτέδες με ξινό τραχανά, κροκέτες με καραβίδες και γαρίδες, τηγανητό μπακαλιάρο, μπαρμπουνάκια ή αρνάκι μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί και αρμπαρόριζα.... και για τέλος αφράτη καρυδόπιτα ή σπιτικό χαλβά.