Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Η Διακήρυξη για τη Κλιματική Επείγουσα Κατάσταση από 11.200 επιστήμονες και η γνώμη των Ελλήνων


SOS ΓΙΑ ΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά περισσότεροι από 11.200 επιστήμονες από 153 χώρες, συνυπογράφουν μια διακήρυξη με την οποία προειδοποιούν ότι πλέον υπάρχει, όχι απλώς κλιματική αλλαγή, αλλά κλιματική επείγουσα ανάγκη. Στη διακήρυξη συμμετέχει και η Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με στατιστικές το 81% των Ελλήνων απαιτούν μέτρα για τη Κλιματική Αλλαγή. Η διακήρυξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience και βασίζεται σε ανάλυση επιστημονικών δεδομένων των τελευταίων 40 ετών (από το 1979 που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα), ενώ αφορούν πολλούς τομείς, όπως εκπομπές αερίων ρύπων, χρήση ενέργειας, θερμοκρασίες, αύξηση πληθυσμού, αποψίλωση δασών, τήξεις πάγων, ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ…

Η παγκόσμια climate emergency θα φέρει «ανείπωτα ανθρώπινα βάσανα» σύμφωνα με τους επιστήμονες αν δεν γίνει άμεσα μια ριζική και διαρκής στροφή στις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα και ανεβάζουν τη θερμοκρασία μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνουν, δεν διαφαίνεται καμία ουσιαστική πρόοδος, καθώς οι εκπομπές του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργό ρυθμό, όπως επίσης οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε ξηρά και θάλασσα, η στάθμη των ωκεανών, η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική, Αρκτική και Γροιλανδία, η απώλεια δέντρων από τη Γη, ο αριθμός των επιβατών που διακινούνται με αεροπλάνα, κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών κι άλλα.

Η κλιματική κρίση ήρθε και κλιμακώνεται ταχύτερα από όσο περίμεναν οι περισσότεροι επιστήμονες.  «Ενώ τα πράγματα είναι κακά, δεν είναι απελπιστικά. Προλαβαίνουμε ακόμα».   «Δηλώνουμε ξεκάθαρα και απερίφραστα ότι ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Είναι πιο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν, απειλώντας τα οικοσυστήματα και τη μοίρα της ανθρωπότητας» αναφέρουν. Ανάμεσα στις επείγουσες αλλαγές που προτείνουν στην επιστολή, είναι: η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, η μείωση ρυπογόνων αερίων όπως το μεθάνιο και η αιθάλη, η αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, η πλήρης μετατροπή της οικονομίας, ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί εντελώς από τον άνθρακα και η σταθεροποίηση της αύξησης του πληθυσμού Μερικά από τα ενθαρρυντικά σημάδια που έχουν εντοπίσει, είναι: η μείωση των γεννήσεων παγκοσμίως, η αύξηση της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων…

Προλαβαίνουμε ακόμα να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Thomas Newsome από το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.  Μάλιστα ήδη σε επιστολή τους από το 2017, 16.000 επιστήμονες από 184 χώρες προειδοποιούσαν πως η ανθρωπότητα και ο κόσμος διαγράφουν μία καταστροφική πορεία. Στην Ελλάδα σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της Metron Analysis για το WWF Ελλάς και οι Έλληνες μοιάζουν αρκετά εξοικειωμένοι τόσο με τον όρο, όσο και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η έρευνα αναφέρει τα εξής: Ένας στους δύο Έλληνες αναγνωρίζει την κλιματική κρίση ως πρόβλημα άμεσης προτεραιότητας, που απαιτεί επείγουσες λύσεις.
- 93% του κοινού δηλώνει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί την αιτία της κλιματικής αλλαγής. Ποσοστό 5% αποδίδει το πρόβλημα σε φυσικές αιτίες.
- 51% του κοινού θεωρεί την κλιματική αλλαγή σημαντικό πρόβλημα που απαιτεί άμεσες λύσεις. Σε λίγο πιο ήπιο τόνο, το 30% το αντιμετωπίζει ως υπαρκτό πρόβλημα που απαιτεί τη λήψη μέτρων, ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 3% δηλώνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή.
 - 60% του κοινού δηλώνει ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής θα ωφελήσουν την οικονομική ανάπτυξη, 18% ότι δεν θα επηρεάσουν καθόλου και 17% ότι θα επιβαρύνουν. - Στο επίπεδο των κυριότερων λύσεων, 62% του κοινού θεωρεί απαραίτητο να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, 61% να αλλάξει σημαντικά ο τρόπος ζωής μας, 35% να ψηφιστούν νέοι νόμοι, ενώ 22% θεωρούν ως λύση τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.


Σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
- 90% του κοινού δηλώνει υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ μόνο 3% τάσσεται κατά.
- 89% του κοινού δηλώνει υπέρ της ηλεκτροπαραγωγής κατά 100% από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ μόλις το 5% τάσσεται κατά. Ταυτόχρονα όμως, το 30% θεωρούν ότι η ολική απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιμα είναι εφικτή μέσα στην επόμενη δεκαετία.
- 66% του κοινού δηλώνει προσωπικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή τη συμμετοχή σε ενεργειακή κοινότητα για ηλεκτροπαραγωγή από καθαρές πηγές ενέργειας με παράλληλη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.
- 80% του κοινού δηλώνει προσωπικά υπέρ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι 69%.
- 86% του κοινού δηλώνει σαφώς κατά της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα (π.χ. λιγνίτη ή πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου) σε περιοχές κατοικίας ή διακοπών. Στην ίδια ερώτηση, μόνο 9% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου