Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Η Iνδή Rahibai Soma Popere γνωστή ως η “μητέρα των σπόρων”



Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις Ινδές, που το BBC έχει στη λίστα των 100 Γυναικών ("100 Women 2018") κι ο επιστήμονας Raghunath Mashelkar της έδωσε το όνομα "Seed Mother" (μητέρα των σπόρων). Η Rahibai Soma Popere είναι μια αγρότισσα χωρίς κάποια ιδιαίτερη μόρφωση, που γεννήθηκε το 1964 κι η οποία διέσωσε 122 ποικιλίες από 32 διαφορετικές ντόπιες σπορές, ενώ στο Φεστιβάλ Καννών κέρδισε το 3ο βραβείο για την ομόνυμη ταινία μικρού μήκους.
Στο festival’s Nespresso Talents 2019 τιμήθηκε το φιλμ της από τον ινδό δημιουργό ταινιών Achyutanand Dwivedi.

Η Rahibai Soma Popere μένει στο χωριό Kombhalne στη Maharashtra, όπου η προσωπική της “τράπεζα σπόρων” περιέχει από τους πιο σπάνιους σπόρους σιτηρών, λαχανικών, βοτάνων και φρούτων. Έμαθε από μικρή να καλλιεργεί στο χωράφι της οικογένειας της μόλις τριών εκταρίων με φυσικούς τρόπους και οργανικές μεθόδους. Μετέτρεψε την δύο εκταρίων wasteland σε μια παραγωγική φάρμα δημιουργώντας ένα παραδοσιακό σύστημα ποτίσματος. Μάλιστα το Maharashtra Institute of Technology Transfer for Rural Areas (MITTRA) την έχει στηρίξει στις προσπάθειες της να διατηρήσει τους σπόρους.

Συγκεκριμένα η Rahibai έχει διασώσει πάνω από 60 ντόπιες ποικιλίες, 15 ποικιλίες paddy και 9 ποικιλίες φασολίων και ηλιόσπορων. Δημιούργησε το Kalsubai Parisar Biyanee Samvardhan Samiti αυτοδύναμο γκρουπ γυναικών με σκοπό να εξαλείψει τους υβριδικούς σπόρους όσο το δυνατόν. Η ίδια έχει πει ότι οι χωρικοί συχνά αρρώσταιναν μετά από κατανάλωση υβριδικών σπόρων, ενώ η χρήση των λιπασμάτων και εντομοκτόνων στα υβριδικά απαιτούσε μεγαλύτερη κατανάλωση νερού, κάτι πολύ σημαντικό σε μια περιοχή με έντονη ξηρασία.

Η φάρμα της Rahibai έχει 500 ντόπια φυτά συμπεριλαμβανομένων και των hyacinth beans, που έχουν μελετηθεί για τις ασυνήθιστες γενετικές τους δυνατότητες. Στόχος της είναι να διατηρηθούν 250 είδη σπόρων από ντόπιες ποικιλίες και να εισάγει τη βιολογική καλλιέργεια σε 25.000 οικογένειες.



Να αναφέρουμε ότι μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό κινηματογράφο ήταν η βράβευση με τον Χρυσό Φοίνικα της μικρού μήκους ταινίας «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» στο φεστιβάλ των Καννών, καθώς είναι η πρώτη φορά που έλληνας σκηνοθέτης κερδίζει το βραβείο σε αυτή την κατηγορία.
Ο νεαρός σκηνοθέτης Κεκάτος παρέλαβε το βραβείο από την σκηνοθέτρια Κλερ Ντενίς κι ήταν σεμνός, σύντομος και λιτός στον λόγο του ευχαριστώντας το φεστιβάλ που τον κάλεσε κι όλους τους συνεργάτες του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου