Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S.και οι G7 θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση



Η Αμαζονία καίγεται... ο πνεύμονας της Γης, που παράγει το 20% του οξυγόνου μας. Τα τροπικά δάση του Αμαζονίου είναι στις φλόγες με μια εξωφρενική στατιστικά πραγματικότητα... με συχνότητα στις φωτιές πάνω από 84% σε σχέση την αντίστοιχη χρονικά περίοδο. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για περίπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Πρόκειται για μια διεθνή κρίση, καθώς αφορά όλους μας και μέλη της G7 προγραμμάτισαν ραντεβού για να συζητήσουν αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση. Το ανακοίνωσε πρώτος στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την παγκόσμια αγωνία για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που ήδη εξελίσσεται στην Βραζιλία.

Στη σύνοδο κορυφής του Μπιαρίτς, το Σαββατοκύριακο 24-25 Αυγούστου 2019, οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές συνέπειές τους στο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του Αμαζονίου διοργανώνονται από διάφορες ΜΚΟ, όπως από το κίνημα της έφηβης Σουηδής Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά και έξω από πρεσβείες και προξενεία της Βραζιλίας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους «πόρους» για να καταπολεμήσει τις φωτιές, αλλά ωστόσο χαρακτήρισε την παγκόσμια αντίδραση στο περιβαλλοντικό έγκλημα ως «περιβαλλοντική ψύχωση», ενώ «εξετάζει το ενδεχόμενο» να στείλει στρατό για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. ΧΙΛΙΑΔΕΣ πυρκαγιές καίνε το δάσος του Αμαζονίου και η μαύρη κάπνα έχει βυθίσει ολόκληρες πόλεις στο σκοτάδι… όπως και το Σάο Πάολο. Η αμερικανική NASA με τους δορυφόρους τους εντόπισαν μεγάλες συγκεντρώσεις CO2 πάνω από τα κρατίδια Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλουν ότι είναι έγκλημα, καθώς μισό ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ δέντρα κόπηκαν στον Αμαζόνιο μέσα σε ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή, Βραζιλιάνοι βουλευτές προτείνουν νέα προστατευτικά μέτρα για το δάσος και ομάδες ιθαγενών ζητούν παγκόσμια στήριξη για να το σώσουν. Μέσα σ’ ένα χρόνο, καταστράφηκε δασική έκταση στον Αμαζόνιο ίση με 500.000 γήπεδα ποδοσφαίρου! Περίπου μισό ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ δέντρα ξεριζώθηκαν… Εισβάλουν με όπλα σε προστατευόμενες ζώνες και δολοφονούν τους ιθαγενείς ηγέτες, που αντιστέκονται. Υπάρχουν ακόμη και αναφορές για αεροπλάνα να καταρρίπτουν βενζίνη για να κάψουν το δάσος.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου και απειλούν με καταστροφή του κεντρικού «πνεύμονα» πρασίνου του πλανήτη μας. Το δάσος του Αμαζονίου αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών, είναι ο χώρος όπου ζουν περισσότερα από 34 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 500 αυτόχθονων φυλών. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν σημαντικές περιοχές του δάσους σε Βραζιλία και Βολιβία, αλλά και σημαντικά οικοσυστήματα στη Βολιβία και την Παραγουάη. Μπροστά σε αυτή την οικολογική καταστροφή, το WWF καλεί τις χώρες της περιοχής –Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, Περού, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Γουιάνα και Σουρινάμ- να προστατεύσουν τον Αμαζόνιο, να αντιμετωπίσουν την αποψίλωση και να περιορίσουν τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις πυρκαγιές.

Οι δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί φέτος κατά 70% σε σύγκριση με αυτές πέρυσι, και κατά 60% συγκριτικά με τα δεδομένα των τελευταίων τριών ετών στην περιοχή. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι πυρκαγιές στην περιοχή να προκλήθηκαν από ανθρωπογενή αίτια, ενώ αναπόφευκτη είναι η σύνδεσή τους με τις ενέργειες αποψίλωσης που επιτράπηκαν από την κυβέρνηση της Βραζιλίας για να γίνουν στην περιοχή κατά τους τελευταίους μήνες (αρχές του 2019), προκειμένου αρκετές δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου να μετατραπούν σε βοσκοτόπους και γεωργικές εκτάσεις.

Από τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, Βραζιλία, έχουν ήδη καταστραφεί 790.000 τ.μ. βλάστησης, έκταση διπλάσια από τη Γερμανία και το Βέλγιο μαζί. O Αμαζόνιος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος στη Νότιο Αμερική, επηρεάζοντας ακόμα και το ύψος των βροχοπτώσεων στην περιοχή. Οι πυρκαγιές, που επηρεάζουν σοβαρά τη βιοποικιλότητα της περιοχής, έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση λόγων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση οργανικών υλικών. Οι επηρεαζόμενες περιοχές θα είναι πιο ευάλωτες απέναντι στην ξηρασία, σε πλημμυρικά φαινόμενα και στις άλλες συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, λόγω έλλειψης βλάστησης.

Οι απώλειες δασικών εκτάσεων θα μειώσουν επίσης τη δυνατότητα των οικοσυστημάτων να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Ο καπνός επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα σε πολλές περιοχές που βρίσκονται σχετικά κοντά στις πυρκαγιές, αλλά ακόμα και σε πιο απομακρυσμένες, όπως το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο άμεσος αντίκτυπος των πυρκαγιών στη σπάνια βιοποικιλότητα είναι ο θάνατος χιλιάδων ζώων και φυτών που ζουν και ευδοκιμούν σε αυτά τα δάση, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών ειδών μεγάλης οικολογικής σημασίας, όπως ο ιαγουάρος. Επίσης, οι πυρκαγιές οδηγούν σε απώλεια οικοτόπων που επίσης απειλεί την επιβίωση αυτών των ειδών. Αυτές οι πυρκαγιές δημιουργούν επίσης σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό, αλλά και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Ο βιοπορισμός των μικρών τοπικών παραγωγών και των αυτόχθονων πληθυσμών απειλείται από την εξάπλωση τω πυρκαγιών.

Ιστορικά, οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο συνδέονται με την αποψίλωση λόγω της επέκτασης της αγροτικής δραστηριότητας και αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως επιβεβαιώθηκε και από την αύξηση της αποψίλωσης το περασμένο έτος. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Αμαζονίου της Βραζιλίας (IPAM), οι 10 περιοχές με τις περισσότερες πηγές θερμότητας είναι αυτές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αποψίλωση. Η ξηρασία φέτος κινήθηκε εντός φυσιολογικών ορίων, κατά συνέπεια ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών σε σύγκριση με άλλες χρονιές δε μπορεί να αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες.

Η καταπολέμηση αυτών των πυρκαγιών δεν απαιτεί απλώς πόρους. Οι πυρκαγιές στα τροπικά δάση προκαλούνται κατά κύριο λόγο από καταστροφική ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η αποψίλωση για καλλιέργεια και εξορύξεις. Απαιτούνται πολιτικές που θα τερματίζουν τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση του Αμαζονίου. Στο Δελτίο Τύπου του WWF δηλώνουν: “Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές -οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα-καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες. Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα.

Υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», το κίνημα “Παρασκευές για το Μέλλον” (Fridays for Future) της Γκρέτα και τα τοπικά παραρτήματά του καλούν σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και στα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον πλανήτη, σε διάφορες ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Την έκκληση του κινήματος ενστερνίστηκαν αμέσως διάφορες ΜΚΟ. Διαδηλώσεις προβλέπεται να γίνουν επίσης στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Σαν Πάουλου. «Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών», τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο πόλεμος εναντίον της φύσης πρέπει να τερματιστεί», υπερθεμάτισε μέσω Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται πάνω σε πλοίο στον Ατλαντικό, συνεχίζει το ταξίδι της προς τη Νέα Υόρκη. Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη. Αυτός ο θησαυρός βιοποικιλότητας απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας. Το τρέχον διάστημα, στο δάσος αυτό μαίνονται πυρκαγιές.
Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου