Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν των G7 κι επηρεάζει σίγουρα και το περιβάλλον



Σίγουρα το θέμα των ημερών το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν των G7, αλλά και πόσο επηρεάζει το περιβάλλον. Ο Αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε τους άλλους ηγέτες της ομάδας των 7 πιο ισχυρών κρατών (G7), με τις δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, όταν αναφέρθηκε στις άλλες χώρες για τις πολιτικές τους στο εμπόριο, αν κι εμφανίστηκε να συμφωνεί στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος για επίμαχα ζητήματα, έπειτα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις αξιωματούχων όλων των πλευρών. Αναχωρώντας για τη Σιγκαπούρη, μέσω Twitter ο Τραμπ επιτέθηκε προσωπικά στον Καναδό Πρωθυπουργό Τριντό κι ανέφερε πως είπε στους εκπροσώπους του να μην υπογράψουν το ανακοινωθέν της Συνόδου, μετατρέποντας σε φιάσκο την ούτως ή άλλως τεταμένη Σύνοδο της G7.

Οι δηλώσεις του Τραμπ αποτελούν ένα πλήγμα για τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, που πίστευαν ότι είχαν πετύχει μια συμφωνία προκειμένου να εξομαλυνθούν οι εντάσεις για το εμπόριο ΗΠΑ- Ευρώπης. Το κοινό ανακοινωθέν ανέφερε ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Ιαπωνίας συμφώνησαν στην ανάγκη για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο» και τη σημασία να καταπολεμηθεί ο προστατευτισμός. Οπως και το 2017, το ανακοινωθέν ξεκαθάριζε τη διαφορετική άποψη των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή και την καταπολέμησή της. Ο Τραμπ όμως δείχνει να έχει αλλάξει γνώμη καθοδόν για Σιγκαπούρη.

Τελικώς η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 να υπογράψουν μια νέα δέσμευση της G7 κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, ένα θέμα που δίχασε την Ομάδα των Επτά ακόμη περισσότερο απ' ό,τι το εμπόριο ή η κλιματική αλλαγή. Ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν έναν νέο χάρτη κατά της ρύπανσης των ωκεανών από το πλαστικό, όμως η Ιαπωνία αντιτάχθηκε σ' αυτόν μαζί με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της συνόδου κορυφής G7, που έγινε στον Καναδά.

O νέος «χάρτης» προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα ανακυκλώνεται το 100% των πλαστικών, ενώ θα αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές επιλογές στις πλαστικές συσκευασίες. Πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ολοκλήρωση της συνόδου, απέσυρε την υποστήριξή του από το σύνολο αυτού του ανακοινωθέντος από 28 σημεία, το οποίο είχε εγκριθεί από τις 7 χώρες, επειδή ο καναδός Τζάστιν Τριντό επανέλαβε επικρίσεις για τους αμερικανικους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Ανακυκλώνοντας το πλαστικό στον μέγιστο βαθμό, οι χώρες θα περιορίσουν τα απορρίμματα ,που καταλήγουν στους ποταμούς και ωκεανούς.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ εξήγησε πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει να δεσμευθεί σε αριθμητικούς στόχους. Δεν έκανε όμως δηλώσεις για τη θέση της Ιαπωνίας. Ο Τζον Τάνζερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF δήλωσε ότι «Οι ηγέτες οφείλουν τώρα να μετατρέψουν αυτό το κύμα συλλογικής ανησυχίας σε πραγματικές προόδους». Η δέσμευση των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών εντάσσεται σ' αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν πρότεινε στα τέλη Μαΐου την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης κι έθεσε ως στόχο ότι μέχρι το 2025 θα ανακυκλώνεται το 90% των πλαστικών φιαλών.

Επικρίσεις εναντίον των χωρών της G7 εξαπέλυσε κι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά το αδιέξοδο, που προέκυψε στη Σύνοδο στον Καναδά. Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά οικονομικών χωρών να σταματήσουν «τις επινοητικές φλυαρίες», όπως τις χαρακτήρισε και να συνεργαστούν. Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε πάντως πως η συνδυασμένη αγοραστική δύναμη της Ρωσίας και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) με επικεφαλής την Κίνα υπερβαίνει αυτή της G7. Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης πως είναι έτοιμος να συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ όταν θα είναι διαθέσιμος για μια συνάντηση κορυφής των δύο ανδρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου