Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο.Ε.Δ.Α. ΦΥΛΗΣ, ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Aποκαλυπτικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας στις εγκαταστάσεις της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής και της γύρω περιοχής, της οποίας η ανάθεση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2017, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Τα πρώτα αποτελέσματα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που μαζί με άλλους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς, έχει αναλάβει να διεξάγει την επιδημιολογική έρευνα, εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου. Πρόκειται για ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, που έχει χαρακτηριστεί τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.

Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια. Ειδικότερα, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου», συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και 16 Μαΐου στην προαναφερθείσα περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς χρωμίου (510 μg/L) σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα. Διευκρινίζεται πως η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε, αποδίδεται σε πρόσφατη παράνομη ρίψη αποβλήτων, που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση). Σημειωτέον πως η οριακή τιμή του ολικού χρωμίου που ορίζει η Οδηγία 98/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (Υ.Α. 2600/2001 και Υ.Α. 38295/2007) είναι τα 50 mg/L.

Ο ΕΔΣΝΑ ως όφειλε αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε για τα ευρήματα τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής. Η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στην Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική, είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝA. Εντωμεταξύ στη Κέρκυρα η κατάσταση με τα σκουπίδια, που'χουν συσσωρευτεί είναι απελπιστική, ενώ οι τουριστικοί πράκτορες εκδηλώνουν ανησυχία για τη τουριστική οικονομία του νησιού. Τις προηγούμενες μέρες έφτασε στο Δημαρχείο μια ευγενική κι αυστηρή επιστολή από τα Κεντρικά της Tui, στην οποία ενώ αναγνωρίζονται οι προσπάθειες των Αρχών, γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις της κακής εικόνας, που διαχέεται παντού εξαιτίας των συσσωρευμένων σκουπιδιών στην πόλη και την κερκυραϊκή ύπαιθρο.

Επίσης στο υπουργείο Τουρισμού έφθασαν πληροφορίες σχετικά με την ανησυχία που εξέφρασε έντονα ο Thomas Cook. Αυξανόμενο εμφανίζεται και το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, τόσο το ειδικό του οικονομικού / τουριστικού Τύπου, όσο και της γενικής ειδησεογραφίας. Δεν είναι ότι καλύτερο ο συνδυασμός του μεγάλου ενδιαφέροντος για διακοπές στην Κέρκυρα με την εικόνα των σκουπιδιών. Προγραμματίζονται δημοσιογραφικές αποστολές στο νησί, γεγονός που θα μεγαλώσει αντικειμενικά την αρνητική εικόνα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου