Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Τα νανοσωματίδια των εντομοκτόνων στα τρόφιμα



Μια νέα έρευνα επιστημόνων στο University of Missouri College of Agriculture, Food and Natural Resources ρίχνει φως στην επιμονή των nanopesticides (νανοεντομοκτόνων) στις τροφές μας. Οι ερευνητές επικεντρώνουν τη προσοχή τους στα silver nanoparticles (nanosilver), μια ουσία που συνδέεται με βλάβες στο περιβάλλον, αντίσταση στα βακτήρια και χωρίς να έχουμε πλήρως συμπεράσματα των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες λένε πως τα ευρήματα τους παρουσιάζουν μια αξιόπιστη μέθοδο για να ελέγχονται τα τρόφιμα από επιβλαβείς μονάδες και ελπίζουν να βελτιώσουν τις τεχνικές τους στο μέλλον.


Περισσότερα από 1.000 προϊόντα στην αγορά βασίζονται σε νανοτεχνολογία και υπάρχει ανησυχία, γιατί δεν γνωρίζουμε την τοξικότητα αυτών των nanoparticles. Σκοπός λοιπόν, των ερευνητών είναι να ανιχνεύσουν, αναγνωρίσουν και ποσοτικοποιήσουν αυτά τα νανοσωματίδια στο φαγητό και σε τρόφιμα μελετώντας την τοξικότητα τους το συντομότερο.  Ήδη έχουν ξεκινήσει οι επιστήμονες από πολλά αχλάδια, όπου βρέθηκαν να περιέχουν στην φλούδα τους nanosilver (at 20 nanometers (nm) and 70 nm), παρότι πλύθηκαν και ξεπλύθηκαν... και παρατηρήθηκε παρουσία νανοσωματιδίων και στη φλούδα τους και στον πολτό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα δύο νανοσωματίδια και των 20 και 70 nm παρέμειναν στη φλούδα των αχλαδιών και μετά από 4 ημέρες, ενώ τα 20 nm particles ήταν ικανά να διεισδύσουν μέσα από τη φλούδα και να εισέλθουν στο φρούτο.