Για το άμεσο μέλλον μετατίθενται, όπως φαίνεται οι σοβαρότερες και πιο αυστηρές δεσμεύσεις από τα κράτη, που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου ως 12 Νοεμβρίου 2021. Αν και οι περιστάσεις απαιτούν λύσεις τώρα, δυστυχώς οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του Covid παρατείνουν τη χρήση του άνθρακα. Μετά από δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, η COP26 ενέκρινε τη ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΛΑΣΚΩΒΗΣ για το ΚΛΙΜΑ για να επιταχυνθεί η μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη... χωρίς όμως στη πραγματικότητα να έχουν παρθεί τα δραστικά και καταλυτικά μέτρα, που φιλοδοξούσαν πολλοί σύνεδροι κι ακτιβιστές.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι είπε ότι το κείμενο «είναι μια ισχυρή δήλωση» και διαβεβαίωσε τους αντιπροσώπους ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στο εξής εποικοδομητικά σε έναν διάλογο για «απώλειες και ζημιές» και προσαρμογή, δηλαδή για τα θέματα που δυσκόλεψαν τους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε συμφωνία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, που επιτεύχθηκε στην COP26 στη Γλασκώβη αποτελεί «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά τόνισε ότι «η δουλειά κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί». «Σημειώσαμε πρόοδο επί των τριών στόχων που ορίσαμε στην αρχή της COP26», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σημαντικό είναι ότι οι ηγέτες από περισσότερες από 120 χώρες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των δασικών εκτάσεων παγκοσμίως, δεσμεύτηκαν να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030, ημερομηνία κατά την οποία οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) για τον περιορισμό της φτώχειας και τη διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί. Με περισσότερες από 100 χώρες και με προτροπή των ΗΠΑ και της ΕΕ, επήλθε συμφωνία για μείωση των εκπομπών μεθανίου έως το 2030. Μάλιστα, προς έκπληξη πολλών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία για το κλίμα την επόμενη δεκαετία. Σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών μεθανίου, της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και της απαλλαγής από τις εκπομπές CO2.
Περισσότερες από 40 χώρες - συμπεριλαμβανομένων μεγάλων χρηστών άνθρακα όπως η Πολωνία, το Βιετνάμ και η Χιλή - συμφώνησαν να απομακρυνθούν από τη χρήση άνθρακα.
Ο Άλοκ Σάρμα, υπουργός περιβάλλοντος της Βρετανίας και πρόεδρος τη COP26, δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ότι η συμφωνία είναι «ατελής», αλλά δείχνει «συναίνεση και υποστήριξη». Ενδεικτικό της αμηχανίας είναι το γεγονός πως ο Σάρμα πνίγηκε, φανερά συγκινημένος, καθώς έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις.... δηλώνοντας την «ειλικρινή του συγγνώμη» για τον τρόπο, που εξελίχθηκε η διαδικασία. «Αντιλαμβάνομαι τη βαθιά απογοήτευση. Είναι όμως επίσης ζωτικής σημασίας να προστατεύσουμε αυτή τη συμφωνία», είπε.
Είναι καιρός να περάσουμε σε λειτουργία 'επείγουσας ανάγκης'!