Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Συγκρότηση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών




Προωθείται άμεσα η συγκρότηση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών με επικεφαλής Διοικητή, εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιχειρησιακής επάρκειας, που θα επιλέγεται από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων και η απόφαση αυτή θα επικυρώνεται από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Ο Διοικητής θα πλαισιώνεται από μόνιμο διαρκές επιστημονικό συμβούλιο με εκπροσώπους όλων των ερευνητικών και επιστημονικών ιδρυμάτων που έχουν ρόλο στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Η Υπηρεσία θα υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε ρόλο ενιαίου φορέα, στα πρότυπα των πλέον προηγμένων χωρών στον τομέα.

Η νέα Υπηρεσία θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, στις φάσεις της πρόληψης, της ετοιμότητας, της ανταπόκρισης και της αποκατάστασης, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών και θα βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

Το οργανωτικό, το λειτουργικό και το επιχειρησιακό της μοντέλο θα είναι ενιαίο, ανεξάρτητα από το είδος, το μέγεθος, την πολυπλοκότητα, την αιτία και την τοποθεσία του συμβάντος (all hazards approach).

Η οργάνωση και η επιχειρησιακή της λειτουργία θα είναι σύμφωνη με σύγχρονα διεθνή πρότυπα και αρχές και θα βασίζεται σε ρόλους που προϋποθέτουν εξειδίκευση και πιστοποίηση.

Τέλος, οι λειτουργίες της διοίκησης και του ελέγχου θα υποστηρίζονται από σύγχρονες τεχνολογίες και υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών.

Στους στόχους της αναβάθμισης του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, περιλαμβάνονται:

Η εξασφάλιση της ικανότητας αλλά και των δυνατοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης – τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό - να δρουν αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης, ενιαίας, τυποποιημένης και συνεκτικής - εθνικού επιπέδου - στρατηγικής που θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των κινδύνων, των κρίσεων και των συνεπειών τους, ως μια ενιαία και ολοκληρωμένη λειτουργία και

Ο κεντρικός συντονισμός και ο έλεγχος υλοποίησης των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και ειδικότερα στις φάσεις της πρόληψης, της ετοιμότητας, της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης.

Τομείς παρέμβασης

Για την υλοποίηση του νέου συστήματος, δρομολογείται ένα σύνολο συνεκτικών παρεμβάσεων που εστιάζονται και εξειδικεύονται σε δεκαέξι (16) άξονες:

1. Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΣΥΔΕΑ), που θα αποτελέσει τον -εθνικού επιπέδου- οδηγό και το πλαίσιο αναφοράς για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, αξιοποιώντας καλές πρακτικές προηγμένων χωρών στον τομέα.

2. Υλοποίηση όλων των αναγκαίων θεσμικών παρεμβάσεων για τη μετεξέλιξη της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε αυτοτελή Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών με επικεφαλής Διοικητή και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών, κατάρτιση Οργανισμού και στελέχωση της νέας Υπηρεσίας, κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων και του νόμου περί κινητικότητας στο Δημόσιο.

3. Συστηματική αξιοποίηση, διεύρυνση και εξειδίκευση της -ήδη σημαντικής- συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

4. Υλοποίηση νέου επιχειρησιακού μοντέλου για τη λειτουργία των κέντρων επιχειρήσεων στο οποίο θα προβλέπεται η εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο κατάλληλο επίπεδο (Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, ΕΕΣ, Λιμενικό Σώμα, Εθελοντικά Σώματα, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών) και συμμετοχή σε ενιαίο σχεδιασμό και συντονισμό.

5. Προσδιορισμός και θεσμοθέτηση κανόνων εμπλοκής (Rules of Engagement /ROE) στη βάση των οποίων θα ενεργοποιείται η συνδρομή των εμπλεκόμενων φορέων και θα τίθεται υπό ενιαίο σχεδιασμό και συντονισμό, ανάλογα με το είδος και το επίπεδο κλιμάκωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

6. Ανάπτυξη προτύπων για: (1) την αναγκαία ροή, επεξεργασία και διαχείριση πληροφοριών μεταξύ όλων των επιπέδων διοίκησης, των εμπλεκόμενων καθώς και των υποστηρικτικών φορέων, για την αποτελεσματική λειτουργία όλων των φάσεων του κύκλου Διοίκησης & Ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης κινδύνου/ απειλής (2) την τυποποίηση Κοινής Επιχειρησιακής Εικόνας (Common Operational Picture–COP) και (3) τις αναγκαίες υποδομές και τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία των κέντρων επιχειρήσεων όλων των επιπέδων.

7. Πρόβλεψη και εξειδίκευση των αναγκαίων διεπαφών της νέας Υπηρεσίας με την επιστημονική-ερευνητική κοινότητα για την υποστήριξη του έργου της, στις φάσεις της πρόληψης, της ετοιμότητας, της ανταπόκρισης και της αποκατάστασης.

8. Αναθεώρηση του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη βάση των αρχών και των προβλέψεων του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

9. Σύνδεση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών και των υποδομών με τις ανάγκες χωροτακτικού σχεδιασμού και ανάπτυξης.

10. Ενσωμάτωση της προστασίας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας.

11. Ανάπτυξη σύγχρονου μοντέλου και συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, μέσων, υλικών και εφοδίων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

12. Αναβάθμιση της επιχειρησιακής δράσης στο πεδίο μέσω της θεσμοθέτησης δομής διοίκησης της οποίας θα προΐσταται εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος Διοικητής Συμβάντος (Incident Commander).

13. Θεσμοθέτηση εκπαιδευτικής δομής και ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την παροχή εκπαίδευσης και πιστοποίησης στους ρόλους που απαιτεί το νέο σύστημα.

14. Διοργάνωση ασκήσεων εφαρμογής του νέου συστήματος για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών.

15. Συντεταγμένη ενσωμάτωση των Εθελοντικών Οργανώσεων και αντίστοιχων δομών, με βασική προϋπόθεση τη διαρκή εκπαίδευση και πιστοποίησή τους.

16. Συγχρονισμός των παρεμβάσεων με το σχετικό έργο που έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ (SRSS) και συντονίζεται από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας για την αναμόρφωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών στη χώρα.

Η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράσσει την επιχειρησιακή ικανότητα και συνέχεια του υφιστάμενου συστήματος και θα διασφαλίζει την κλιμακωτή μετεξέλιξη και επιχειρησιακή αναβάθμιση του συστήματος, σύμφωνα με τον νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Βιβλίο «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας» από τον Στέφανο Σταμέλλο



Ο Στέφανος Σταμέλλος δήλωσε ότι με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του: «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας», θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους τον βοήθησαν για την έκδοσή του, ένα δύσκολο εγχείρημα.
Το βιβλίο είναι ένα αφήγημα, μια βιωματική περιγραφή ενός οδοιπορικού έντεκα ημερών στα πρώτα σύνορα του σύγχρονου ελληνικού κράτους με τα πόδια, μια κατάθεση ψυχής και μια μαρτυρία, προϊόν της αγάπης για το βουνό και την περιπέτεια.

Σκοπό έχει να αναδείξει, έστω με αυτό τον τρόπο, τον ρόλο που έπαιξαν τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας στην περίοδο των πενήντα χρόνων, από το 1832 έως το 1881 - μια οριογραμμή που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα και τις ισορροπίες στις περιοχές που χαράχτηκε - και τον ιδιαίτερο ρόλο της ληστοκρατίας στις πρώτες δεκαετίες της απελευθέρωσης.
Σκοπό επίσης έχει να παρακινήσει τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση να ασχοληθούν περισσότερο και να αναδείξουν αυτά τα ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα της εποχής και την ίδια την οριογραμμή. Να βοηθήσει τον αναγνώστη, τον ιστορικό, τον φυσιοδίφη, τον πεζοπόρο, τον ορειβάτη, τον ψαγμένο τουρίστα, που θα το αποκτήσει και θα το μελετήσει, να γνωρίσει την ιστορία, την γεωγραφία, να γνωρίσει τα πλούσια πολιτιστικά δρώμενα αυτής της περιοχής σε μια «γκρίζα» περίοδο της νεότερης ιστορίας του ελληνικού κράτους∙ και, γιατί όχι, να περπατήσει σ’ αυτούς τους τόπους.

Ευχαριστεί δημόσια τις εκδόσεις «Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ», για τη συνεργασία και την τιμή, που του έκαναν για την έκδοσή του.
Ο Στέφανος Σταμέλλος δήλωσε ότι: “Ελπίζω από καρδιάς το βιβλίο να φέρει πιο κοντά την ιστορία και την περιοχή σε όλους τους αναγνώστες του!”


Στέφανος Σταμέλλος

https://www.facebook.com/synora1832/

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο απευθείας από τον εκδοτικό οίκο Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ (Σταδίου 5 Αθήνα), από τα βιβλιοπωλεία: ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Ασκληπιού 1, Αθήνα), ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24 Αθήνα & Αριστοτέλους 7 Θεσσαλονίκη), ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι & Κηφισίας 310, Κηφισιά) και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα βιβλιοπωλεία (ηλεκτρονικά ή μη) ή οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες θα μπορούν να το παραγγείλουν από τον Εκδοτικό Οίκο Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος και στο e-mail sstamell@otenet.gr και τηλεφωνικά στο 2231021007 ανά πάσα στιγμή.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΑΜΕΣΑ



Την επόμενη εβδομάδα θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των 61 πρώτων αυθαίρετων κατασκευών στην περιφέρεια της Αττικής και συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Λαύριο, Πεντέλη και Σαρωνικό, επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή. Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε στις 2 Αυγούστου 2018 από το Πράσινο Ταμείο και η θυροκόλληση των κατεδαφίσεων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προσφέρουν οι τροπολογίες, που ψηφίστηκαν προχθές και επιτρέπουν την επέκταση εργολαβιών, που έχει ήδη συνάψει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές αφορούν, κατά κύριο λόγο, περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις. Για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, ενώ δεν προβλέπεται αποζημίωση. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντιδράσεων, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Είναι μια απόφαση που έτυχε ευρείας αποδοχής στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουμε».


Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συμβολικές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που εκκρεμούσαν για χρόνια, όπως συνέβη στην περιοχή του Σχινιά και επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι κακοδαιμονίες. Στο πλαίσιο αυτό, με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή, μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης για τις περιοχές, που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό και σε ρέματα, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ερωτηθείς εάν τα αυθαίρετα ευθύνονται για τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, ο Υπουργός επανέλαβε ότι «η πολιτική προστασία αφορά όλους τους πολίτες της χώρας και δεν τους διαχωρίζει σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα ή όχι». Εντωμεταξύ με επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ANIMA, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MEDASSET, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace και WWF Ελλάς την τροπολογία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις» της Αττικής, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η προβλεπόμενη έκτακτη διαδικασία έκδοσης πράξεων κατεδάφισης αυθαιρέτων, με υπουργική απόφαση και μετά από αυτοψία των επιθεωρητών δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί ένα προσωρινό και εξαιρετικά αδύναμο μέτρο, καθώς οι επιθεωρητές δόμησης για τη Νότια Ελλάδα είναι μόνο επτά, ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα είναι εννιά. Θετικά στοιχεία αναγνωρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην τροπολογία, που προβλέπει μέτρα προστασίας των υγροτόπων της Αττικής με έκταση έως 80 στρέμματα, οι οποίοι ορίζονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής ως περιοχές προτεραιότητας Α’ για προστασία. Πρόκειται για μέτρο, το οποίο τους θωρακίζει μέχρι την οριοθέτησή τους και είναι απαραίτητο να επεκταθεί και να περιλάβει όλους τους μικρούς και απροστάτευτους υγροτόπους της χώρας.
Επίσης, θετική είναι η ρύθμιση, που προβλέπει χρηματοδότηση των πράξεων κατεδάφισης από το Πράσινο Ταμείο κατά παρέκκλιση από τον περιορισμό του κανόνα «2,5%» επί των ετήσιων διαθεσίμων του.1 Η πρόβλεψη αυτή είναι πλέον απαραίτητο να επεκταθεί ώστε να καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες για δασική διαχείριση και πρόληψη δασικών πυρκαγιών πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κάθε έτους.

Αναμένοντας τις δεσμεύσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων να γίνουν πράξη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια τις δικές της ευθύνες στη διαχρονικά ανοιχτή πληγή της αυθαίρετης δόμησης και της πολιτικής υποκρισίας που στην πράξη καταλήγει σε περισσότερα αυθαίρετα, ελάχιστες κατεδαφίσεις και συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις επιβράβευσης της παρανομίας.

Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να:

Προχωρήσει άμεσα την κατεδάφιση όλων των τελεσίδικα παράνομων κτισμάτων και οικισμών, με προτεραιότητα εκείνα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και σε προστατευόμενες περιοχές.

Σταματήσει αμέσως τη διαδικασία νέας ρύθμισης για τακτοποίηση παράνομων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων», τις οποίες εξαιρεί από ανάρτηση στους δασικούς χάρτες.

Σταματήσει χωρίς περιστροφές το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το Υπουργείο Οικονομικών για τον αιγιαλό, μέσα από το οποίο επιχειρείται νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλό, παραλίες, θάλασσα, λίμνες και ποτάμια.

Δημοσιεύσει στοιχεία για όλα τα αυθαίρετα που εμπίπτουν στις διατάξεις της τροπολογίας, καθώς και για την πορεία υλοποίησης των κατεδαφίσεων.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που έπονται της απώλειας δεκάδων ανθρώπινων ζωών είναι ανεπαρκείς. Η δραματική εξέλιξη της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου δείχνει με τραγικό τρόπο ότι η προστασία της φύσης είναι θέμα ζωής και θανάτου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν όλα τα κόμματα να αναλογιστούν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που φέρουν από την ψήφιση αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων υπέρ αυθαιρέτων και να αρχίσουν επιτέλους να νομοθετούν υπέρ ζωντανών ανθρώπων και ζωντανής φύσης.





Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ & ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ



Κατατέθηκε χθες προς ψήφιση σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις. Η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της πολιτείας, με σκοπό τη κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.Επίσης δίνεται στον ΔΕΔΔΗΕ το πόσο του 1 εκατομμύριου ευρώ προκειμένου να προχωρήσει στον έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στις πληγείσες περιοχές και τη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι με την τροπολογία εισάγεται, για ένα μεταβατικό διάστημα (μέχρι να ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος θεσμός των Παρατηρητηρίων Δόμησης), μια παράλληλη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, όσον αφόρα στην ταυτοποίηση αυθαίρετων και στην κατεδάφιση τους. Αυτή η παράλληλη διαδικασία επιτρέπει στο ΥΠΕΝ, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δόμησης του ΥΠΕΝ, να προχώρα στην έκδοση πράξης κατεδάφισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών). Για λόγους άμεσης εφαρμογής δεν προβλέπεται διαδικασία διοικητικών ενστάσεων αλλά απευθείας προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ σε 15 ημέρες η πράξη κατεδάφισης γίνεται άμεσα εκτελεστή. Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό (όπως ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία από την επο​χή Τρίτση) και σε ρέματα.

Παράλληλα ενισχύονται οι δυνατότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στην εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης, με την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και μεσών. Στο πλαίσιο αυτό:

· διατίθενται πόροι από το Πράσινο Ταμείο αποκλειστικά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων.

· η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ

· παρέχεται η δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50% εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο.

Τέλος, με την ίδια τροπολογία ο Υπουργός ΠΕΝ αποκτά το δικαίωμα εκτέλεσης κατεδάφισης σε αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, προκειμένου να παρουσιάσουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων. Ακολουθούν τα βασικά σημεία των εισαγωγικών τοποθετήσεων και επισυνάπτεται το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο, οι τροπολογίες, καθώς και ενημερωτικό σημείωμα για τους δασικούς χάρτες στην Αττική.

Γ. Σταθάκης

· Η κυβέρνηση εδώ και χρόνια προωθεί μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία και έχει πλέον ολοκληρώσει τις βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις (νόμος για τη χωροταξία, Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, νόμος για τη θαλάσσια χωροταξία, νόμος για το δομημένο περιβάλλον).

· Με το νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, ενώ προβλέπονται υψηλά πρόστιμα τα οποία μεταφέρονται στην εφορία. Πρόσφατα υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Με αυτή θα αποτελέσει παρελθόν ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, καθώς από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες.

· Με τροπολογία η οποία εισάγεται σήμερα στη Βουλή, επιταχύνονται οι διαδικασίες παρεμβάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών (αναδασωτέες, κοντά στον αιγιαλό, ρέματα, ετοιμόρροπα κτίρια). Το πλαίσιο αυτό θα είναι μεταβατικό έως ότου λειτουργήσουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης και θα δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις χωρίς να θίγεται η ισχύουσα διαδικασία που διενεργείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

· Η τροπολογία δίνει, επίσης, στην Αποκεντρωμένη τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ καθώς και την επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων κατά 50% εφόσον υπάρχει αντίστοιχη επιμήκυνση του έργου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η Αποκεντρωμένη θα έχει τη δυνατότητα, μέσα σε λίγο χρόνο, να εξασφαλίσει ιδιωτικό συνεργείο για τις κατεδαφίσεις.

· Θα γίνει προτεραιοποίηση των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια. Τη Δευτέρα, θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 προς κατεδάφιση. Για τις κατεδαφίσεις θα δοθούν πόροι ύψους 5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, εφόσον χρειαστεί κατά παρέκκλιση του ορίου 2,5%.

· Θα γίνει αναδάσωση σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Για το Μάτι, θα εκπονηθεί Ειδικό Χωρικό Σχέδιο το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία του 2016 για φυσικές καταστροφές.

Π. Σκουρλέτης

· Με τροπολογία που εισάγεται σήμερα απλουστεύονται διαδικασίες, ώστε οι πολίτες σε σύντομο χρονικό διάστημα, με λιγότερα έγγραφα, να μπορέσουν να λάβουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούνται τα εξής:

o καταβολή αποζημίωσης οικοσκευής και για τις λοιπές κατηγορίες κατοικιών, πλην της κύριας, η οποία προβλέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο

o εξάλειψη της ισχύουσας διαφοράς στο συντελεστή αποζημίωσης οικοσκευής, ο οποίος προκύπτει από το βαθμό καταστροφής του κτιρίου (χαρακτηρισμός κόκκινου ή κίτρινου), με σκοπό την καταβολή του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και για τις δύο περιπτώσεις

o αποδοχή, ως δικαιολογητικό για την καταβολή της αποζημίωσης, είτε της έκθεσης αυτοψίας των συνεργείων που έχουν κάνει την καταγραφή είτε του πορίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όχι και των δύο βεβαιώσεων

o μη συμψηφισμός οποιουδήποτε επιδόματος ή αποζημίωσης με τυχόν υποχρεώσεις των πληγέντων προς την εφορία

· Η εντολή που έχει δοθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τα συναρμόδια Υπουργεία, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είναι να «τρέξουν». Εκείνο το οποίο έρχεται ως πλειοψηφικό αίτημα από την ελληνική κοινωνία είναι να γίνουν τομές στον τρόπο που χτίζονται οι πόλεις μας. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι αταλάντευτη η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

· Οι υποδομές της χώρας είναι γερασμένες, έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Είμαστε στη φάση αναγκαίας ανανέωσής τους. Γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός που είχε αρχίσει και πρέπει να επιταχυνθεί, δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, όλου του πυλώνα που ασχολείται με τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας. Το έχουν κάνει οι άλλες χώρες στο εξωτερικό, πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση ως Κυβέρνηση, να παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο.

· Δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένες φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της Κυβέρνησης όταν αναφέρεται στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης.

Σ. Φάμελλος

· Οι Δασικοί Χάρτες το μεγάλο εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού και το Παρατηρητήριο που αφορά και στις αυθαίρετες κατασκευές και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας αποτελούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμπεριλάβουν και την εθνική στρατηγική για τα δάση και τον αιγιαλό και τις οικιστικές πυκνώσεις.

· Οι Δασικοί Χάρτες και στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν στο 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Αναρτήθηκαν οι Χάρτες μόνο σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά με εκείνη τη διοικητική διαίρεση και αυτό γιατί μόνο αυτοί οι Δήμοι ενέταξαν τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες. Οι υπόλοιποι Δήμοι δεν είχαν βάλει τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες, τότε που υπήρχε πρόβλεψη αλλά δεν υπήρχε κυβερνητική επιλογή να συνεχιστεί εκείνο το έργο.

· Από τα συμπεράσματα που έχουμε μέχρι στιγμής πολλοί Δήμοι δεν έχουν υποβάλλει σωστά τις οικιστικές πυκνώσεις, διότι ήδη υπάρχουν στατιστικά στοιχεία του Κτηματολογίου ότι 20% των πυκνώσεων είναι εκτός νομοθετικής πρόβλεψης. Πρέπει να σας πω ότι η πρόθεσή μας είναι στο νόμο των οικιστικών πυκνώσεων εκ των προτέρων να απορρίπτονται τις πρόβλεψης του νόμου, όσοι δεν είναι νόμιμες οικιστικές πυκνώσεις.

· Σήμερα εισάγουμε τροπολογία για την προστασία των βιοτόπων στην Αττική. και θα προβούμε σε ένα άμεσο μέτρο προστασίας που θα αφορά στην απαγόρευση επιχωματώσεων και την αναστολή οικοδομών αδειών στα όρια των υγροτόπων αυτών.

· Έχει ήδη συνεδριάσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΚΕΘΕ και έχει συγκροτηθεί διεπιστημονική ομάδα για την παρακολούθηση και της ποιότητας του θαλάσσιου νερού. Να σας πούμε ότι τ’ αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα, δε δημιουργούν καμία ανησυχία για το πόσιμο νερό και είναι απόλυτα εξασφαλισμένη η υγιεινή του πόσιμου νερού.

· Δυστυχώς, έχει διαπιστωθεί πληθώρα παραβάσεων στις καμμένες περιοχές όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 που καθορίζει τις χρήσεις γης και τα όρια στην περιοχή. Στην έκταση στην οποία δυστυχώς βρέθηκαν οι σοροί πολλών συμπολιτών μας, οι χρήσεις γης προέβλεπαν ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορευόταν και η πρώτη και η δεύτερη κατοικία.

· Στην περιοχή υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και οι συγκεκριμένες κατασκευές του συγκεκριμένου τεμαχίου δεν είναι νομιμοποιημένες με καμία από τις διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρέτων με όλες τις νομοθετικές προβλέψεις από το 1977. Ταυτόχρονα η παράκτια περιοχή είναι δημόσια δασική έκταση, υπάρχει ήδη πρωτόδικο Δικαστήριο για τη συγκεκριμένη έκταση το οποίο έχει συνηγορήσει υπέρ του δημόσιου δασικού χαρακτήρα της έκτασης.

Ενημερωτικά μηνύματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν οδηγίες προστασίας των πολιτών και των περιουσιών τους από τις δασικές πυρκαγιές.

Μετά την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική και τις γνωστές σε όλους τραγικές συνέπειες της, δεδομένου και του έντονου πλέον ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για σχετική ενημέρωση, παρακαλούμε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης τους, να προβάλλουν συχνότερα και ιδίως σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης τα βίντεο αυτά, με σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και την εκ μέρους των πολιτών λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Δασικές Πυρκαγιές: Προετοιμάσου (αγροτικές δραστηριότητες)

Κάνε το δικό σου σχέδιο! (ιντερνετ)