Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

The September 29th Global Women's Climate Justice Day of Action


Πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα των Γυναικών του Κόσμου στις 29 Σεπτεμβρίου και η δράση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο... από τη Σενεγάλη ως τα νησιά Μάρσαλς, από τα Δάση του Αμαζονίου μέχρι τη Γαλλία... Οι γυναίκες υψώνουν τη φωνή τους, δραστηροποιούνται και διακηρύσσουν ότι οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ είναι το κλειδί για αποτελεσματικές λύσεις στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής!

Συνεχείς ενημερώσεις για τις δράσεις από τον οργανισμό WECAN κι όλες οι φωνές είναι σημαντικές! Οι γυναίκες έχουν δηλώσει ότι πλήττονται περισσότερο από τη Κλιματική αλλαγή και θεωρούν ότι οι εμπειρίες τους, η δουλειά τους, οι ηγετικές αποφάσεις και λύσεις, που προτείνουν, είναι το κλειδί για να ξαναχτίσουμε έναν υγιή και δίκαιο κόσμο.
Κάθε 29 Σεπτεμβρίου οι γυναίκες επιδεικνύουν ότι υπάρχουν τοπικές μάχες και λύσεις, ζητούν από τις Κυβερνήσεις των χωρών ριζικές δράσεις. Στη πορεία για τη Σύνοδο COP21 για τις διαπραγματεύσεις για τη Κλιματική αλλαγή, σας καλούν να ενώσετε τις φωνές σας και να αγωνιστείτε για το μέλλον του πλανήτη.

Περισσότερα στο link

  
Electra Koutouki, Ηλέκτρα Κουτούκη     

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ



Τα τελευταία χρόνια οργανώνονται σε όλη τη χώρα ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΕΣ. Η ζωή δεν είναι εμπόρευμα. Είναι χαρά, είναι δημιουργία, είναι συνεργασία, είναι γιορτή. Ήδη την άνοιξη και το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν αρκετές Η 5η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Νέας Ελβετίας (περιοχή Χαριλάου) από Πέμπτη 10/9 ως και Κυριακή 13/9/2015. Η γιορτή ξεκινάει την Πέμπτη 18:00 και τις επόμενες μέρες θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.
Στην φετινή Οικογιορτή συμμετέχουν 70 παραγωγοί και χειροτέχνες από όλη την Ελλάδα. Μαζί μας θα είναι και 11 συλλογικότητες: ΒΙΟ.ΜΕ., Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Σπείρα γης, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Πράσινες Διαδρομές, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Το Κεπίν, Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, ΠΕΡ.ΚΑ., Greenwave Festival, Αλλιώτικο Σχολείο-Μικρό Δέντρο, "Νέο Θεμέλιο" Α.Μ.Κ.Ε., Το Κουκούλι- Συνεταιριστικό Παντοπωλείο Οικολογικών προϊόντων

Δύο λόγια για την γιορτή

Με τις ρίζες της στον θεσμό των πανελλαδικών γιορτών οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, ξεκίνησε από το 2011 να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, η τοπική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Παραγωγοί, μεταποιητές και χειροτέχνες κυρίως από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, συναντιόνται, ανταλλάσσουν απόψεις και εκθέτουν καθαρά οικολογικά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και οικολογική συνείδηση. Στην γιορτή πραγματοποιούνται διάφορα εργαστήρια με σκοπό την διάσωση και διάδοση της γνώσης και της οικολογικής συνείδησης. Παράλληλα διοργανώνονται συζητήσεις – ομιλίες με θέματα που αφορούν την άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, την υποστήριξη των μικρών παραγωγών, την αυτάρκεια και την προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας. Επίσης στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας προωθεί δράσεις για την συνεργασία και δημιουργία ομάδων παραγωγής, την στοχευόμενη καλλιέργεια, την κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τις δίκαιες τιμές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια προϊόντα. Στην κατηγορία των Παραγωγών-Οικοτεχνών θα βρούμε: βότανα, αιθέρια έλαια, μελισσοκομικά προϊόντα, τυροκομικά και γαλακτοκομικά, σάλτσες, μαρμελάδες, κηπευτικά εποχής, όσπρια, αλεύρι, ζυμαρικά, ποτά, κοτόπουλα, ελαιόλαδο κ.ά.
Στην κατηγορία των χειροτεχνών-μεταποιητών μας περιμένουν: σαπούνια, κηραλοιφές, κρέμες, παιχνίδια, ζώνες, τσάντες, ρούχα, διακοσμητικά, κοσμήματα, κεραμικά, ξύλινες κατασκευές κ.ά.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Το τριήμερο Παρασκευής-Κυριακής θα πραγματοποιηθούν περίπου 20 παράλληλες εκδηλώσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους όπως: Εργαστήρια φυσικής δόμησης, παραδοσιακής Βαρελοποιίας, κατασκευής χειροποίητου σαπουνιού, κηραλοιφών, μελισσοκομίας, αργαλειού, παρασκευής κεφίρ, βιολογικής γεωργίας, ενεργών μικροοργανισμών, αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών κλπ. Θα υπάρχουν δράσεις για παιδιά όπως κεραμική, καραγκιόζης και άλλες παραστάσεις, καθώς και ζωντανή μουσική. Σε όλη την διάρκεια της γιορτής θα υπάρχει δωρεάν διάθεση ποδηλάτων.

22η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας Τρίκαλα
 25-27 Σεπτεμβρίου 2015


Διακήρυξη Οικογιορτής

Προεικόνιση της κοινωνίας που θέλουμε
Ως απάντηση στην κοινωνική, οικολογική, οικονομική κρίση που βιώνουμε προτείνουμε έναν αλλο τρόπο ζωής και παραγωγής, ενάντια στη λεηλασία της Γης, στην καταστροφή τoυ περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών και δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε.
- Αναδεικνύουμε τα κεντρικά προτάγματα κάθε οικογιορτής που είναι: η άμεση σχέση μεταξύ παραγωγών και πολιτών χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων, η υποστήριξη των μικρών παραγωγών, το μοίρασμα των γνώσεων και των εμπειριών και η προώθηση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας.
- Η Οικογιορτή διοργανώνεται απ' τους ίδιους τους παραγωγούς και προτάσσει την αυτο-οργάνωση και την άμεση δημοκρατία, την προώθηση της μικρής παραγωγής, την οικοτεχνία και την μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τις παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων με θεραπευτική και καλλυντική δράση.
- Προτάσσουμε τα συνεργατικά αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα ως απάντηση στην ανεργία και την εργασιακή εκμετάλλευση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ


Αναγνωρίζοντας ότι η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην υγεία του ατόμου έχει δοθεί προτεραιότητα στην ποιότητα της διατροφής στα νοσοκομεία.
Ένα νοσοκομείο, το Rodale Institute του Πανεπιστημίου του Saint Loukas θεώρησε ότι οι ασθενείς του θα πρέπει να τρέφονται σωστά με θρεπτικά γεύματα και όχι τα συνηθισμένα άνοστα προ-μαγειρευμένα των νοσοκομείων. Έτσι το 2014 δημιούργησε ένα βιολογικό αγρόκτημα 20 στρεμμάτων για να μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς του βιολογικά προϊόντα μέσα στην πανεπιστημιούπολη του Saint Loukas.

Σήμερα ένα χρόνο αργότερα μετά την μεγάλη επιτυχία μπόρεσε να διπλασιάσει την έκταση φτάνοντας τα 40 στρέμματα και στόχο την παραγωγή 45 τόνων τροφίμων ετησίως για να καλύψει 100% τις ανάγκες των ασθενών του αλλά και να προμηθεύει με καλάθια τροφίμων τους πρώτους μήνες τις νέες μητέρες που βγαίνουν από το μαιευτήριο του.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου πιστεύει ότι το μοντέλο αυτό σύντομα θα είναι επεκτάσιμο στα νοσοκομεία όλης της χώρας βοηθώντας τους ασθενείς να αναρρώνουν γρηγορότερα αφού η διατροφή είναι το φάρμακο, κατά τον Ιπποκράτη, αλλά και θα βοηθήσει και τα νοσοκομεία να γίνουν πιο αυτάρκη και βιώσιμα.