Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2020 – WED2020 : ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ – ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ


Άλλη μια χρονιά γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα στις 5 Ιουνίου παρότι είναι κάπως διαφορετικές οι καταστάσεις λόγω του κορονοϊού και τον περιορισμό των εξωτερικών εκδηλώσεων. Φέτος με τίτλο «ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» και «ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ» τονίζεται η σπουδαιότητα της προστασίας της Φύσης στην εποχή μας, καθώς όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τη στροφή, που πρέπει να πάρουμε σε πιο πράσινες οικονομικοκοινωνικό πολιτικές και βιώσιμη ανάπτυξη.

 Η ίδια η Φύση μας στέλνει το μήνυμα ότι για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση.  Μέσα από αυτή την παγκόσμια κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, το 2020 είναι η  «Ώρα για την Φύση». Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση.

Αυτό τόνισε σήμερα και στο μήνυμα του  ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,  «Καθώς εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτεροι, ας θέσουμε τη φύση εκεί που ανήκει. Στο κέντρο της λήψης αποφάσεων» Υπογραμμίζει την ανάγκη ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να αλλάξει πορεία και προτρέπει να «αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε», να «υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες, βιώσιμα γεωργικά και επιχειρησιακά πρότυπα», να «προστατέψουμε τα εναπομείναντα άγρια περιβάλλοντα και την άγρια φύση», να «δεσμευτούμε για ένα πράσινο και ανθεκτικό μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σκιαγραφεί τις δραματικές αλλαγές της κλιματικής αλλαγής και σημειώνει πως η φύση μάς στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. «Βλάπτουμε τον φυσικό κόσμο και αυτό γίνεται εις βάρος μας. 

Η υποβάθμιση των οικοτόπων και η απώλεια της βιοποικιλότητας επιταχύνονται. Η διατάραξη του κλίματος επιδεινώνεται. Οι φωτιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι υπερκαταιγίδες γίνονται πιο συχνές και πιο καταστροφικές. Οι ωκεανοί θερμαίνονται και οξύνονται, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα των κοραλλιών.Τώρα, ένας νέος κορωνοϊός μαίνεται, υπονομεύοντας την υγεία και τα προς το ζην» αναφέρει.
Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπου περισσότεροι από 8.500 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.  

Σύμφωνα με την έκδοση / έκθεση του ΕΚΠΑΑ, η οποία στηρίχθηκε στις έρευνες «Επιδράσεις στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ε.Κ. Κατσουγιάννη, και «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Ν. Μιχαλόπουλο και που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αναδεικνύεται με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο αφενός η σύνδεση της κατάστασης του περιβάλλοντος με την υγεία των πολιτών και αφετέρου την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις έρευνες και με βάση τα συνιστώμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επίπεδα, 6.487 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση μικροσωματιδίων (ΡΜ2.5) ετησίως στα αστικά και ημιαστικά κέντρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγραφής να αφορούν στους πληθυσμούς της Αθήνας (58%) και της Θεσσαλονίκης (13%) και 2.115 θάνατοι στις αγροτικές περιοχές, όπου η συγκέντρωση πληθυσμού είναι μεν μικρότερη σε σχέση με τα αστικά κέντρα, η μέση ηλικία τους όμως είναι μεγαλύτερη, δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) αντιστοιχούν σε 160 θανάτους. «Όπως φαίνεται από την έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους ακόμα και από πανδημίες όπως αυτή του Covid-19», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΚΠΑΑ, Πέτρος Βαρελίδης.

Κατά τη διάρκεια της λήψης των περιοριστικών μέτρων διαπιστώθηκε μείωση κατά 1/3 της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεγονός που σίγουρα έχει μία θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και ο κ.Βαρελίδης πρόσθεσε ότι «σημασία έχει να δούμε στο τέλος του έτους ποιά είναι η μέση τιμή της ετήσιας ρύπανσης». Σήμερα λόγω της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ φυτεύθηκαν αρκετά δέντρα. Μάλιστα ελιές, ορισμένες εκ των οποίων είναι αιωνόβιες, ξεκίνησε να φυτεύει από σήμερα στα παρτέρια της Ιεράς Οδού, ο Δήμος Αθηναίων, συμμετέχοντας με έμπρακτο τρόπο στο εορτασμό. Τα δένδρα μεταφέρθηκαν με την βοήθεια της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» από την περιοχή της Ακράτας κι έχουν ηλικία από 40 ως 60 χρόνια. Συνολικά 30 μεγάλες εντυπωσιακές ελιές φυτεύονται σε παρτέρια της Ιεράς Οδού, ενώ θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, φυτεύσεις και στη νησίδα του δρόμου.

Στόχος του δήμου Αθηναίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι να μεταφυτευτούν περίπου 100 μεγάλες ελιές και στα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα ενώ συνολικά σε ολόκληρη την πόλη αναμένεται να έχουν φυτευτεί περισσότερα από 2.000 δέντρα εμπλουτίζοντας σημαντικά το πράσινο που τόσο ανάγκη έχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας. Ακόμη για τη σημερινή Ημέρα του Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», συνεργεία των εταιριών «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ», «HUSQVARNA» και «ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ» περιποιήθηκαν ένα μέρος των χώρων πρασίνου στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Όλοι συμβάλουν στη καθημερινή προσπάθεια να γίνει η πρωτεύουσα φιλική προς το περιβάλλον με κάθε τρόπο, στην καθημερινότητά της και αυτό γίνεται με τον «Μεγάλο Περίπατο» και την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου. Έχει ξεκινήσει  πραγματική ανακύκλωση, αλλά και η καθημερινή φροντίδα του πράσινου της πόλης. #WED2020 #WorldEnvironmentDay #WorldEnvironmentDay2020 #nature #biodiversity #ClimateChange #Environment 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου