Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Μην πετάτε μάσκες και γάντια στους μπλε κάδους



SOS από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.  Οι χειρουργικές μάσκες και τα γάντια δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Ενημέρωση και έκκληση προς τους πολίτες για το πως χειριζόμαστε τα χρησιμοποιημένα γάντια και τις μάσκες μιας χρήσεως για να μη γίνουν εστία διάδοσης του κορωναιού.


Ό,τι χρησιμοποιούμε για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοιού covid19,
γάντια και μάσκες μίας χρήσεως, τα πετάμε ΜΟΝΟ στον πράσινο κάδο και στα καλαθάκια σύμμεικτων απορριμμάτων!
ΟΧΙ στον μπλε κάδο!
ΟΧΙ στους δρόμους και τα πεζοδρόμια!
ΟΧΙ στους μικρούς κάδους ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικών, κλπ
Τα γάντια και οι μάσκες μίας χρήσεως ΔΕΝ ανακυκλώνονται!
Προσέχουμε την υγεία μας!
Μένουμε σπίτι! #menoumespiti


Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΟΑΝ, Γιάννη Σιδέρη, «τα γάντια και μάσκες μίας χρήσεως κατασκευάζονται από υλικά, που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Επειδή ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα πετάμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή. Έτσι ώστε πραγματικά να θάψουμε τον ιό», αναφέρει, προειδοποιώντας πως ο «κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. Άρα, ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα».   «Με αυτή την οδηγία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κ ενημερώσουμε τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού. Βασική προτεραιότητα για τον ΕΟΑΝ είναι η προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν στα κέντρα διαλογής», τονίζει ο Γιάννης Σιδέρης.
  
Προέχει η δημόσια υγεία. Αν θεωρούμε ότι στο σπίτι μπορεί να υπάρχει άτομο που έχει μολυνθεί και είναι σε περιορισμό, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση την ανακύκλωση υλικών, καθώς όλη η ουσία είναι να μην καταλήξει ένα "ύποπτο" υλικό σε μονάδα διαλογής».   Ο ίδιος επικρίνει την πρακτική ορισμένων να πετούν τις μάσκες και τα γάντια τους στον δρόμο. «Σε όλες μας τις υποθέσεις προέχει η δημόσια και η ατομική υγεία. Κάνουμε το καλύτερο για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Σε κάθε περίπτωση προστατευόμαστε και μένουμε σπίτι».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου