Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ



WWF Αυστραλίας: 1,25 δισ. ζώα έχουν απανθρακωθεί στις πυρκαγιές - Ίσως η μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα.   Οι πυρκαγιές, που σαρώνουν για δύο μήνες την Αυστραλία έχουν προκαλέσει πρωτοφανή καταστροφή, προκαλώντας το θάνατο σε 28 ανθρώπους μέχρι στιγμής και πάνω από 1,25 δισεκατομμύρια ζώα. Οι φωτιές είναι τόσο μεγάλες, που προκαλούν κεραυνούς. Υπολογίζουν περισσότερο από 1 δισεκοτομμύριο ζώα! Μιλάμε για ολοκαύτωμα ζώων!! Ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για χιλιάδες κοάλα, που έχουν ψηθεί ζωντανά μέσα στα δέντρα, ενώ σπάνιες ιπτάμενες αλεπούδες πέφτουν νεκρές απ’ τον ουρανό. Και το χειρότερο είναι πως αυτός ο εφιάλτης ίσως είναι απλά μια πρώτη γεύση για το τι περιμένει τον πλανήτη μας, αν δεν αντιμετωπίσουμε επειγόντως την κλιματική κρίση.


Οι οργανώσεις συγκεντρώνουν χρήματα κυρίως ενισχύοντας τους ήρωες, που διασώζουν τα πληγωμένα κοάλα και καγκουρό, αλλά και υποστηρίζοντας ένα σχέδιο αναδάσωσης με δισεκατομμύρια νέα δέντρα για να βοηθηθεί η φύση να αναγεννηθεί. Υπάρχει κι αυτή η διάσταση ότι η Αυστραλία φλέγεται, αλλά η κυβέρνηση της Αυστραλίας αρνείται την Κλιματική Αλλαγή κι εμποδίζει την παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των καυσαερίων. Δε γίνεται να το επιτρέψουμε. Γι’ αυτό, ενόψει της κρίσιμης παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα που θα γίνει φέτος,οι δράσεις κι ο αγώνας θα επιτανθούν.


Το Avaaz είναι ένα απ’ τα λίγα κινήματα σε θέση να χρηματοδοτήσει σχέδιο αναδάσωσης και διάσωσης ζώων στη πρώτη γραμμή, ενώ παράλληλα οργανώνει μεγάλες εκστρατείες δημόσιας πίεσης και έρευνες σε όλο τον κόσμο ενάντια στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Φαντάσου πόσο γενναίος πρέπει να είσαι ώστε να ορμήσεις μέσα στις φλόγες για να σώσεις τρομοκρατημένα ζώα. Σε όλη την Αυστραλία, ηρωικοί διασώστες ζώων δίνουν μάχη με τις φλόγες, μέρα και νύχτα -- αξίζουν τη υποστήριξή μας.


Αλλά για να δώσουμε πραγματικό νόημα στον ηρωισμό τους, πρέπει να πυροδοτήσουμε την αλλαγή στην Αυστραλία -- που σημαίνει να τα βάλουμε με τους πανίσχυρους αρνητές της κλιματικής αλλαγής που κρατούν την κυβέρνηση όμηρο. Σύμφωνα με το Avaaz αυτή τη στιγμή, πλημμυρίζουν την Αυστραλία με fake news για να υποβαθμίσουν το συσχετισμό της κλιματικής αλλαγής με την τραγωδία, που εξελίσσεται. Όμως, καθώς οι θανατηφόρες φωτιές καταβροχθίζουν σπίτια, μαγαζιά και σχολεία, σκοτώνουν δεκάδες ανθρώπους και καταστρέφουν ζωές, η κυβέρνηση της Αυστραλίας δέχεται πίεση όσο ποτέ άλλοτε. Το Avaaz είναι 100% crowdfunded. Δηλαδή βασίζεται εξολοκλήρου σε διαδικτυακές μικρο-δωρεές μελών του κινήματος. Δε δέχονται δωρεές από εταιρείες, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ιδρύματα. Αυτό τους δίνει πλήρη ανεξαρτησία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Στήριξε μαζί με 1 εκατομμύριο ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο που έχουν δωρίσει για να γίνει το Avaaz μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης του καλού στον πλανήτη.


Το WWF Αυστραλίας υπολογίζει ότι περίπου 84 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί σε ολόκληρη τη χώρα - έκταση που ισοδυναμεί με το εμβαδό της Αυστρίας. Ανάμεσα στα θύματα χιλιάδες κοάλα της ακτής της Nέας Νότιας Ουαλίας, καγκουρό, νυχτερίδες, και μικρά θηλαστικά και πτηνά. «Πολλά δάση θα χρειαστούν δεκαετίες να ανακάμψουν ενώ κάποια είδη μπορεί να βρίσκονται πλέον ενώπιον οριστικής εξαφάνισης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πλήρη έκταση της καταστροφής μέχρι να καταλαγιάσουν οι πυρκαγιές», σημειώνει η WWF Αυστραλίας που δημοσιεύει το αντίστοιχο ελληνικό τμήμα στην επίσημη ιστοσελίδα του.


Όταν ο Μπρέγκελ συναντά την Ανθρωπόκαινο - Συγκλονιστικές εικόνες από την φλεγόμενη Αυστραλία «Το μέγεθος της καταστροφής δεν μας εκπλήσσει αφού οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και μία δεκαετία ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», προσθέτουν. Τα νούμερα αυτά έχουν υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία, που υπολογίζει τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασικών εκτάσεων, στην άγρια πανίδα της Αυστραλίας κάνοντας αναγωγή στα επιστημονικά δεδομένα του Καθηγητή Κρις Ντίκμαν από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Οι δίχως προηγούμενο μέγα-πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ακόμα και αν η κλιματική κρίση δεν προκαλεί τις πυρκαγιές, τις κάνει πολύ πιο καταστροφικές. Το WWF Αυστραλίας αντέδρασε άμεσα με στόχο να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για να αποκατασταθούν στο μέτρο του δυνατού οι καταστροφές και συνεργάζεται με οργανώσεις, που διασώζουν και φροντίζουν ζώα σε πληγείσες πολιτείες.


Δύο δισεκατομμύρια δέντρα «Όταν σβήσουν οι φωτιές, θα συμβάλουμε στην αποκατάσταση των περιοχών όπου ζουν τα κοάλα κι άλλα άγρια ζώα μέσω της πρωτοβουλίας, με στόχο να φυτέψουμε δύο δισεκατομμύρια δέντρα μέχρι το 2030. Η αρχή αυτής της προσπάθειας θα γίνει με την άμεση φύτευση 10,000 δέντρων που είναι απαραίτητα για τις πιο σημαντικές περιοχές που ζουν τα κοάλα. Το WWF Αυστραλίας θα συνεργαστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ούτως ώστε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια του ταμείου αποκατάστασης να δοθούν για την πράσινη ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές. «Ίσως οι πυρκαγιές αυτές, που ακόμα μαίνονται, να αποδειχτούν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του τελευταίου αιώνα», καταλήγει η ανακοίνωση.


Σύμφωνα με τη NASA τον γύρο της γης θα κάνει ο καπνός από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αυστραλία. Οι πυρκαγιές κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας μαίνονται με τον καπνό να ωθείται προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η NASA ανέφερε ότι το νέφος καπνού από τις φωτιές της Πρωτοχρονιάς έχει ήδη διασχίσει τη Νότια Αμερική και μετακινήθηκε, φτάνοντας «στα μισά της γης» μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Ο καπνός αναμένεται να κάνει τουλάχιστον έναν πλήρη κύκλο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι φωτιές κατέστρεψαν περισσότερα από 2.000 σπίτια, ενώ ήταν τόσο μεγάλες που δημιούργησαν έναν «ασυνήθιστα μεγάλο» αριθμό φαινομένων pyrocumulonimbus, τις λεγόμενες «καταιγίδες της φωτιάς»... αφού έστειλαν καπνό στην στρατόσφαιρα, με τα νέφη καπνού να φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 17,7χλμ (δημοσίευμα του BBC). Όταν φτάσει στη στρατόσφαιρα, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια από την πηγή του, επηρεάζοντας τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο».


Μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, όπως το Σίδνεϋ, η Μελβούρνη, η Καμπέρα και η Αδελαΐδα, «άγγιξαν» επικίνδυνα επίπεδα ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα λόγω καπνού από κοντινές πυρκαγιές. Σε μια επιθεώρηση 57 επιστημονικών ερευνών που έχουν δημοσιευθεί από το 2013, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας «των καιρικών συνθηκών, που ευνοούν τις πυρκαγιές», δηλαδή των περιόδων κατά τις οποίες καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλό ποσοστό υγρασίας και βροχοπτώσεων και ισχυροί άνεμοι. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε όχι μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στις δυτικές ΗΠΑ, τον Καναδά, τη νότια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, τον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία. Η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις πυρκαγιές, καθώς στη χώρα έχει σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του περίπου ενός βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Οι θερμοκρασίες στην Αυστραλία είναι ακραίες αυτή την περίοδο.


Ο ποταμός Macleay της Αυστραλίας θα χρειαστεί αρκετά χρόνια να επανέλθει, με το οικοσύστημα να αντιμετωπίζει μια τεράστια μόλυνση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει ύστερα από μια βροχόπτωση κι αφού γέμισε στάχτες και λάσπη, που προήλθαν από τις πυρκαγιές. Μέρη του ποταμού γέμισαν νεκρά ψάρια και βλάστηση σε αποσάθρωση, ενώ σύμφωνα με τον Guardian της Αυστραλίας, το περιβάλλον εκεί θα χρειαστεί χρόνια να επανέλθει, ενώ πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Τα ψάρια του ποταμού Macleay αποτελούσαν μια από τις κύριες πηγές διατροφής για τους ντόπιους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου