Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ


Τα αδέσποτα ζώα είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τη χώρα και ήταν μεγάλη η χαρά στην ανακοίνωση για χρηματοδότηση 20 εκατομ. ευρώ στους Δήμους για κατασκευή, συντήρηση και εξοπλισμό καταφυγίων αδέσποτων.  Όλη η διαδικασία χρηματοδότησης δήμων και Συνδέσμων δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους αφορούσε τα έτη 2019, 2020 και 2021. Συγκεκριμένα αφορά την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη σίτισή των αδέσποτων, την υιοθεσία ή την επανένταξή τους.

Με ερώτηση που κατέθεσαν 45 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς στον υπουργό Εσωτερικών φέρουν στο φως το ζήτημα της περικοπής χρηματοδότησης των δήμων για κατασκευή και  εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων, καθώς μειώθηκε ο προϋπολογισμός από 20 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ. Η σχετική πρόσκληση προς τους Δήμους, που είχε δημοσιευθεί επί υπουργίας του Αλ. Χαρίτση και έληγε στις 31/12/2019, αποτελούσε πάγιο αίτημα των φιλοζωικών ενώσεων και έδινε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των Δήμων, ενώ η περικοπή του προϋπολογισμού της  προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας.

Οι βουλευτές ρωτούν τον κ.Θεοδωρικάκο για ποιο λόγο προχώρησε στην περικοπή του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, και αν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση αυτή. Επίσης, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου να υποστηρίξει τους δήμους στην αξιοποίηση των πόρων της πρόσκλησης. Τέλος, και δεδομένου ότι οι νέες δημοτικές αρχές ανέλαβαν καθήκοντα μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, ρωτούν αν προτίθεται ο αρμόδιος υπουργός να δώσει παράταση για την υποβολή προτάσεων πέραν της 31/12/2019 (Αριθμ. 1593/166597 – ΦΕΚ Τεύχος Β 2894/05.07.2019)


Σύμφωνα με την απόφαση 2019 οι δαπάνες που είναι επιλέξιμες είναι:
– για τη βελτίωση υφιστάμενου καταφυγίου ζώων συντροφιάς, που αφορούν στον εξοπλισμό του και σε κινητά παραρτήματα,
– για τη βελτίωση ήδη υφιστάμενου δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων,
– για ιατρικό εξοπλισμό δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων για τη διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων ή επεμβάσεων,
– για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
– και για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Ο δήμος που επιθυμεί να χρηματοδοτηθεί πρέπει να υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκει. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του φορέα και του υπεύθυνου εκπροσώπου του φορέα, με τον οποίο θα έρχονται σε επαφή οι αρμόδιες αρχές (τηλέφωνο, fax, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φορέα, καθώς και οι αριθμοί ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), των ζώων, που διαχειρίστηκε ο φορέας το χρονικό διάστημα για το οποίο αιτείται χρηματοδότηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου