Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΩΠΑ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙΝΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ




Εκατοντάδες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει την Αυστραλία από τις ανατολικές ακτές ως τις δυτικές τις τελευταίες μέρες ακατάπαυστα. Περισσότερες από 150 πυρκαγιές καίνε το Μπρισμπέιν ως τα περίχωρα του Σίδνεϊ υποχρεώνοντας τις Αρχές στην Αυστραλία να δώσουν εντολή σε κατοίκους και τουρίστες να εγκαταλείψουν τις εστίες και τα καταλύματά τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες, που τους κυκλώνουν. Ένα μήνα τώρα δεν πέφτει βροχή σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας προσφέρει κάποια ανακούφιση στους πυροσβέστες. Η συνεχόμενη 3μηνη ξηρασία επιτείνεται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η προσοχή στράφηκε στη βορειότερη πολιτεία του Κουίνσλαντ, όπου πάνω από 80 πυρκαγιές απειλούσαν ζωές και σπίτια. Εκεί οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση «άμεσης εγκατάλειψης», που είναι το ανώτατο επίπεδο συναγερμού, για πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων για τη Νούσα, έναν παραθαλάσσιο τουριστικό προορισμό σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων, νότια του Μπρισμπέιν (πρωτεύουσα του Κουίνσλαντ).


Δεν υπήρχαν στο παρελθόν πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση όπως αυτές. Η περίοδος των πυρκαγιών στην Αυστραλία, συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, ήταν φέτος περισσότερο πρόωρη και σφοδρή και ίσως να εξελιχθεί στην χειρότερη, που γνώρισε ποτέ η Αυστραλία. Οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση είναι συνηθισμένες στα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια της Αυστραλίας, αλλά η σφοδρότητα των πυρκαγιών, καθώς και το γεγονός ότι ξέσπασαν νωρίτερα κατά την ανοιξιάτικη περίοδο αιφνιδίασαν. Ένα ιδιωτικό ελικόπτερο ρίψης νερού συνετρίβη, ενώ επιχειρούσε σε πυρκαγιά δυτικά του Μπρισμπέιν, ο πιλότος γλίτωσε με μικρά τραύματα.

Τρεις άνθρωποι ως τώρα έχασαν τη ζωή στις πυρκαγιές, οι οποίες έχουν καταστρέψει 10 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και περιοχές χαμηλής βλάστησης, καθώς τροφοδοτούνται από τις ακραίες συνθήκες ξηρασίας. Περίπου 300 σπίτια έχουν καταστραφεί μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι φλόγες εκτείνονται από τη βόρεια ακτή της πολιτείας έως μερικά μέτρα από τα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϋ. Μάλιστα οι καιρικές συνθήκες δεν αναμένεται να αλλάξουν άμεσα. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς: «Δεν θα έχουμε θέσει όλες αυτές τις πυρκαγιές υπό έλεγχο για πολλές, πολλές εβδομάδες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϋ. «Δυστυχώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βροχή».


Σήμερα 13 Νοεμβρίου δεκάδες πυρκαγιές λόγω δυνατών ανέμων, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξερή βλάστηση, ενισχύθηκαν και έχουν φθάσει μέχρι τα προάστια του Σίδνεϊ, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Κέντρο της πόλης. Πυροσβεστικά αεροσκάφη ψεκάζουν με επιβραδυντικό υλικό τα δένδρα και τις κατοικίες. Σύμφωνα με τις αρχές, από τις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα προάστια του Σίδνεϊ, μόνο η μία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Από αέρος φωτογραφίες δείχνουν τις φλόγες να καταστρέφουν ένα δάσος ευκαλύπτων στην Τουραμούρα, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων βορείως του Σίδνεϊ. «Η φωτιά επεκτείνεται γρήγορα», προειδοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία της πολιτείας της Νέας-Νότιας Ουαλίας. Χιλιάδες πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί προληπτικά στις πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Νέας-Νότιας Ουαλίας εξαιτίας των συνθηκών.


Οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους που ζουν σε μία τεράστια ζώνη γύρω από το Σίδνεϊ να αναζητήσουν καταφύγιο, κρίνοντας ότι δεν έχουν χρόνο να απομακρυνθούν πριν φθάσουν οι φλόγες. «Αρκετοί άνθρωποι έλαβαν υπ'όψιν τις προειδοποιήσεις και έφυγαν εγκαίρως, αλλά, όπως είναι προφανές, άλλοι αποφάσισαν να μην το κάνουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας-Νότιας Ουαλίας. «Για εκείνους που βρίσκονται ακόμη στις ζώνες που απειλούνται είναι πολύ αργά για να φύγουν. Αναζητήστε καταφύγιο, είναι η μόνη επιλογή σας», πρόσθεσε.
Από την Παρασκευή, οι πυρκαγιές στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων, έχουν καταστρέψει 150 σπίτια και χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Περίπου 350 κοάλα, που ζούσαν στο καταφύγιο στη βόρεια παραλιακή πόλη Μακουάιρ πέθαναν στις πυρκαγιές, όπως εκτιμά η οργάνωση Koala Conservation Australia. Ο συνολικός πληθυσμός των κοάλα του καταφυγίου είναι από 500 έως 600, δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Σου Άστον.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου