Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

TΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ


Στον Δήμο Τρικκαίων λειτούργησε το πρώτο σχολικό κυλικείο στην Ελλάδα, που τα προϊόντα του θα είναι «υψηλής διατροφική αξίας» και θα προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Πρόκειται για το 6ο Δημοτικό Σχολείο, που από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, θα προσφέρει βιολογικά στους μαθητές κι ανοίγει για όλη τη χώρα ένα νέο δρόμο για τις διατροφικές συνήθειες στα σχολεία.
Το Δίκτυο BioCanteens συντονίζεται από την πόλη Mouans-Sartoux (Γαλλία), ενώ εκτός του Δήμου Τρικκαίων συμμετέχουν η πόλη Troyan (Βουλγαρία), το Rosignano Marittimo (Ιταλία), η Pays des Condruses (Βέλγιο), η Torres Vedras (Πορτογαλία) και η Vaslui (Ρουμανία).

Η φιλοσοφία του δικτύου «BioCanteens SUSTAINABLE SCHOOL MEALS for green and healthy local food systems» στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Τρικκαίων, στοχεύει στην παροχή βιολογικών σχολικών γευμάτων και είναι ένα από τα 25 Δίκτυα Μεταφοράς, που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος URBACT. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Άκης Αναστασίου, η ένταξη των Τρικάλων στο πρόγραμμα «BioCanteens sustainable school meals for green and healthy localfood systems» σημαίνει ότι ανοίγεται ένα νέο πεδίο για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας, που θα στηρίζονται σε αγνές πρώτες ύλες αλλά και σε προϊόντα που παράγονται σε κάθε περιοχή, προωθώντας έτσι και την τοπική οικονομία παράλληλα. Στόχος είναι αυτό να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία. Η υγιεινή διατροφή να μπει στο επίκεντρο των σχολείων αλλά και των συμπολιτών μας.

Ο αντιδήμαρχος κ.Αναστασίου είπε ότι μακάρι μέσα από αυτό, να ενθαρρύνουμε και τους γονείς ώστε να επιλέγουν υγιεινά προϊόντα για το κολατσιό των παιδιών τους. Αλλά και ρεύμα θα παράγεται από τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια! Στο ίδιο σχολείο σε λίγο καιρό από την έναρξη των μαθημάτων ξεκινά η διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες φωτισμού στην περίμετρο του σχολείου. Κι αυτό δεν θα συμβεί με κάποιο πολύπλοκο τρόπο, αλλά απλά μέσα από την επεξεργασία των φαγητών που πετιούνται στα σκουπίδια. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, τα τρόφιμα που περισσεύουν από το κολατσιό των παιδιών και καταλήγουν στα σκουπίδια θα μεταφέρονται σε μια μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία λειτουργεί χωρίς δυσοσμία και βλαβερές επιπτώσεις. Η μονάδα αυτή θα αναλάβει την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια για το φωτισμό περιμετρικά του 6ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων!

Πριν 10 χρόνια είχα ακριβώς την ίδια συζήτηση με την φίλη Διονυσία Ψαραδέλλη της εταιρείας ΠΑΜΦΟΡΟΣ ΓΑΙΑ, που ήδη προμήθευε βιολογικές πίτες σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Αττική, για την ανάγκη διάθεσης βιολογικών στα σχολεία. Τώρα από τα Τρίκαλα ξεκινά μια σημαντική προσπάθεια να δούμε επιτέλους με έναν διαφορετικό τρόπο τη σχέση των σχολείων με τις καθημερινές μας συνήθειες κι η επόμενη δεκαετία θα είναι καθοριστική στην κατεύθυνση αυτή.
Η ένταξη σε ένα πρόγραμμα προϋποθέτει πολλά όπως είναι η δημιουργία κουζίνας σε κάθε σχολείο για τη διάθεση των βιολογικών σχολικών γευμάτων. Όπως και η σχέση με την τοπική παραγωγική ταυτότητα (παραγωγή από τοπικές επιχειρήσεις), ενώ οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες να είναι είτε πιστοποιημένες ως βιολογικές είτε ολοκληρωμένης διαχείρισης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Από το 1998, η πόλη του Mouans-Sartoux, μία πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας, με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους, έχει συνδέσει τη διατροφή με την υγεία και το περιβάλλον. Για να ξεπεράσει την έλλειψη παραγωγής βιολογικών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος της γαλλικής πόλης δημιούργησε ένα δημοτικό αγρόκτημα και δύο καλλιεργητές προσλήφθηκαν για να καλλιεργήσουν και να παράγουν βιολογικά λαχανικά για τα σχολικά γεύματα που διανέμονται στα 3 σχολεία της πόλης (1.000 γεύματα την ημέρα). Τα αποτελέσματα «καλής πρακτικής» αυτής της πρωτοβουλίας αφορούν στη δημιουργία δημοτικού αγροκτήματος για την παραγωγή βιολογικών λαχανικών, στην παραγωγή 100% βιολογικών γευμάτων, με μια προοδευτική αύξηση της προέλευσης των πρώτων υλών βιολογικής προέλευσης και στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών προτύπων στα σχολεία.
Επίσης, ενισχύει την απασχόληση, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στις τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων, ενώ υφίσταται και μια δραματική μείωση των αποβλήτων τροφίμων με μια σειρά απλών λύσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου