Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Οι ποδηλάτες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας & δράσεις στους δήμους



Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, υποδέχτηκε ομάδες ποδηλατών, οι οποίες αφού ξεκίνησαν από διάφορους δήμους της Αθήνας κατέληξαν στο κτίριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Λεωφόρο Μεσογείων. Μαζί με τους ποδηλάτες έφτασε ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης. Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας με τους ποδηλάτες σημείωσε πως είναι εξαιρετικά θετικό ότι το ποδήλατο μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας, ακόμα περισσότερο στις πόλεις. Σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις γίνεται σταδιακά βασικό μέσο καθημερινής μετακίνησης και η διευκόλυνση των ποδηλατών είναι υποχρέωση κάθε σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, πολύ περισσότερο που η διεύρυνση της χρήσης το ποδηλάτου συνδέεται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ακόμα ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα, το Υπουργείο θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο μέτρων για τη διεύρυνση των ποδηλατοδρόμων σε όλη τη χώρα. Η πολιτική αυτή θα στηριχθεί στις δεσμεύσεις του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, καθώς και σε μελέτες που έχουν εκπονηθεί και θα εκπονηθούν τόσο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη όσο και για τα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας. Η προσπάθεια αυτή είναι ενταγμένη στη συνολική πολιτική του Υπουργείου για την κλιματική αλλαγή.
Στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητα 2019» από τις 16 εως τις 22 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν πολλοί δήμοι. Οι δράσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» και τον αποκλεισμό του κέντρου από τα οχήματα από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Στο πλαίσιο της εκστρατείας Βιώσιμης Κινητικότητας του 2019 δίνεται επίσης έμφαση στη σχέση όλη αυτή του ποδηλάτου, του περπατήματος με την υγεία των πολιτών και με θέματα κοινωνικοποίησης, Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», δηλαδή η Κυριακή κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου