Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

18 - 22 Σεπτεμβρίου 2019, το Animasyros ενσωματώνει το AnimaGreen για το περιβάλλον


Για 12η χρονιά το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, η μεγάλη γιορτή του animation, θα πραγματοποιηθεί στην Σύρο και παράλληλα κι η Αγορά (από 2015), προσκαλώντας επαγγελματίες του animation από όλο τον κόσμο. Η ενότητα για το περιβάλλον στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ) και από εθνικούς πόρους. Το διάσημο πια φεστιβάλ είναι μία συνδιοργάνωση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος όπως κάθε χρόνο θα γίνει στο θέατρο Απόλλων και στην Πλατεία Μιαούλη, με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, όπως όλες οι εκδηλώσεις του Animasyros. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ. 


Με την ένταξη της ενότητας green φεστιβάλ το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ακόμη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας κι ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων 
κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ). Το κινηματογραφικό αφιέρωμα AnimaGreen συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019» (Europe in my Region) και το Animasyros προσεγγίζει την αειφόρο ανάπτυξη.

Επίσης το Animasyros εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Aegean Rebreath, η οποία δραστηριοποιείται στον καθαρισμό των βυθών από απορρίμματα. Και δημιουργούν μαζί ένα εργαστήριο για μαθητές γυμνασίου με τίτλο, «Το ταξίδι των μικροπλαστικών». Με σκοπό να δημιουργηθεί ένα σενάριο για το ταξίδι του πλαστικού.Από την στιγμή που κάποιος το πετάει μέχρι να καταλήξει και πάλι στο στομάχι μας μέσω της τεχνικής του animation. Εκπαιδευτής είναι ο Φωκίωνας Ξένος, σκηνοθέτης και σχεδιαστής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Aegean Rebreath θα πραγματοποιήσει ανοιχτή εκπαιδευτική ομιλία και προβολή σχετικού video σε μαθητές σχετικά με τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής του ανθρώπου στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία.
Ένα εργαστήριο του Animasyros το «Φροντίζω το περιβάλλον» έχει δημιουργούς άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπό τον συντονισμό της εκπαιδεύτριας και animator, Έλενας Παυλάκη θέτει στο επίκεντρο του την αειφορία.
Με ήρωες ένα πουλί, ένα ψάρι, ένα δέντρο θα δημιουργήσουν και θα διηγηθούν μία ιστορία για την ρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2014 το φεστιβάλ εντάχθηκε και αξιοποίησε πόρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Creative Europe, που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει χιλιάδες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου και να προσφέρει νέα ώθηση στον πολιτιστικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου. Στόχος του φεστιβάλ ήταν εξ αρχής να δείξει πως μια σχετικά νέα τέχνη στην Ελλάδα, όπως αυτή του animation, μπορεί να ενταχθεί στην ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και να αναδείξει σημαντικούς δημιουργούς. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής έγινε με τη λογική, ότι μια κοινωνία με αστική κουλτούρα, όπως αυτή της Ερμούπολης, μπορεί να αγκαλιάσει μια προσπάθεια που από τοπικής εμβέλειας γίνεται διεθνής.
Το 2015, το φεστιβάλ, συνέπραξε με την Εθνική Λυρική Σκηνή,και παρουσίασε στο κοινό του, τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, με παράλληλη απεικόνιση κινουμένων σχεδίων.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ANIMATION ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2021 ΚΑΙ ΤΟ ANIMASYROS

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε σκηνοθέτες, παραγωγούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες animators. Τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό animation ταινιών μικρού μήκους συνδιοργανώνουν η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.
Τίτλος του διαγωνισμού: «An animated EUphoria by Eleusis 2021 European Capital of Culture / powered by Animasyros» με θέμα τη «Μετάβαση στην EUphoria».
Η καλλιτεχνική ομάδα του Animasyros, λόγω της πολυετούς γνώσης και εμπειρίας στην τέχνη του animation, θα παρέχει την επιμέλεια των τεχνικών και δημιουργικών πτυχών του διαγωνισμού, με σκοπό να επιλεγούν οι κατάλληλοι Έλληνες και Ευρωπαίοι καλλιτέχνες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2019.

Οι διαγωνιζόμενοι προσκαλούνται να πειραματιστούν και να βρουν νέους τρόπους να μεταφέρουν διεθνώς το κεντρικό μήνυμα της Ελευσίνας 2021 «Μετάβαση στην EUphoria» και την πολύπτυχη φύση του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού προγράμματος της. Οι τεχνικές που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν για το διαγωνισμό είναι ελεύθερες, ενώ η μουσική θα πρέπει να είναι πρωτότυπη με μέγιστη διάρκεια του κάθε παραδοτέου τα τριάντα δευτερόλεπτα (30″). Την αξιολόγηση των ταινιών θα αναλάβει εννεαμελής κριτική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου του animation, αλλά και του χώρου του πολιτισμού από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το έπαθλο των νικητών ανέρχεται σε ποσόν 1500 ευρώ για το πρώτο βραβείο και 500 ευρώ για το δεύτερο και το τρίτο. Τόσο για την προβολή του σχεδίου σε τοπικό επίπεδο, όσο και για τη επίτευξη πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος της δράσης, θα διοργανωθούν τρεις τρίωρες συνεδρίες εφαρμοσμένων εργαστηρίων μικτών τεχνικών κινουμένων σχεδίων με τη συμμετοχή μαθητών και νέων της Ελευσίνας (EUnvironment, EU Working Classes, Eurbanization).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: https://animated.eleusis2021.eu/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου