Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

eXXpedition: ιστιοφόρο με πλήρωμα επιστήμονες, γυναίκες ναυτικούς και καλλιτέχνες θα κάνει το γύρο του κόσμου για τη ρύπανση από πλαστικά στη θάλασσα




300 γυναίκες με ιστιοφόρο αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν από τον Οκτώβριο ένα ταξίδι ανά την υφήλιο με στόχο να καταδείξουν τις τρομακτικές συνέπειες της πλαστικής ρύπανσης στους ωκεανούς, διεξάγοντας ταυτόχρονα και επιστημονική έρευνα σχετικά με την ενισχυόμενη κρίση. Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού...από συσκευασίες τροφίμων μέχρι ίνες υφασμάτων και σύνεργα αλιείας... καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα, γεγονός που ανάγκασε τους ειδικούς να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια.

Οι γυναίκες θα συλλέξουν δείγματα από τα πιο σημαντικά και ποικιλόμορφα θαλάσσια περιβάλλοντα της Γης, προκειμένου να σχηματίσουν σαφή εικόνα σχετικά με την κατάσταση των θαλασσών. Ο συγκεκριμένος περίπλους της Γης υπολογίζουν ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια ξεκινώντας τον Οκτώβριο 2019 και Θα πραγματοποιείται σε φάσεις. Οργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση eXXpedition, που εστιάζει το ενδιαφέρον της στα θέματα θαλάσσιας ρύπανσης. Το σκάφος θα καλύψει απόσταση 38.000 ναυτικών μιλίων (70.000 χλμ.) και θα επισκεφθεί τον Αρκτικό Ωκεανό, τα νησιά Γκαλαπάγκος, τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού και άλλες περιοχές όπου τα πλαστικά απορρίμματα συγκεντρώνονται λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων.

Όπως τόνισε η αρχηγός της αποστολής Έμιλυ Πεν, κάθε χρόνο καταλήγουν στη θάλασσα οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, τα οποία κατακερματίζονται σε απειροελάχιστα κομμάτια, μεγέθους ανάλογου με αυτό του πλαγκτόν. Τα σωματίδια, μαζί με τα πλαστικά μικροσφαιρίδια που περιέχονται στα είδη προσωπικής υγιεινής, καταβροχθίζονται από τα θαλάσσια είδη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα οικοσυστήματα και στην τροφική αλυσίδα.

Στις 7 Οκτωβρίου, το 22 μ. ιστιοφόρο με δέκα επιβάτες, θα αποπλεύσει από τη Βρετανία για το πρώτο στάδιο του μεγάλου ταξιδιού. Κατά την έρευνά τους, οι γυναίκες θα καταγράψουν τα είδη των πλαστικών που υπάρχουν στις θάλασσες, αλλά και τις υπαίτιες βιομηχανίες, έτσι ώστε να προταθεί μια καλοσχεδιασμένη λύση του προβλήματος. Η ομάδα που είναι επιστήμονες, δασκάλες, κινηματογραφίστριες, σχεδιάστριες προϊόντων, φωτογράφοι και αθλήτριες, θα πραγματοποιεί επισκέψεις σε τοπικά σχολεία και κοινότητες. Τα πλαστικά, που θα συλλεχθούν θα αναλυθούν από ινστιτούτα σε Αγγλία, Καναδά, Ελβετία και Η.Π.Α.

Ms Penn described the low mood that set in as they entered the plastic soup in the past.
How do you convey – when you wake up on day four and you’re still seeing this plastic pouring past the boat. The feeling just makes your stomach clench,” she says.

video


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου