Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Η Μεξικάνα Daniela Soto-Innes 28 ετών είναι η καλύτερη σεφ στον κόσμο


Η σεφ Daniela Soto-Innes κατάγεται από το Μεξικό και μετακόμισε στην Αμερική σε ηλικία 12 ετών. Η chef ονομάστηκε η καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο στην ηλικία μόλις των 28 ετών κι είναι υπεύθυνη για δύο κουζίνες μεξικάνικων εστιατορίων της Νέας Υόρκης, το Cosme και το Atla. Το τιμητικό βραβείο της απονεμήθηκε από το γκρουπ, World’s 50 Best Restaurants στις 24 Απριλίου 2019, αναγνωρίζοντας επίσης ότι η Soto-Iness είναι η πιο νεαρή γυναίκα, που έχει κερδίσει το βραβείο.

Είναι συνιδιοκτήτρια του μεξικανικού εστιατορίου Cosme στο Μανχάταν κι η ανάδειξη της από την επιτροπή των World’s 50 Best Restaurants ως η καλύτερη σεφ για το 2019 προμηνύει και την επόμενη γαστρονομική τάση, που θα επικρατήσει παγκοσμίως γαστρονομικά. Με πηγή το olivemagazine.gr, η σειρά βραβεύσεων «Καλύτερη Γυναίκα Σεφ» διανύει την ένατη χρονιά της με τρεις διαφορετικούς θεσμούς (World’s 50 Best Restaurants, Latin America’s 50 Best Restaurants, Asia’s 50 Best Restaurants). Μέχρι σήμερα έχουν αναδείξει 21 γυναίκες σεφ από 15 χώρες, που ξεχωρίζουν στο χώρο της εστίασης.

Το βραβείο ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕΦ 2019 είναι αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ενός διεθνούς πάνελ αποτελούμενο από 500 και πλέον γυναίκες σεφ, συγγραφείς και ειδικούς του χώρου της γαστρονομίας κι αποτελούν το 50% του συνολικού αριθμού των ατόμων της επιτροπής. Η Daniela Sotto-Innes δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, που παραλαμβάνω αυτό το βραβείο, καθώς μου δίνει το βήμα για να εμπνεύσω επαγγελματίες της γενιάς μου, αλλά και των επόμενων που επέρχονται. Το πάθος μου γι’ αυτή τη δουλειά πηγάζει από τη μαγειρική, αλλά και από τη διάθεση της δημιουργίας ομάδων αποτελούμενες από άτομα που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο έπακρο μέσω προσωπικών τρόπων έκφρασης».

Στη Νέα Υόρκη αρχικώς μετανάστευσε για να ακολουθήσει καριέρα στο χώρο του αθλητισμού, κυρίως της κολύμβησης. Ωστόσο, η επιρροή της οικογένειάς της που είχε παράδοση στη μαγειρική, ήταν πιο ισχυρή με αποτέλεσμα σε ηλικία 15 ετών να εργαστεί για πρώτη φορά σε εστιατόριο στο Χιούστον του Τέξας. Στη συνέχεια απέκτησε τα πρώτα επίσημα μαγειρικά της εφόδια φοιτώντας στην Le Cordon Blue στο Όστιν και εργάστηκε σε σειρά εστιατορίων στο Χιούστον πριν επιστρέψει πάλι στο Μεξικό, όπου δούλεψε ως stagier στο εστιατόριο Pujol λίγο πριν ενταχθεί στην ομάδα του Gerardo Vazquez Lugo στο παραδοσιακό μεξικανικό εστιατόριο Nicos. Λίγο καιρό μετά, επέστρεψε στο Pujol για να εργαστεί πλέον full time στο πλευρό του διάσημου σεφ και ιδιοκτήτη του, Enrique Olvera.

Όταν ο σεφ Olvera άνοιξε το Cosmo στη Νέα Υόρκη το 2014 επέλεξε την Sotto-Innes για chef de cuisine και σε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας του εστιατορίου, απέσπασε το StarChefs Rising Stars Award το 2015 και το βραβείο James Beard για ανερχόμενο σεφ (Rising Star Chef) το 2016. Δεν άργησε και το ντεμπούτο της στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants το 2017 στην 40ή θέση το 2017, χρονιά που συνεργάστηκε σε επιχειρηματικό επίπεδο με τον Olvera σε ένα ακόμα concept, το Atla, επίσης στη Νέα Υόρκη, όπου προσφέρουν ένα μενού ελαφριάς, μοντέρνας μεξικάνικης κουζίνας σε μια απλή σάλα με χαλαρή ατμόσφαιρα.


Σήμερα είναι συνιδιοκτήτρια και των δύο εστιατορίων (Cosme και Atla) μαζί με τον σεφ Olvera με τον οποίο σκοπεύουν να ανοίξουν δύο ακόμα εστιατόρια στο Λος Άντζελες, το Damian και το Ditroit προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς. Η Daniela Soto-Innes περιγράφοντας τη μαγειρική της, αναφέρει ότι δεν επηρεάζεται μόνο από τα υλικά, αλλά και τους ανθρώπους που την περιβάλλουν. Η Μεξικανή σεφ ακολουθεί τα χνάρια μιας σειράς άλλων πολυβραβευμένων γυναικών, επίσης προκατόχων του τίτλου της «Καλύτερης Γυναίκας Σεφ» όπως η Clare Smyth (2018), η Ana Roš (2017), η Dominique Crenn (2016), η Hélène Darroze (2015), η Helena Rizzo (2014), η Nadia Santini (2013), η Elena Arzak (2012) και η Anne-Sophie Pic (2011). Θα παραλάβει επίσημα το βραβείο της στην τελετή απονομής των World’s 50 Best 2019 που φέτος θα γίνει στη Σιγκαπούρη στο Sands Theatre.


#Worlds50Best


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου