Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

21-22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: Διεθνή Διάσκεψη: «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση» στο ΖΑΠΠΕΙΟ


Ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 η Διεθνή Διάσκεψη: «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση». Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, καθώς και στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, κορυφαίοι επιστήμονες, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και εμπειρογνώμονες αντάλλαξαν απόψεις και παρουσίασαν επιστημονικά στοιχεία και προτάσεις. Πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 21 & 22 Ιουνίου 2019.

Την πρώτη ημέρα στις 21 Ιουνίου ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε σε “Ισχυρή συμμαχία για την προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή”
Συγκεκριμένα είπε στην ομιλία του: “Η προσοχή της νέας γενιάς σήμερα είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα. Η νέα γενιά στην Ευρώπη ανησυχεί ιδιαίτερα για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Ό,τι συζητάμε, ό,τι αποφασίσουμε έχει πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον των νέων ανθρώπων, διότι πλέον τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις διακυβερνητικές διασκέψεις είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την πορεία του πλανήτη αναφορικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, μιας κλιματικής κρίσης που μας βγάζει έξω από τα όρια και του πολιτισμού και της βιωσιμότητας”.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, θα πρέπει όλοι μας να αποφασίσουμε να αλλάξουμε στάση ζωής και να πιέσουμε οργανισμούς, κυβερνήσεις, παραγωγούς να τοποθετηθούν από αυτή την πλευρά της ιστορίας, από την πλευρά της προόδου, της προοπτικής, της ευημερίας: “Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτέλεσε προτεραιότητα του ΥΠΕΝ, παράλληλα όμως η χώρα προετοίμασε και υλοποιεί την πρότασή μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η χώρα μας συντάσσεται και στηρίζει την πρόταση της κλιματικής ουδετερότητας της Ευρώπης το 2050. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την παγκόσμια μάχη. Δεν μπορεί να είναι εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα και πρέπει να δώσει το παράδειγμα για μια πορεία κλιματικής ουδετερότητας που θα συνδέεται με την κοινωνική δικαιοσύνη, με τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε καθαρή ενέργεια, χωρίς ενεργειακή φτώχεια, αλλά και με την εναρμόνιση των πολιτικών μας με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Η δίκαιη μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα είναι πλέον ευρωπαϊκό ζήτημα και πρέπει να υπάρχουν κεντρικές πολιτικές, έτσι ώστε η απανθρακοποίηση να συνδέεται με την κοινωνική συνοχή, την ευημερία και την κοινωνική αλληλεγγύη”.

Σημαντικό είναι το θέμα της προσαρμογής, γιατί συνδέεται άμεσα και αφορά τον πολιτισμό και τα μνημεία μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ έχει διαμορφώσει στρατηγική προσαρμογής και ήδη από το 2016 η χώρα μας έχει τον νόμο 4414, που περιλαμβάνει όλες τις δράσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η εθνική στρατηγική περιλαμβάνει δράσεις, στόχους και έργα σε τομείς κρίσιμους, όπως η γεωργία, τα οικοσυστήματα, οι λιμενικές υποδομές και η αντιπλημμυρική προστασία, αλλά περιλαμβάνει και θέματα όπως είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός και οι μεταφορές. Το πλαίσιο της κοινής δράσης είναι η καταγραφή των κινδύνων, η συνεργασία των Υπουργείων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η εκπόνηση μελετών, αλλά και η εφαρμογή παρεμβατικών και μη παρεμβατικών τεχνικών σε μνημεία και η συνεχής καταγραφή των αλλοιώσεων ή της φθοράς στην πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται σε όλη την Ελλάδα τα σχέδια προσαρμογής των Περιφερειών, λαμβάνοντας υπόψη την τρωτότητα σε διάφορους τομείς και περιοχές και ιεραρχώντας μέτρα και δράσεις για την προσαρμογή. Αυτά τα σχέδια είναι απαιτητός όρος για την ένταξη χρηματοδοτήσεων από εδώ και πέρα στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΕΣΠΑ και στα υπόλοιπα διαρθρωτικά ταμεία: “Δεν μπορεί να αδειοδοτείται έργο περιβαλλοντικά, παραγωγικά ή ως υποδομή και να μην περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή ως βασική παράμετρο του σχεδιασμού. Θεσμοθετήθηκε και στη συνέχεια συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Προσαρμογής, με στόχο την ενσωμάτωση της κλιματικής επικινδυνότητας σε όλους τους τομείς πολιτικής, την αναγνώριση κοινών αναγκών και τη δρομολόγηση λύσεων για την αντιμετώπισή τους. Επίσης έχουμε εισαγάγει την έννοια της κλιματικής ανθεκτικότητας στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, καθώς και τους όρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ως χώρα έχουμε πλέον σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, που καθυστερούσαν αρκετά χρόνια, καθώς και εθνική στρατηγική για τα δάση και, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε, η χώρα αποκτάει και πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, με ενίσχυση μέσω χρηματοδοτήσεων αλλά και προσωπικού των δασικών υπηρεσιών, που δυστυχώς είχαν αποδυναμωθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε στο πρόγραμμα LIFE IP που διεκδίκησε και πήρε η χώρα για την ολοκληρωμένη εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για τα επόμενα 8 χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό θα αφήσει στην Ελλάδα μια ευρεία “συμμαχία” επιστημονικών φορέων διοίκησης και αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουμε προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία που θα δρα υποστηρικτικά στη μάχη για την κλιματική αλλαγή: “Ενδεικτικά θα αναφέρω ένα παράδειγμα για το τι μπορούμε να κερδίσουμε. Έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με τοπικούς φορείς 5 περιοχές (Δελφοί, Δήλος, Μυστράς, κεντρικό Ζαγόρι, πόλη Κέρκυρας) και 7 τοπία σε όλη τη χώρα όπου θα ερευνήσουμε και θα παρακολουθούμε ταυτόχρονα την κλιματική ανθεκτικότητα σε συνδυασμό με εργαλεία όπως οι προστατευόμενες περιοχές το δίκτυο NATURA 2000, αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Electra kouotuki, Professor Ch.Zerefos, Ηλέκτρα Κουτούκη, Καθηγητής Ζερεφός

Ο στόχος είναι η βιωσιμότητα του πλανήτη να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ανθρώπου και η βιωσιμότητα του ανθρώπου να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πολλές συνέργειες μπροστά μας, αλλά η αλλαγή εντέλει κρύβεται μέσα στον καθένα από εμάς. Όσο κι αν συζητάμε όσο κι αν τοποθετούμαστε υπέρ της προσαρμογής και της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να αλλάξουμε και εμείς την καθημερινότητά μας. Το ΥΠΕΝ θα συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο γνώσης και πολιτικών πρωτοβουλιών, σε αυτή την ισχυρή συμμαχία για την ανάδειξη του ζητήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς και των κινδύνων που αντιμετωπίζει από την κλιματική αλλαγή”

Σημαντικοί ομιλητές αναφέρθηκαν στις διάφορες θεματικές αναλυτικά. Ανάμεσα στους ο Καθηγητής Ζερεφός, ο Καθηγ. Ζανής, η Καθηγ. Αργυροπούλου, η Δρ. Βλαζάκη Ανδρεαδάκη, η Καθηγ.Κουντούρη, ο Καθηγ.Ανδρέας Παπανδρέου, ο Καθηγ.Κυριακίδης... 

 Σημαντικότατη η παρουσία και συμμετοχή πολλών ξένων επιστημόνων και πολιτικών, όπως Professor Luterbacher, Minister Cuci, JD A.Potts, Minister Herrera, Architect D.Scarlett, Director Ecole Francaise d'Atenes A.Farnoux... κι άλλοι









#ClimateChange #Climate #Athens #Greece #environment #culture #Zappeion

#IMPACTS ON #CULTURAL #HERITAGE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου